ANPC câştigă în faţa Blue Air: amenda de 10 milioane lei, menţinută de instanţă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 27 iulie 2023

Sursă foto: Facebook / Blue Air

Sursă foto: Facebook / Blue Air

Judecătoria Sectorului 1 a menţinut amenda aplicată de ANPC în octombrie 2022 pentru anularea mai multor curse de către Blue Air Aviation Sentinţa instanţei de fond nu este definitivă Compania Blue Air Aviation se află în procedură de faliment Comisia Europeană cere explicaţii Guvernului pentru ajutorul de stat acordat în 2020 companiei Blue Air Aviation

Instanţa menţine amenda de 10 milioane lei aplicată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) companiei Blue Air Aviation, în 4 octombrie 2022, pentru anularea curselor aeriene între 15 iunie şi 12 septembrie anul trecut. Potrivit sentinţei din 24 iulie 2023 a instanţei de fond - Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti - plângerea formulată de compania de transport aerian de pasageri prin care cere anularea procesului-verbal de sancţionare emis de ANPC a fost respinsă ca neîntemeiată, pronunţarea având loc după şase amânări, cauza fiind soluţionată la nouă luni de la înregistrarea respectivului dosar.

Sentinţa pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel ce trebuie înaintat în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii instanţei de fond.

Menţionăm că în 4 octombrie 2022, ANPC a anunţat că a sancţionat cu 10 milioane lei compania Blue Air Aviation, din cauza curselor anulate din 15 iunie până la 12 septembrie. Potrivit instituţiei publice, anularea acestor curse a afectat peste 150.000 de consumatori din 23 de state membre ale Uniunii Europene.

Echipa de control trimisă de ANPC a constatat utilizarea practicilor comerciale incorecte pe scară largă de către Blue Air Aviation, prin promovarea unor curse, deşi compania se confrunta cu grave probleme financiare.

"Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele şi de ce au fost promovate, în condiţia în care se ştia că nu pot fi duse la bun sfârşit. Nu mai vorbesc şi de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat şi mai tare", a declarat în 4 octombrie 2022 Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Concluziile cercetărilor realizate de comisarii ANPC au arătat că:

- operatorul economic Blue Air Aviation SA nu a propus angajamente sau un plan de măsuri reparatorii pentru consumatori în termenul stabilit de autorităţile competente

- în perioada analizată, respectiv 15.06.2022 - 12.09.2022, au fost afectaţi 150.227 consumatori din 23 state membre ale Uniunii Europene

- practica operatorului economic a avut caracter repetitiv

- valoarea prejudiciilor suferite de consumatori se ridică la suma de 19.582.065,96 euro (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16.09.2022), respectiv 96.447.549,47 lei (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16.09.2022), pentru perioada analizată şi reprezintă doar valoarea biletelor achiziţionate, în realitate prejudiciul fiind mult mai mare

- rambursarea efectivă a contravalorii biletelor pentru zborurile anulate s-a realizat la un număr foarte mic de pasageri la care s-a rambursat efectiv, respectiv au fost rambursate 598 rezervări (reprezentând 0,7% din totalul de 80.826 rezervări anulate), suma totală a rambursărilor efective fiind echivalentul a 115.016,11 euro (0,6% din suma totală a rezervărilor anulate)

- 9,8% din suma totală de rambursat, respectiv 1.924.762,33 euro s-a rambursat în wallet (portofelul electronic), reprezentând 10.685 de rambursări.

"În urma acestor constatări, echipa de comisari ANPC a decis aplicarea a 2 amenzi contravenţionale, una în cuantum de 2.000.000 euro, echivalent în lei la cursul din 04.10.2022 pentru afectarea pe scară largă a consumatorilor, la dimensiunea Uniunii Europene, şi o alta, în valoare de 200.000 lei, pentru abateri repetate. Totalul amenzilor se situează la valoarea de 10.094.200 lei", a mai transmis ANPC, în 4 octombrie 2022.

Amintim că ANPC a mai amendat anterior, în iulie 2022, tot cu 2 milioane euro, compania low-cost Blue Air Aviation, pentru anularea în perioada 30 aprilie 2021 - 30 aprilie 2022, a 11.289 curse aeriene, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăţi în valoare totală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, în care compania aeriană supusă verificărilor opera, cu regularitate, zboruri. Procesul verbal de contravenţie emis de ANPC în 18 iulie 2022 a fost menţinut de Judecătoria Sectorulu1 Bucureşti, care a respins şi această plângere contravenţiională înaintată tot de Blue Air Aviation.

Menţionăm că Blue Air Aviation se află în procedura falimentului aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti, în dosarul respectiv fiind deja formulate foarte multe contestaţii cu privire la întocmirea tabelului privind drepturile de creanţă ale terţilor asupra companiei respective.

Mai arătăm că în 2020 guvernul Orban a acordat, prin OUG 139/19.08.2020 companiei Blue Air Aviation un ajutor de stat de 300,77 milioane lei, din care la finalul lunii octombrie, când a primit tranşă de aproape jumătate din sumă, a achitat către SIF 1 Banat-Crişana 6 milioane euro din cele 9 milioane euro acordate de societatea de investiţii financiare printr-o emisiune de obligaţiuni încheiată în 16 decembrie 2019. Ajutorul de stat a fost plătit de guvernul Orban deşi Eximbank, instituţia prin care erau viraţi banii către Blue Air Aviation a avertizat autorităţile centrale că firma respectivă era decapitalizată.

În cursul anului 2023 Comisia Europeană a deschis o anchetă cu privire la ajutorul de stat acordat companiei Blue Air Aviation, iar în 2 iunie 2023 a trimis o scrisoare Guvernului în care arată că ajutorul de stat nu şi-a atins obiectivul atât timp cât firma a intrat în procedură de faliment şi de aceea suma respectivă ar trebuiă returnată bugetului de stat. Potrivit scrisorii respective, Guvernul trebuia să prezinte observaţiile cu privire la acest ajutor de stat la începutul lunii iulie 2023.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. astia sunt penibili, de unde bani sa plateasca si despagubiri cilentilor si amenzi.

    in schimb la wizz air se fac ca ploua  

    1. trb luati tare dar sunt oamenii delasatori si nu insista la anpc

    Domnul Orban rebranduit forta dreptei ieri a protestat cresterea (mai mult teoretica) a taxelor :din cauza risipei facute de guvernul condus de el, peste deficitele istorice p! Pai trebuie finantate supra achitarile de vaccin, platile catre fratii Micula, echipamentele medicale, spitalele de campanie nefunctionale, mastile medicale facute improvizat , izoletele etc In general cei de la guvernare trebuie sa integreze faptul ca Romania traieste DEJA de multi ani pe datorie, o parte din ea in valuta! Deci nu e cazul sa se repeada sa imparta sau promita sume in stinga si dreapta ca si cand nu mai e maine! Ca cele mai valoroase active au fost deja donate in cei 30 de ani de tranzitie si deja suntem saraci, din vina guvernelor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb