ALERT Profitul net al Petrom a scăzut cu 42% în al doilea semestru

V.B.
Companii #Energie / 12 august 2014

Profitul net al Petrom a scăzut cu 42% în al doilea semestru

Actualizare 12:20 OMV Petrom şi-a menţinut producţia de gaze, dar producţia de ţiţei a scăzut

Producţia de gaze naturale a OMV Petrom (simbol: SNP) a fost constantă în primul semestru (S1 2014), la 2,63 miliarde metri cubi (mc), dar cea de ţiţei a scăzut cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut, au anunţat astăzi reprezentanţii companiei, într-o conferinţă de presă.

În intervalul ianuarie-iunie, compania a produs 15,15 milioane barili de ţiţei şi condensat, cu 3% mai puţin faţă de 15,95 milioane barili în primul semestru din 2013.

În S1 2014, producţia totală de hidrocarburi a SNP a fost de 32,72 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 1% mai mică decât realizată în perioada similară a anului trecut. La nivel de grup, producţia de hidrocarburi a fost constantă, în jurul nivelului de 181.000 bep pe zi.

"Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a fost stabilă în România în primul semestru, dar în Kazahstan a scăzut cu 22%, inclusiv din cauza unor probleme tehnice", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheoghe.

Costurile de producţie ale grupului, în dolari/bep, au crescut în S1 2014 cu 22%, în principal pe fondul avansului acestor costuri în ţara noastră şi al efectelor nefavorabile ale cursului de schimb.

În România, costurile de producţie au urcat la 17,59 dolari/bep, ca urmare a impozitului pe construcţii speciale şi a costurilor cu personalul, incluzând şi cheltuieli nerecuperate, se arată în raportul remis astăzi BVB.

"Această perioadă ne-a confirmat decuplarea evoluţiei macroeconomice de piaţa energetică. Cererea la toate produsele noastre a fost în scădere", a afirmat Mariana Gheorghe.

Vânzările de gaze naturale ale companiei s-au diminuat în primele şase luni, cu 11%, la 2,28 miliarde mc.

Tot în S1 2014, producţia netă de electricitate a SNP a coborât cu 34%, de la 1,05 TWh la 0,69 TWh.

Totodată, OMV Petrom a vândut în primul semestru 2,23 milioane tone de produse rafinate, cu 9% mai puţin decât în S1 2013 (2,45 milioane tone).

Vânzările din marketing au coborât cu 7%, iar cele cu amănuntul au consemnat un declin de 4%, în principal din cauza creşterii taxelor la carburanţi şi a intensificării concurenţei pe piaţă, se mai arată în raport.

La 30 iunie 2014, compania avea 782 benzinării, faţă de 792 în S1 2013.

---

Actualizare 10:03 Petrom: "Preţurile pe piaţa de electricitate vor fi sub presiune în 2014"

Preţurile pe piaţa de electricitate vor fi "sub presiune" în acest an, atât din cauza dinamicii producţiei (sursele regenerabile fiind de aşteptat să atingă o cota sporită în mixul de producţie), cât şi din cauza cererii scăzute de electricitate, "care reflectă în parte iniţiativele de eficientizare energetică", estimează Grupul OMV Petrom, în raportul remis astăzi BVB.

"Începând cu 1 iulie 2014, taxa de cogenerare pentru exporturile de electricitate a fost anulată, în timp ce, pentru piaţa internă, a fost redusă cu 45,8% (de la 18,38 lei/MWh la 9,96 lei/MWh). Marjele de rafinare şi volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, că urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse petroliere, precum şi că efect al creşterii taxelor pe carburanţi şi a concurenţei sporite din România", menţionează sursa citată.

Compania estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va menţine peste valoarea de 100 dolari pe baril, iar diferenţialul Brent-Urals "va continua să fie relativ mic".

"Cadrul de reglementare pentru gaze şi energie electrică trece prin schimbări semnificative, cu impact puternic asupra rezultatelor financiare şi operaţionale ale companiei", este punctul de vedere al Grupului.

OMV Petrom aminteşte că, în ţara noastră, preţul gazelor din producţia internă aplicabil sectorului non-casnic în a două jumătate a anului 2014 a fost stabilit la 89,4 lei/MWh (acelaşi nivel ca în trimestru II 2014), preţul pentru trimestru IV 2014 urmând a fi revizuit ulterior. De asemenea, majorările de preţuri prevăzute pentru sectorul casnic pentru trimestrele III şi IV 2014 au fost reconfirmate.

"Estimăm că cererea de gaze naturale a României va continua să scadă, fapt ce va genera intensificarea concurenţei pe piaţă şi a presiunii asupra marjelor. Începând cu 15 iulie 2014, până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze au obligaţia să vândă o anumită cota din producţia proprie de gaze pe piaţă centralizată din România. Începând cu 1 aprilie 2014, baza de calcul pentru impozitul de 60% pe veniturile suplimentare rezultate din vânzarea gazelor din producţie internă către clienţii non-casnici pe piaţa concurenţială este preţul realizat, cu un nivel minim de 72 lei/MWh pentru volumele de gaze comercializate altfel decât pe piaţă centralizată", este poziţia companiei.

Reprezentanţii OMV Petrom mai susţin că, "având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, recentele schimbări ale regimului fiscal au un impact direct asupra operaţiunilor companiei", aceste schimbări afectând atât cererea şi oferta pe piaţă, cât şi rezultatele financiare şi performanţă operaţională ale companiei.

OMV Petrom Grup a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde euro pentru 2014, dintre care circa 85% pentru proiectele din E&P (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale/operaţiuni de adâncime, proiectul Neptun Deep).

OMV Petrom mai aminteşte că, pe 31 iulie 2014, a finalizat vânzarea a 28,59% din participaţia deţinută în compania de distribuţie şi furnizare gaze, Congaz SA.

"Preconizăm că marjele din activitatea de energie electrică vor continuă să se deterioreze, conducând la un rezultat negativ al acestei activităţi în 2014. Încercăm să diminuăm această tendinţa prin consolidarea poziţiei centralei Brazi pe pieţele de echilibrare şi de servicii tehnologice de sistem, prin valorificarea flexibilităţii centralei", se mai arată în raportul remis BVB.

---

Profitul net al grupului OMV Petrom (SNP) atribuibil acţionarilor a scăzut cu 42% în al doilea semestru al acestui an, la 1,387 miliarde lei, faţă de 2,391 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2013, conform unui raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, veniturile din vânzări s-au diminuat în S1 2014, cu 7%, până la 10,719 miliarde lei, de la 11,576 miliarde lei în S1 2013.

EBIT CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 20%, afectat, în principal, de oprirea planificată pentru o lună a rafinăriei Petrobrazi, precum şi de noul impozit pe construcţii din ţara noastră.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a declarat: "Cererea redusă de produse petroliere şi gaze, combinată cu impozitarea suplimentară introdusă în 2013-2014, a neutralizat în mare măsură beneficiile rezultate în urma liberalizării preţului la gaze. Cu toate acestea, având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze şi presupunând un viitor cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, ne vom continua proiectele, concentrându-ne în special pe cele de explorare şi redezvoltare zăcăminte, atât onshore, cât şi offshore".

Producţia de ţiţei şi gaze a Grupului a fost de 32,7 milioane barili echivalent petrol (bep), iar producţia totală de ţiţei şi gaze în ţara noastră a atins nivelul de 31,1 milioane bep, în uşoară scădere faţă de primul semestru al anului trecut.

Compania mai transmite că producţia internă de ţiţei s-a micşorat cu 1,1%, la 14 milioane barili (bbl), în principal din cauza declinului natural al zăcământului Suplacu. Producţia internă de gaze a crescut cu 0,8%, la 17,1 mil bep, "susţinută de rezultatele pozitive ale campaniilor de reparaţii capitale offshore şi de sondele noi de pe zăcămintele Totea şi Mamu", se mai arată în raport.

Producţia de ţiţei şi gaze din Kazahstan a scăzut cu 21,8% comparativ cu primul semestru din 2013, atingând valoarea de 1,6 mil bep, în principal din cauza dificultăţilor legate de integritatea conductelor de pe zăcământul Tasbulat. Volumele de vânzări au scăzut cu 1% comparativ cu prima jumătate a anului trecut, din cauza diminuării vânzărilor în Kazahstan, parţial compensate de creşterea vânzărilor de ţiţei şi gaze în România, mai informează OMV Petrom.

"Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcţiilor, care a fost introdus la 1 ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P - explorare şi producţie) şi afectează rentabilitatea unora dintre proiectele investiţionale, susţine OMV Petrom. Mai mult decât atât, creşterile accizei pe carburanţi implementate în ianuarie şi aprilie 2014, sporesc presiunea asupra volumelor şi marjelor din activitatea de marketing din România. Anticipăm discuţii cu autorităţile române în vederea obţinerii unui cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor, discuţii care vor aborda impozitarea suplimentară a hidrocarburilor şi impozitul pe construcţii", este poziţia companiei.

Mariana Gheorghe a mai afirmat: "În prima jumătate a anului 2014, am continuat să implementăm proiectele noastre de investiţii în conformitate cu strategia companiei. Astfel, am finalizat cu succes, în termenele şi bugetul stabilite, proiectul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, demarat în 2010, în valoare de 600 milioane euro, care ne va permite îmbunătăţirea marjelor de rafinare şi o mai bună satisfacere a cererii pieţei. În E&P, operaţiunile de foraj şi reparaţii capitale au contribuit la stabilizarea producţiei interne. În zona offshore de mică adâncime, sonda de explorare Marina-1 a descoperit cel mai mare zăcământ de ţiţei din Marea Neagră, de la privatizare. În zona de mare adâncime, am finalizat mobilizarea platformei Ocean Endeavor, care ne-a permis începerea forajului la sonda Domino-2 din blocul Neptun Deep, cu scopul de a confirma descoperirea iniţială de gaze şi de a identifica posibilităţi suplimentare de explorare".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 0.34 caderea actiunilor ???? daca exxon declara scadere de 50% cadea 10 intant.Spune multe depre marimea pietei de apital?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb