APMGR îi cere lui Ponta eliminarea blocajelor împotriva calculului diferenţiat al taxei clawback

V.B.
Companii #Sănătate / 11 iunie 2014

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) îi solicită premierului Victor Ponta să se implice direct în eliminarea blocajelor instituţionale care împiedică introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, "o măsura în absenţa căreia atât pacienţii, cât şi industria farmaceutică locală, formată exclusiv din producători de medicamente generice, au de suferit", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Astfel, preşedintele APMGR, Dragoş Damian, punctează într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului: "În aceste zile, în care atât Senatul cât şi Camera Deputaţilor discută diferite proiecte de lege referitoare la taxa clawback, ne adresăm dumneavoastră, domnule Prim Ministru, atât în calitate de şef al Guvernului, cât şi de lider al coaliţiei guvernamentale, pentru a interveni şi a lua decizia politică de a introduce calculul diferenţiat al taxei clawback, de care să beneficieze atât pacienţii cât şi economia României".

APMGR "salută eforturile Guvernului de identificare a celor mai adecvate soluţii pentru necesităţile sistemului sanitar românesc", dar semnalează că adoptarea unei taxe clawback diferenţiată pentru producătorii de medicamente generice întârzie "în mod nejustificat".

"Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care să reflecte limitarea de preţ care este impusă medicamentelor generice precum şi impactul mult mai mare pe care taxa actuală, aplicată unitar, îl are asupra producătorilor de medicamente generice, este absolut necesară. Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleaşi valori decontate trimestrial din fondul FNUASS, din cauza creşterii costurilor cu terapii scumpe", se mai arată în comunicat.

Producătorii de medicamente generice mai apreciază că povara fiscală a taxei clawback a devenit nesustenabilă şi nu poate duce decât la reducerea producţiei locale de medicamente generice, cu efecte sociale şi economice "catastrofale": multe din medicamentele cu preţuri accesibile (ajunse sub preţul de rentabilitate) vor dispărea de pe piaţă, iar industria locală va amâna investiţiile în dezvoltare şi va fi obligată să recurgă la reduceri de personal.

APMGR atrage atenţia asupra faptului că o soluţie pentru introducerea unei taxe clawback diferenţiată a fost deja identificată la finalul anului trecut şi a fost agreată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi acceptată atât de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), cât şi de organismele financiare internaţionale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar. Această soluţie este bazată pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calcularea procentajului "p" din formula clawback, în cazul medicamentelor generice. Soluţia aplicării unei proporţii de maximum 65% în calculul procentajului "p" din formula clawback pentru medicamentele generice are la bază sistemul actual de stabilire a preţurilor pentru medicamente generice, care este limitat la maximum 65% din preţul medicamentului inovativ.

"Companiile membre APMGR îşi exprimă disponibilitatea de a discuta cu autorităţile relevante şi alte propuneri ce urmăresc implementarea pe termen mediu şi lung a unor politici publice care să vizeze încurajarea consumului de medicamente generice, cu scopul creşterii accesului la tratamente medicale de calitate în condiţii de eficienţă bugetară", conchide comunicatul.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din ţara noastră: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva. APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb