Reprezentanţii Federaţiei Agrostar cer reducerea preţului pâinii cu 30%, ca urmare a producţiei ridicate de grâu şi a preţului scăzut, de 0,34-0,5 lei pe kilogram, al acestuia.
Secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe, Agrostar, Tudor Dorobanţu, a declarat că grâul obţinut este bun pentru panificaţie, iar preţul pâinii ar trebui să scadă. "Preţul pâinii este la fel ca atunci când grâul era cumpărat din import cu 0,8 lei pe kilogram, în timp ce noi vindem kilogramul de grâu cu până la 0,5 lei pe kilogram ", susţine Dorobanţu.
Mai mult, acesta a spus că agenţii economici din industria de panificaţie susţin că grâul este de proastă calitate pentru a justifica preţul ridicat al pâinii.
Tototdată, reprezentantul Agrostar este de părere că recolta de grâu nu a depăşit 5,5 milioane de tone, cu o producţie medie la hectar de 3.000 de tone.
Ministerul Agriculturii a anunţat miercuri că producţia de grâu şi secară a României s-a ridicat anul acesta la 7.754.927 de tone, în creştere faţă de anul trecut cu peste 153%, când aceasta a fost de 3.062.100 de tone.
Potrivit datelor Ministerului, calitatea grâului este scăzută în majoritatea judeţelor, produsul având conţinut scăzut de gluten şi proteine, iar în judeţele Sălaj şi Maramureş grâul obţinut este încolţit, sub limita admisă.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Morărit şi Panificaţie, Viorel Marin, a declarat că grâul obţinut de agricultorii români nu este bun pentru panificaţie, iar producătorii din industrie trebuie să vină cu soluţii tehnologice suplimentare pentru a îmbunătăţi calitatea acestuia.
Viorel Marin susţine că preţul pâinii nu va scădea chiar dacă recolta de grâu este dublă faţă de anul trecut pentru că morarii români plătesc 160 de euro pe tona de grâu pentru panificaţie, la fel ca cei din Uniunea Europeană. " România are cel mai scăzut preţ al pâinii din UE. În ţările membre kilogramul de pâine se vinde cu trei euro, în timp ce la noi este 60 de eurocenţi ", a declarat reprezentantul Asociaţiei Naţionale de Morărit şi Panificaţie.