Alinierea preţului gazelor naturale din producţia internă la preţul celor importate nu este o obligaţie impusă ţării noastre prin reglementările Comisiei Europene în domeniu sau prin prevederile Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană. Conducerea ANRE ne-a declarat: "În acest sens sunt şi declaraţiile comisarului european pe probleme de energie Andris Piebalgs, din data de 7 martie 2008, respectiv 17 septembrie 2009, conform cărora obligaţia de convergenţă între preţul gazelor din producţia internă şi preţurile de import nu este prevăzută în Tratatul de Aderare a României la UE. Potrivit reglementărilor europene în domeniu, preţul de vânzare a gazelor naturale din producţia internă trebuie să acopere costurile de producţie, condiţie respectată prin legislaţia naţională în vigoare şi prin tarifele pe care le aprobăm".
• Avem un singur document cu referinţă la aliniere, dar fără un calendar asumat
Singurul document intern care face referire la procesul de aliniere a preţului gazelor naturale din producţia internă la preţul gazelor naturale din import este Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020, fără a se asuma, însă, un calendar exact de aliniere a preţurilor, ne-au mai spus oficialii ANRE. La construcţia oricărui model de piaţă, care să permită o convergenţă reală a preţurilor gazelor naturale din producţia internă cu cele din import, trebuie să se ia în considerare şi alţi factori, precum nivelul consumului, dreptul titularilor de acorduri petroliere de a dispune liber de producţia obţinută şi armonizarea tuturor reglementărilor necesare, gradul de suportabilitate a populaţiei, nivelul redevenţelor etc, mai spun reprezentanţii ANRE.
• Analiză asupra impactului eliminării preţurilor reglementate
Comisia Europeană a transmis României, anul trecut, o scrisoare de punere în întârziere, legată de continuarea aplicării de preţuri reglementate la furnizarea de gaze naturale şi energie electrică pentru consumatorii non-casnici.
În vederea stabilirii unui calendar realist pentru eliminarea preţurilor reglementate la gaze şi electricitate pentru consumatorii non-casnici ANRE şi Ministerul Economiei vor iniţia o procedură de evaluare a impactului şi de identificare a celor mai potrivite metode de minimizare, reducere sau compensare a posibilelor efecte negative. Această analiză are în vedere şi evaluarea cadrului legislativ existent, în sensul completării cu reglementările legislative necesare pentru eliminarea treptată a reglementării preţurilor la consumatorii noncasnici de gaze naturale.
Situaţia menţinerii preţurilor reglementate la consumatorii noncas-nici nu este specifică numai Româ-niei. La un an de la liberalizarea totală a pieţelor de gaze naturale, 12 state membre menţineau reglementarea preţului pentru consumatorii casnici, 9 state membre menţineau preţul reglementat pentru micii consumatori, 8 state membre pentru consumatorii medii şi mari şi 6 state membre pentru consumatorii energointensivi.
Începând din decembrie, cota lunară de importuri de gaze din Federaţia Rusă a variat între 20 şi 30% din consum, pe fondul vremii nefavorabile. Este evident că o asemenea cotă va impune o majorare a tarifelor reglementate faţă de nivelul aprobat pentru anul trecut, când cota importurilor rareori a depăşit 15%. Preţul actual al gazelor naturale importate este de circa 300 de dolari/1.000 mc, dublu faţă de preţul gazelor din producţia internă.
Reprezentanţii ANRE ne-au spus că nu au decis, deocamdată, preţul gazelor pentru piaţa reglementată, valabil de la 1 aprilie.
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Ministerul Economiei, că nu ştie dacă preţul gazelor naturale va fi majorat de la 1 aprilie şi că, în toamna anului trecut, ANRE a prezentat Guvernului o strategie în care îşi propune să nu majoreze preţul gazelor în acest an.