AGENTUL GUVERNAMENTAL AL ROMÂNIEI PENTRU CEDO: "Nu văd vreo problemă dacă acţiunile FP se vor tranzacţiona sub un leu la Bursă"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Fondul Proprietatea / 18 ianuarie 2011

Horaţiu Radu

Horaţiu Radu

Posibilitatea ca acţiunile Fondului Proprietatea să se tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, începând cu 25 ianuarie, sub valoarea nominală, pare să nu îi îngrijoreze deloc pe reprezentanţii statului, deşi unii dintre foştii proprietari au avertizat că vor acţiona statul în instanţă dacă se va întâmpla acest lucru, dat fiind faptul că au fost despăgubiţi cu acţiuni la valoarea nominală de un leu.

"Nu cred că va avea cineva o problemă dacă acţiunile Fondului Proprietatea nu se vor tranzacţiona la un leu, ci, de exemplu, la 0,9 lei/titlu", a declarat, ieri, Horaţiu Radu, agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), adăugând: "La fel, nu cred că cineva va avea o problemă dacă acţiunile se vor tranzacţiona peste valoarea nominală. Conform juris­prudenţei Curţii Europene, justa despăgubire nu înseamnă şi o despăgubire integrală".

Potrivit legii, conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni la Fondul Proprietatea s-a făcut, până săptămâna trecută, pe baza unei parităţi fixe (1 leu din suma de despăgubit se transformă într-o acţiune la Fond).

După listarea Fondului la bursă, conversia se va face, însă, în funcţie de preţul mediu ponderat al acţiunilor Fondului aferent primelor 60 de şedinţe de tranzacţionare, după cum prevede legea. Astfel, participaţia pe care viitorii acţionari o vor primi la Fond depinde de evoluţia titlurilor FP la bursă.

Horaţiu Radu a răspuns că listarea Fondului Proprietatea la Bursă, cu o întârziere de aproape şase ani, ar putea să mai reducă din numărul proceselor în care statul român este chemat în faţa Curţii Europene pe tema despăgibirilor. Horaţiu Radu a declarat:

"Până acum CEDO a spus că sistemul de despăgubire prin acţiuni la Fondul Proprietatea este unul în regulă, doar că este teoretic şi iluzoriu, nu practic şi efectiv pentru că Fondul nu era listat. Odată cu listarea Fondului, sistemul de despăgubire va fi unul practic şi efectiv pentru că foştii proprietari vor putea să primească bani în schimbul acţiunilor".

La mijlocul lunii octombrie, anul trecut, CEDO a dat o hotărâre-pilot în care a stabilit că statul român are la dispoziţie 18 luni ca să îşi pună la punct legislaţia pentru despăgubirea proprietarilor ale căror bunuri au fost naţionalizate în timpul regimului comunist.

Decizia Curţii a fost dată într-un dosar în care trei foşti proprietari, născuţi înainte de 1940, reclamau faptul că autorităţile române au întârziat ani întregi să îi despăgubească pentru imobilele şi terenurile confiscate de stat, înainte de 1989.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Mai tovarasi. Valoarea FP o va stabili piata. Nu vad de ce trebuie sa platgesc eu ca cetatean alta valoare pe o casa, decit aceea din momentul in care vreau sa o cumpar. O casa care acum 2 ani era 1 milion de euro, nu se vinde azi nici cu 500.000. Ce tot facem atita caz. Comunistii au luat de la capitalisti. In capitalism preturile fluctueaza. acum toti boiernasii vor sa fie despagubiti in preturi comuniste. Sa fim seriosi. Cine vrea sa vinda, vinde la piata. Cine nu asteapta pretul care ii convine. Capitalismul despagubit in conditii de pret comuiste...NU EXISTA.

    Asa ca mai lasati-ne cu 1 ron. Poate va fi sub, poate va fi peste...Vom vedea! 

    1. Domn Horatiu, daca le avea cu economia, nu elucubra, atita vreme cit FP, are un profit de 130%.Da'... "astia" e guvernantii nostrii...nu se stiu lauda cu ce trebuie, de incompetenti ce sunt...

      E la mintea lu' Cocosu' Rosu...actiunile FP "e" bune Horatiule. Nu trebuia sa acoperi bilbaielile lu'Boc....sau vroiai sa te dai,Doamne Fereste la Cotro...!?!?!? 

      anonimule cu mintea ratacita, ce nu poti tu pricepe este ca acesti oameni nu au avut de ales, ei nu au optat benevol ptr despagubirea in actiuni ci statul i-a fortat, refuzand sa le dea banii ptr casa furata, calculandu-le actiunile la 1 ron din condei. abia astept sa-ti ia si tie statul casa, ca savezi cum e. apoi sa-ti calculeze evaluarea la 1 ron/actiune iar la final sa-ti dea de fapt doar jumatate din valoare.

      Nu te-ai exprimat bine: daca zici astia e guvernantii nostrii, in final ( zic eu) ......... de incompetenti ce e. 

    Daca pretul actiunii FP nu ajunge dupa listare la 1 ron, va fi o noua deziluzie pentru fostii proprietari (cu tot cu Franklin la conducere). ASOCIATIA ACTIONARILOR din fondul Proprietatea ar trebui sa dea statul in judecata ptr diferenta de pret pina la 1 ron, impusa de stat pe hartie familiilor fraierite de ANRP, care impune aceste evaluari, institutie degradata sub PD in taraba pentru samsaril de dosare. Iar ministrul de finante ar trebui sa publice lista cu toti actionarii peste 1 milion, ca sa iasa odata la iveala unde-s banii negrii si cine castiga de fapt cel mai mult cu listarea Fondului Proprietatea?

    Adica SPECULATORII care i-au fraierit la umbra amicilor din guvern pe batranii nestiutori, fortati de un stat corupt sa intre-n in aceasta specula ordinara din care profita toti, mai putin fostii proprietari, tocmai cei pentru care s-a creat fondul. O haita de hiene toti, in frunte cu agentul nostru guvernamental la CEDO, care sustine cu tupeu securist ca Romania e generoasa Europei din Est la despagubiri. Cum poti fi de tinar asa ipocrit...? 

    1. In fapt, este o noua cuponiada. 

    De ce Ungaria a stabilit valoarea maxima a restituirilor la 70000 euro iar noi restituirea integrala si probabil si cu acte false?De prosti sau fortati?Noi de ce nu trebuie sa cunoastem adevarul?

    1. De ce ? buna intrebare Iuliu Hamlet !; de ce ? aceasta este intrebarea. 

      politicienii nostri, dupa marea privatizare incheiata, au vazut in presiunile UE de a rezolva problema caselor nationalizate o oportunitate ideala sa organizeze o noua inginerie de inavutire personala: au oferit un instrument de despagubire nelimitata ptr ca fostii proprietari sa renunte la instante, in credinta ca vor fi despagubiti la intreaga valoare, me,aiinsistand cu lupta istovitoare a restituiri in natura a caselor sau terenului, imobile evident pe care le vizau ori ocupasera deja noua putere si acolitii ei. insa nu s-au multumit doar cu imobilele valoroase ocupate abuziv, ci au organizat intregul proces de despagubire de la bun inceput deliberat ca sa-i poata tergiversa birocratic pe fostii proprietari pina acestia se hotarasc sa-si cedeze pe nimic drepturile (;a 5-10% din valoare) acelorasi baeti destepti care au gandit legea generoasa insa cu un scop anum: sa intre grosul despagubirilor in buzunarele lor. Chiar credeti ca nepotul lui Malaxa de 80 de ani din SUA a ramas cu mai mult de o treime din actiunile si dividendele supraevaluate obtinute de avocatii cu intrare la guvern ? sau cand Vosganian a dat liber la vanzarea actiunilor si totodata amanat listarea fondului , nu s-a gandit la consecinte? Chiar crezi ca liberalii aflati singuri la putere nu ar fi putut lista fondul in mai putin de 6 lunii? Tot scenariul era bine conturat de la inceput...PDul a deblocat listarea dupa 5 ani, nu de grija fostilor proprietari ci la presiunea CEDO si ca sa-si poata marca profitul pe bursa, amixii transpartinici ce au acumulat ;a preturi derizorii pachete insemnate. Dupa listare, o noua specula se preconizeaza pe spatele actionarilor batrani ce se vor inghesui nestiutori sa vanda in prima luna la 0,6, Mobius dorind sa-si satisfaca amicii de peste ocean sa intre in FP la preturi mult sub 1 ron, ca sa prinda ei cresterea cursului, nu fostii proprietari cu care nu are nimic de impartit.Fostii proprietari ar trebui sa nu vanda sub 1 ron sau in caz contrar sa ceara statului diferenta de curs precum este reglementat ptr cei convertiti dupa listare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb