ANRE: Nu suntem obligaţi să aliniem preţul gazelor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 12 martie 2010

ANRE: Nu suntem obligaţi să aliniem preţul gazelor

Alinierea preţului gazelor naturale din producţia internă la preţul celor importate nu este o obligaţie impusă ţării noastre prin reglementările Comisiei Europene în domeniu sau prin prevederile Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană. Conducerea ANRE ne-a declarat: "În acest sens sunt şi declaraţiile comisarului european pe probleme de energie Andris Piebalgs, din data de 7 martie 2008, respectiv 17 septembrie 2009, conform cărora obligaţia de convergenţă între preţul gazelor din producţia internă şi preţurile de import nu este prevăzută în Tratatul de Aderare a României la UE. Potrivit reglementărilor europene în domeniu, preţul de vânzare a gazelor naturale din producţia internă trebuie să acopere costurile de producţie, condiţie respectată prin legislaţia naţională în vigoare şi prin tarifele pe care le aprobăm".

Avem un singur document cu referinţă la aliniere, dar fără un calendar asumat

Singurul document intern care face referire la procesul de aliniere a preţului gazelor naturale din producţia internă la preţul gazelor naturale din import este Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020, fără a se asuma, însă, un calendar exact de aliniere a preţurilor, ne-au mai spus oficialii ANRE. La construcţia oricărui model de piaţă, care să permită o convergenţă reală a preţurilor gazelor naturale din producţia internă cu cele din import, trebuie să se ia în considerare şi alţi factori, precum nivelul consumului, dreptul titularilor de acorduri petroliere de a dispune liber de producţia obţinută şi armonizarea tuturor reglementărilor necesare, gradul de suportabilitate a populaţiei, nivelul redevenţelor etc, mai spun reprezentanţii ANRE.

Analiză asupra impactului eliminării preţurilor reglementate

Comisia Europeană a transmis României, anul trecut, o scrisoare de punere în întârziere, legată de continuarea aplicării de preţuri reglementate la furnizarea de gaze naturale şi energie electrică pentru consumatorii non-casnici.

În vederea stabilirii unui calendar realist pentru eliminarea preţurilor reglementate la gaze şi electricitate pentru consumatorii non-casnici ANRE şi Ministerul Economiei vor iniţia o procedură de evaluare a impactului şi de identificare a celor mai potrivite metode de minimizare, reducere sau compensare a posibilelor efecte negative. Această analiză are în vedere şi evaluarea cadrului legislativ existent, în sensul completării cu reglementările legislative necesare pentru eliminarea treptată a reglementării preţurilor la consumatorii noncasnici de gaze naturale.

Situaţia menţinerii preţurilor reglementate la consumatorii noncas-nici nu este specifică numai Româ-niei. La un an de la liberalizarea totală a pieţelor de gaze naturale, 12 state membre menţineau reglementarea preţului pentru consumatorii casnici, 9 state membre menţineau preţul reglementat pentru micii consumatori, 8 state membre pentru consumatorii medii şi mari şi 6 state membre pentru consumatorii energointensivi.

Începând din decembrie, cota lunară de importuri de gaze din Federaţia Rusă a variat între 20 şi 30% din consum, pe fondul vremii nefavorabile. Este evident că o asemenea cotă va impune o majorare a tarifelor reglementate faţă de nivelul aprobat pentru anul trecut, când cota importurilor rareori a depăşit 15%. Preţul actual al gazelor naturale importate este de circa 300 de dolari/1.000 mc, dublu faţă de preţul gazelor din producţia internă.

Reprezentanţii ANRE ne-au spus că nu au decis, deocamdată, preţul gazelor pentru piaţa reglementată, valabil de la 1 aprilie.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Ministerul Economiei, că nu ştie dacă preţul gazelor naturale va fi majorat de la 1 aprilie şi că, în toamna anului trecut, ANRE a prezentat Guvernului o strategie în care îşi propune să nu majoreze preţul gazelor în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb