APMGR cere Parlamentului să dezbată bugetul sănătăţii şi modificarea taxei clawback

V.B.
Companii #Sănătate / 17 decembrie 2014

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din ţara noastră, cere Parlamentului să nu dezbată bugetul sănătăţii separat de revizuirea taxei clawback, pentru evitarea distrugerii industriei farmaceutice locale şi a dispariţiei medicamentelor cu preţ accesibil.

APMGR atrage atenţia, într-un comunicat trimis redacţiei, că, în cadrul fiscal actual, orice alocare bugetară suplimentară pentru medicamente sfârşeşte prin a fi plătită de producătorii de medicamente, prin taxa clawback. Producătorii de medicamente generice, care deţin operaţiuni industriale importante în România, oferind 8.000 de locuri de muncă, sunt cei mai afectaţi de modul de calcul actual al taxei şi vor fi nevoiţi să continue disponibilizările de personal şi retragerea de pe piaţă a medicamentelor al căror preţ a ajuns sub costul de producţie.

"Autorităţile trebuie să decidă dacă vor să continue politica actuală de distrugere a producţiei locale de medicamente, care înseamnă atât pierderea de investiţii majore cât şi de locuri de muncă. O astfel de politică va duce la pierderi semnificative pentru bugetul de stat, având în vedere că producătorii locali de medicamente generice contribuie, prin impozite directe şi indirecte, cu cca. 1,5% la PIB-ul României," a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

În opinia APMGR, dezbaterile legate de bugetul alocat sănătăţii în 2015 trebuie corelate cu creşterea bugetului de referinţă pe baza căruia se calculează taxa clawback, la un nivel de minimum 1.650 milioane lei per trimestru - în creştere cu 10% faţă de prezent-, şi adoptarea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Fără aceste prevederi, atât bugetul de stat va fi afectat, cât şi pacienţii, care vor trebui să plătească mai mult pentru acelaşi tratament. Conform datelor APMGR, începând cu 2011, când a fost introdusă taxa clawback în actuala formulă de calcul, au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente. Mai mult de jumătate din aceste medicamente dispărute (888 în total) erau medicamente cu preţ mai mic de 50 lei, iar 45% erau fabricate în România, conchide comunicatul citat.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) este o organizaţie non-guvernamentală şi indepedentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români. Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureş şi Timişoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa. APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din ţara noastră: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb