APMGR aşteaptă aprobarea taxei clawback de către Comisia de Buget şi Camera Deputaţilor

Simona Grigorescu
Companii #Sănătate / 23 septembrie 2015

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută decizia Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor de a adopta proiectul legislativ de introducere a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Votul răspunde cererilor repetate ale producătorilor, dar şi ale pacienţilor, de eliminare a politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic şi de repunere a sistemului de sănătate din România pe baze sustenabile, în acord cu recomandările Comisiei Europene.

Preşedintele APMGR, Dragoş Damian, a declarat că "este o decizie care vine în acord cu nevoile pacienţilor şi cu cele ale producătorilor de medicamente, care contribuie cu adevărat la dezvoltarea economică a României".

APMGR consideră că o astfel de măsură va opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă, în condiţiile în care peste 1.300 de astfel de medicamente au fost eliminate din România în ultimii trei ani, ceea ce a privat mulţi pacienţi de tratamente salvatoare de vieţi.

Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate şi cu costuri accesibile ar fi urmat să treacă sub pragul rentabilităţii în următorul an, în condiţiile menţinerii taxei clawback în formă actuală.

Implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maxim 65% în calculul variabilei «p» din formula clawback, va corela sarcina fiscală cu politica de preţuri în domeniul medicamentelor.

Potrivit APMGR, măsura a fost deja agreată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi acceptată atât de Ministerul de Finanţe, cât şi de către organismele financiare internaţionale, ca fiind "neutră" din punct de vedere bugetar.

"Aşteptăm cu încredere şi decizia Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci, precum şi votul din plenul Camerei Deputaţilor, dar nu avem îndoieli că acestea vor fi favorabile proiectului, având în vedere că adoptarea acestei măsuri nu aduce niciun cost la bugetul de stat, în timp ce beneficiile pentru pacienţi sunt enorme", a mai declarat Damian.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) este o organizaţie non-guvernamentală şi indepedentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb