Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a elaborat planul de acţiuni pentru anul 2010, care prevede, printre altele, elaborarea unei strategii de reglementare a sectorului de comunicaţii electronice pentru perioada 2011-2015, a anunţat luni Autoritatea.
"În perioada economică incertă pe care o traversăm, ANCOM îşi propune să dea pieţei de comunicaţii un cadru de reglementare stabil, mai predictabil şi mai transparent: în 2010 vom elabora strategia de reglementare a sectorului comunicaţiilor electronice pentru perioada 2011-2015, strategia privind introducerea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access) în benzile de frecvenţe 3,5 GHz, 2,5GHsz şi 800 MHz şi vom continua să promovăm concurenţa şi accesul la internet de bandă largă", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
De asemenea, în anul 2010 Autoritatea va parcurge primele etape concrete ale tranziţiei la televiziunea digitală. Pentru a promova concurenţa, instituţia va continua analiza pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor cu revizuirea pieţelor de bitstream, a pieţelor corespunzătoare serviciilor de linii închiriate şi a pieţelor corespunzătoare serviciilor de interconectare în vederea terminării apelurilor la puncte fixe în reţele publice de comunicaţii electronice.
În ceea ce priveşte spectrul de frecvenţe, ANCOM îşi propune să implementeze acţiunile necesare pentru tranziţia de la televiziunea analogică la televiziunea digitală, precum şi să modifice, completeze şi actualizeze legislaţia secundară de specialitate în domeniul spectrului radio (procedura de solicitare şi de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio şi procedura de autorizare a difuzării sau retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale).
Totodată, planul prevede implementarea mecanismelor serviciului universal, stabilind condiţiile şi organizând procedurile de desemnare a furnizorilor de serviciu universal pentru furnizarea accesului la reţeaua publică de telefonie, la un punct fix, şi pentru accesul la telefoanele publice cu plată.
În plus, pentru o mai bună protejare a utilizatorilor, ANCOM va defini o serie de parametri de calitate pentru serviciile de acces la internet aplicabili în relaţia cu utilizatorii finali şi va înainta către ministerul de resort o propunere de modificare a Legii nr.196/203 privind prevenirea şi combaterea pornografiei.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va derula o nouă campanie de informare a utilizatorilor de telefonie cu privire la portabilitatea numerelor şi va realiza o serie de ghiduri de informare a utilizatorilor din domeniul comunicaţiilor.