Sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat şi reprezintă o contribuţie foarte importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO, a precizat ieri Ambasada SUA la Bucureşti, într-un comunicat de presă.
"Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO", se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a susţinut, de asemenea, într-o precizare, că Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu, fiind vizate alte capabilităţi, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română.
MAE a arătat: "Acest sistem strategic şi de înaltă performanţă al Statelor Unite găzduit de România reprezintă o contribuţie majoră a celor două ţări la securitatea euro-atlantică. Programul continuă în conformitate cu Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Prevederea din proiectul de lege privind bugetul apărării SUA pe anul 2018 se referea la instalarea unor alte capabilităţi, de protecţie anti-aeriană, suplimentare, şi nu se referea la sistemul deja instalat la Baza Militară Deveselu. Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore, ci a vizat alte capabilităţi, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română".
Precizarea MAE a venit după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora Senatul Statelor Unite a eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din ţara noastră.