ANRE vrea să elimine "coşul" de gaze

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 noiembrie 2013

ANRE vrea să elimine "coşul" de gaze

Măsura poate fi luată peste un an, după liberalizarea completă a pieţei pentru industrie

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) doreşte să găsească o modalitate de a elimina treptat "coşul" de gaze pe care îl stabileşte lunar pentru consumatorii indus­triali, conform unor surse din piaţă. Acest "coş" reprezintă, în fapt, procentele aprobate de ANRE pentru consumul gazelor din producţia internă şi pentru consumul din import.

Sursele noastre afirmă că se doreşte ca eliminarea "coşului" să se facă treptat după liberalizarea completă a pieţei gazelor pentru agenţii economici, respectiv după finalul anului 2014: "Stabilirea acestor proporţii în care agenţii economici au voie să consume gaze nu sunt conforme cu piaţa liberă de energie şi trebuie să dispară. Legea energiei prevede însă, menţinerea acestui < coş >. Eliminarea lui se poate face treptat după ce Transgaz finalizează implementarea sistemul SCADA de măsurare a cantităţilor vehiculate în reţeaua de transport. Sistemul SCADA permite implementarea unei pieţe de echilibrare şi a unei pieţe spot de tranzacţionare pe bursele existente a gazelor naturale".

Cu alte cuvinte, sursele noastre susţin că este necesară dezvoltarea pieţelor de tranzacţionare transparentă a gazelor, care să permită consumatorilor din industrie să-şi procure gazele într-un mod nediscriminatoriu, la un preţ corect. Pericolul unei eliminări bruşte a acestui "coş" ar fi ca nişte "băieţi deştepţi" să acapareze gazul intern, care şi după liberalizare se va găsi la preţuri mai mici decât cele de import. Astfel, pentru restul consumatorilor ar rămâne mai mult gaz scump importat din Rusia.

Ca să poată fi eliminat "coşul" de gaze, trebuie modificată Lerea energiei adoptată anul trecut de Guvern şi Parlament.

ANRE a susţinut, recent, că a reuşit să menţină la un nivel rezonabil ritmul de liberarizare a pieţei gazelor în acest an fix prin modul în care a stabilit proporţiile de consum prin "coş" şi profitând de scăderea preţului gazelor de import din ultima perioadă. Desigur, la acest nivel rezonabil a contribuit şi scăderea consumului cu circa 7% din acest an, economia fiind puternic afectată de criză.

Pentru piaţa reglementată, ANRE a stabilit, în acest an, procente de consum mici pentru gazele de import, care sunt de două ori mai scumpe decât cele autohtone. Pentru industrie, ANRE a avizat un procent mai mare de gaze de import, spre nemulţumirea companiilor.

La finele săptămânii trecute, ziarul BURSA a publicat în exclusivitate informaţia că Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a înmuiat şi a acceptat ca din ianuarie să discute cu autorităţile noastre prelungirea cu un an a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali, după cum susţin surse apropiate discuţiei. Astfel, sunt şanse mari ca FMI să accepte un ritm mai mic de aliniere a preţului gazelor din producţia internă la media europeană.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atata timp cat ruleaza :COMISIA EUROPEANA CONTRA ROMANIA – actiunea in justitie introdusa la Curtera Europeana de Justitie prin CAUZA C-406/17.07.2013 prin care se cer Roamniei daune in interesul TFUE de 30.228 euro PE ZI. plus cheltuieli de judecata (de la data hotararii) Actiunea CEE se bazeaza pe incalcarea DIRECTIVEI Nr 73/2009 care reglementeaza piata gazelor naturale pe U.E. IN CONSECINTA MOTIVELE INTARZIERII DESCHIDERII CONDUCTELOR DE GAZE : ARAD-SZEGHED si GIURGIU-RUSE NU SUNT SI NU POT FI SUSTENABILE IN VIITORUL APROIPIAT.

    pt cine scrie un astefel de articol, ii precizez ca aruncarea pisicii in curtea Transgazului cu inserarea ideii de implimentare a SCADA care este motivul pt care nu se poate dezvolta o piata SPOT este o aberatie. Daca s-ar fi implementat asa cum am militat pt ca piata de gaze sa fie gestionata de Transgaz(vezi exemplul FGSZ de la vecini nostri din Ungaria) atunci da era corecta afirmatia dar din pacate si-au bagat uni condita si au dat drept de tranzactionare unora care habar nu au cu ce sa manca gazul(adica OPCOM o firma privata cu nu sti cine ce actionari inoficiali straini in spate, nu stiu daca primit si BRM-ul) dar care nu au nici un instrument de verificare si gestionare a cantitatilor tranzactionate cu mentiunea doar dpdv al hartiilor, acolo sunt responsabili pt o piata spot libera si eficienta.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb