Alba-neagra cu insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 noiembrie 2016

Este a doua oară când Curtea de Apel Alba Iulia decide ieşirea din insolvenţă a complexului

Complexul Energetic Hunedoara va ieşi din insolvenţă pentru a doua oară, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis, ieri, să anuleze decizia Tribunalului Hunedoara prin care, în luna iunie a acestui an, a fost deschisă procedura în acest sens. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, ieri, citat de News.ro, că instanţa a soluţionat apelurile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorul sindic în dosarul de insolvenţă al Complexului Energetic Hunedoara Petroşani şi a dispus anularea încheierilor atacate.

Muntean a mai spus că, în urma rejudecării, instanţa a respins cererea privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei, formulată de către debitoarea Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani, precum şi de către creditori.

Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Alba Iulia a mai stabilit suma de 32.000 lei onorariul administratorului judiciar Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova pentru perioada 07.01.2016 - 03.05.2016 în care a desfăşurat administrarea specială a complexului.

În luna iunie a acestui an, Complexul Energetic Hunedoara (CEH), societate aflată în portofoliul Ministerului Energiei, a intrat în insolvenţă pentru a doua oară, printr-o decizie a Tribunalului Hunedoara.

CEH intrase în insolvenţă pe 7 ianuarie, însă tot Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 3 mai, apelul formulat de Sindicatul "Noroc Bun" Petroşani împotriva sentinţei de intrare în insolvenţă, aceasta fiind anulată şi cauza trimisă spre rejudecare la instanţa de fond.

În prima perioadă de insolvenţă, judecătorul sindic numise tot firma GMC drept administrator judiciar, deşi Ministerul Energiei propusese casa de insolvenţă Euro Insol.

"Este o hotărâre monstruoasă pentru Hunedoara, cu efecte ireparabile", a comentat Remus Borza, preşedintele Euro Insol. În aprilie, Remus Borza ne-a spus că CEH poate fi salvat doar dacă vor fi concediaţi jumătate dintre mineri şi dintre angajaţii termocentralelor din Valea Jiului.

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan din Valea Jiului.

CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.

La începutul lunii mai, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a declarat într-o conferinţă de presă că riscul de faliment în privinţa Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, dar, într-un fel sau altul, compania va fi salvată, fiind identificate deja soluţii concrete.

Victor Grigorescu declara: "Riscul de faliment în privinţa Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, din momentul în care Complexul, constatând acest lucru, a şi solicitat instanţei să îi ofere o protecţie juridică, pentru a se putea restructura. Ministerul (Energiei, n.r.) nu face decât să asigure că această companie continuă să funcţioneze, că se va restructura. Pot să vă asigur că, într-un fel sau altul, noi vom salva Complexul Energetic Hunedoara, pentru că am anunţat deja că am identificat şi soluţii concrete. Cum o vom face din punct de vedere tehnic, cu ce instrumente legale, rămâne de văzut".

Oficialul a adăugat, totodată, că ministerul de resort trebuie să asigure funcţionarea Complexului Energetic Hunedoara şi continuarea procesului de reformă pentru asigurarea securităţii energetice a României.

Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, în aprilie, planul de restructurare a CE Hunedoara, care include păstrarea a două mine, Livezeni şi Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroşeni şi Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroşeni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate şi problemele de mediu, şi de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însă problemele legate de poluare şi de modernizare.

O nouă echipă de conducere

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Bogdan Stănescu, a desemnat, la începutul acestei luni, o nouă echipă de conducere a CEH, unul dintre directorii generali adjuncţi fiind Petre Nica, care a condus Sindicatul "Muntele" din Valea Jiului şi deschide lista PMP Hunedoara pentru Senat.

Noul director general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este Mihael Cristian Melczer, în timp ce în funcţiile de directori generali adjuncţi au fost numiţi Petre Nica şi Horea Aurel Alexandru Giurgiu, potrivit unui comunicat al CEH. Petre Nica a condus până în luna septembrie Sindicatul "Muntele" din Valea Jiului, iar acum deschide lista de candidaţi ai PMP Hunedoara pentru Senat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb