ANAT DESPRE DIRECTIVA EUROPEANĂ:  Asigurarea integrală a pachetelor turistice nu poate fi aplicată

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 6 iulie 2018

În perioada următoare trebuie preluată în legislaţia naţională o directivă europeană care prevede asigurarea integrală a pachetelor turistice şi serviciilor asociate şi returnarea întregii sume de bani către clienţi, în cazul unei insolvenţe a agenţiei de turism.

Această directivă nu poate fi aplicată momentan din lipsa unor mecanisme, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dragoş Anastasiu.

Domnia sa a declarat: "Suma de rambursat pentru turişti, în cazul unei insolvenţe, era limitată până acum la 40.000 de euro, adică 50.000 de dolari. Suma care va trebui returnată de acum încolo nu mai are plafon. Deci, dacă un agent, până acum, încasa o jumătate de milion de euro şi intra în faliment fără să ofere serviciile, din jumătate de milion se luau 50.000 de dolari şi se împărţeau proporţional la fiecare. Acum, potrivit directivei, toţi banii trebuie daţi înapoi. Ceea ce ne dorim şi noi, de ani de zile".

Dragoş Anastasiu a ţinut să precizeze că ANAT a propus încă din 2016 o majorare treptată a plafonului de 50.000 de dolari, pentru o adaptare a pieţei, să nu existe distorsionări bruşte de la "aproape nimic la aproape infinit".

Dragoş Anastasiu a mai transmis că şi agenţiile de turism îşi doresc ca pachetele turistice să fie asigurate 100%, iar acest lucru va creşte preţurile pachetelor turistice, pentru că toţi aceşti bani vor fi băgaţi în tarife, aşa cum este normal. În plus, toată lumea ar fi mulţumită dacă preţurile ar fi ceva mai mari, şi clienţii, şi agenţiile de turism, atât timp cât pachetele vor fi integral garantate.

Reprezentantul ANAT a mai adăugat că doar turiştii care aleg un pachet turistic cu servicii asociate, adică cel puţin două produse, spre exemplu cazare şi transport sau cazare şi serviciul de închiriere de maşini, vor fi despăgubiţi integral.

Dragoş Anastasiu a adăugat: "Pe litoralul românesc, o săptămână cu mic dejun - nu intră. Litoralul bulgăresc, o săptămână cu demipensiune - nu intră. Halkidiki, două săptămâni cu pensiune totală - nu intră, dacă nu are şi a doua componentă, respectiv transportul, sau rent-a-car şi aşa mai departe. Deoarece acesta nu este un pachet. Toate aceste servicii, oferite mondial de site-uri sau agenţii, nu intră în scopul directivei. Deci greşeşte cine creează aşteptări că de mâine orice ban plătit în avans oricui va fi rambursat în întregime pentru că, unu, nu intră toate produsele şi, doi, nu există mecanisme".

Statele membre UE erau obligate ca până la 1 iulie 2018 să aplice Directiva care asigură integral banii turiştilor. Proiectul de ordonanţă care aplică impunerile UE a fost finalizat abia în această săptămână şi va mai sta în dezbatere publică. Mediul de afaceri din domeniul turismului susţine că proiectul de ordonanţă a fost realizat fără să se ţină cont de sugestiile lor, ceea ce îl va face imposibil de aplicat şi nu va rezolva problema pentru care a fost creat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb