• Update 16:38 Borza: "Soluţia de achitare confirmă o stare de fapt şi de drept, nici calitatea de avocat nici cea de practician în insolvenţă nu poate fi asimilată funcţionarului public"
Remus Borza susţine decizia Curţii de Apel Bucureşti şi confirmă faptul că "nici calitatea de avocat nici cea de practician în insolvenţă nu poate fi asimilată funcţionarului public", potrivit unei comunicări remise redacţiei de acesta.
Borza declară următoarele în comunicat: "Îmi exprim satisfacţia faţă de modul obiectiv, onest şi judicios în care magistratul Curţii de Apel Bucureşti a soluţionat cauza în care am fost trimis în judecată pentru săvârşirea unui prezumtiv conflict de interese. Soluţia de achitare confirmă o stare de fapt şi de drept, un adevăr pe care l-am clamat mai bine de un an de zile, şi anume că nici calitatea de avocat nici cea de practician în insolvenţă nu poate fi asimilată funcţionarului public".
Acesta continuă: "Şi chiar dacă aş fi dobândit o atare calitate, interesul public cerea imperativ ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă pentru a putea, astfel, respecta anumite angajamente ale României faţă de instituţiile financiare internaţionale, pentru a putea lista Hidroelectrica la bursă. Ori acest lucru nu se putea face mai înainte ca cele 75 de contestaţii ale traderilor de energie să fie soluţionate. Asumarea deciziei este marele handicap al României. Lipsa de creativitate, viziune, strategie, curaj şi asumare a managerilor companiilor statului, a funcţionarilor şi demnitarilor publici condamnă România la deficit de progres, civilizaţie şi dezvoltare".
Borza a declarat în legătură cu angajamentele sale: "O hotărâre de condamnare a unui om care a pus mai presus de comfortul personal interesul public, ar fi descurajat, demobilizat şi demoralizat pe acei puţini oameni care şi-au asumat efortul de a construi o altă Românie mai europeană, mai socială şi mai dreaptă. O Românie în care să existe speranţă, încredere şi viitor. În toată această perioadă, în care am fost supus unui linşaj mediatic care a încercat decredibilizarea mea profesională şi morală am continuat să lupt şi să cred în nevinovăţia mea, deşi răul produs prin acest demers judiciar este incomensurabil şi ireparabil din punct de vedere moral şi al percepţiei publice".
----
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a fost achitat astăzi de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) într-un dosar în care era acuzat de conflict de interese, potrivit surselor din presă.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
În octombrie, Remus Adrian Borza şi Nicoleta Munteanu, avocaţi în Baroul Bucureşti, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, pentru conflict de interese. Remus Borza era acuzat că, în perioada în care Euro Insol (firmă de insolvenţă deţinută de domnia sa) a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, ar fi făcut plăţi către propria societate de avocatură, pe baza unor contracte de asistenţă juridică încheiate de Nicoleta Munteanu.
Procurorii au stabilit că Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol, a încheiat 34 de contracte de asistenţă juridică între firma de insolvenţă şi Societatea Civilă Profesională de Avocaţi "Borza şi Asociaţii". Asistenţa juridică a constat în reprezentare, redactare, semnare şi depunere a actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat şi la SCP "Borza şi Asociaţii".
Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în 20 iunie 2012 - 26 iunie 2013 şi a ajuns din nou în această situaţie pe 25 februarie 2014.
Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, ar fi decis să apeleze la calea extraordinară de atac la deciziile Curţii de Apel, care au reintrodus Hidroelectrica în insolvenţă, ne-au spus surse apropiate situaţiei. "Această cale extraordinară de atac este la îndemâna creditorilor principali ai Hidroelectrica SA, printre care şi statul român, care nu au fost citaţi şi audiaţi de Curtea de Apel, când a judecat recursurile traderilor de energie", ne-au mai spus sursele noastre, care au subliniat că nu a fost primită deocamdată motivaţia instanţei la deciziile luate.
"Băieţii deştepţi din energie" au câştigat toate procesele împotriva Hidroelectrica de la Curtea de Apel, care a decis rejudecarea recursurilor formulate de aceştia împotriva ieşirii companiei din insolvenţă, împotriva denunţării contractelor, împotriva intrării în insolvenţă şi împotriva tabelului creditorilor.
Remus Vulpescu, fostul administrator special al producătorului de energie, ne-a declarat, la finele lunii februarie, cu ocazia reintrării Hidroelectrica în insolvenţă: "Nu înţeleg de ce nu au fost citate băncile şi alţi creditori care au aprobat închiderea procedurii insolvenţei şi care nu au depus contestaţie la tabelul creditorilor. Au fost citaţi doar cei care au făcut recurs. Trebuiau citaţi toţi creditorii care aveau un interes economic ce putea fi afectat de redeschiderea insolvenţei". Domnia sa ne-a spus, la vremea respectivă, că băncile pot să formuleze contestaţie în anulare la deciziile Curţii de Apel Bucureşti - aceasta fiind o cale extraordinară de atac.
Şi Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, a declarat, recent, că statul analizează, împreună cu avocaţii, calea extraordinară de atac astfel încât Hidroelectrica să fie scoasă din insolvenţă.
1. Tata Ponta
(mesaj trimis de Coana Justitie Chioara în data de 24.04.2014, 21:43)
Si tocmai cand laudam independenta si impartialitatea justitiei ! In cazul de fata Coana Justitie (fiind total oarba), ne arata, ca va permite oricarui administrator judiciar furtul pe fata de la firmele de stat !