Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliul Concurenţei au decis constituirea unui grup de lucru comun în cadrul căruia vor face schimb de informaţii şi date cu privire la comportamentul participanţilor pe piaţa de energie electrică, informează un comunicat de presă al ANRE trimis Redacţiei.
Sursa citată precizează: "În zilele de 8 şi 10 august 2017, la sediul ANRE, au avut loc întâlniri între experţi şi membri ai conducerii ANRE şi Consiliului Concurenţei. La întâlnirea din 8 august, au participat domnul Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii, şi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, care au decis constituirea unui grup de lucru format din experţi din cadrul celor două instituţii, care să se întâlnească cu regularitate".
Potrivit ANRE, cele două instituţii sunt preocupate, în egală măsură, de buna funcţionare a pieţei de energie electrică şi de îmbunătăţirea mecanismelor acesteia, cu respectarea cadrului legislativ de reglementare şi de concurenţă în vigoare.
"Având în vedere evoluţiile înregistrate în piaţă, experţii grupului de lucru ANRE - Consiliul Concurenţei vor face schimb de informaţii şi date cu privire la comportamentul participanţilor la piaţă, iar atunci când apare o situaţie ce necesită intervenţia celor două instituţii, să se consulte, în privinţa demersurilor ce urmează a fi întreprinse", se mai arată în comunicat.
Premierul Mihai Tudose a anunţat, miercuri, că Executivul va cere Parlamentului o anchetă la ANRE pe tema situaţiei din sistemul energetic, respectiv a creşterilor de preţuri la energia electrică înregistrate în ultima perioadă, după ce ministrul Energiei l-a informat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu a realizat "o analiză riguroasă şi transparentă a comportamentului pe piaţă, pe piaţa de a doua zi".
Mihai Tudose a spus, potrivit Agerpres: "Eu cred că este un moment în care noi, Guvernul, să cerem public Parlamentului o anchetă la ANRE. Nu sunt subordonaţi nouă, dar cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileţ, de ce lui îi e cald, aşa, de vreo trei luni, două luni şi nu a făcut ce trebuie. Poate facem şi o adresă oficială către Parlament".
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat că un astfel de demers al Executivului către Legislativ este posibil.
"O să fac o notă către dumneavoastră, pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru, o notă de informare cu procedura legală, dumneavoastră urmând să decideţi în consecinţă ", a completat ministrul, adresându-se premierului.
Tudose a mai spus: "Tocmai am decis să o facem că poate îl întreabă cineva şi domnia sa (Niculae Havrileţ - n.r.), neavând obligaţia să informeze Guvernul, nu putem să-l deranjăm, e vară, e cald".
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat în acelaşi context că, în urma analizei realizate la nivelul ministerului, faţă de săptămâna trecută preţurile la energia electrică sunt într-o uşoară scădere pe "PZU, pe bursa secundară", dar că în continuare ANRE nu a realizat "o analiză riguroasă şi transparentă a comportamentului pe piaţă, pe piaţa de a doua zi".
Ministrul Energiei a adăugat: "De asemenea, aş vrea să menţionez că în data de 4 august s-a înregistrat un vârf de consum orar de aproape 8.200 MW, cel mai mare nivel din luna august în ultimii ani. De asemenea, considerăm în continuare că trebuie făcută o analiză riguroasă şi transparentă de către ANRE a comportamentului în piaţă, în special pe piaţa zilnică, de a doua zi. Am avut o întâlnire şi cu ACUE, asociaţia companiilor de utilităţi din energie, practic cei care cumpără această energie din piaţă. Ei, de asemenea, şi-au exprimat indignarea că nu au reuşit în luna iunie să tranzacţioneze acele cantităţi pentru trimestrul al III-lea. Aveau speranţe foarte mari ca acum, în luna august, să se tranzacţioneze atât parţial trimestrul III...".
Premierul l-a întrerupt pe Toma Petcu şi l-a rugat să explice "mai pe româneşte, cine trebuia să organizeze licitaţiile". Ministrul i-a răspuns: "Toate aceste licitaţii trebuiau să fie ţinute de către ANRE".
Toma Petcu a adăugat: "Din păcate, conform comunicatului dat de ANRE în cursul zilei de astăzi (miercuri - n.r.) au spus foarte clar că pentru trimestrul III, adică pentru luna septembrie, care mai putea fi licitată, nu vor mai organiza din motivele indicate de dumnealor. (...) Ridică probleme legate de cantităţi, adică nu lucruri concrete care să fie bine detaliate, asta ce am văzut şi noi din comunicatul dumnealor, pentru că, direct, nu au comunicat niciodată Ministerului Energiei, bine, nici nu au sarcina să o facă, dar nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care le-am ridicat", a afirmat.
Potrivit ANRE, creşterea preţurilor energiei electrice de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) reflectă o corectă funcţionare a mecanismelor de piaţă concurenţială, ce asigură corelarea cererii cu oferta, în condiţiile meteo actuale.
ANRE a menţionat luni seara că suspendarea în luna iunie a licitaţiei trimestriale pentru electricitatea necesară clienţilor beneficiari de serviciul universal, categorie care include clienţii casnici şi firmele mici, aferentă trimestrului al treilea al acestui an, a fost motivată prin faptul că nu ar fi fost îndeplinite condiţiile necesare desfăşurării acesteia, iar varianta alternativă, de anulare a licitaţiei, ar fi putut genera o creştere semnificativă a facturilor.