• Moneda europeană a scăzut două zile la rînd cu aproape 200 de lei vechi
Controalele demarate de autorităţi asupra celor 7.797 de gatere care funcţionează în ţara noastră au drept scop stabilirea provenienţei lemnos şi a circuitului economic al acestuia. Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor, a anunţat ieri, la Palatul Victoria, că, pînă în prezent, au fost verificate 763 de instalaţii de debitat material lemnos, fiind constatate numeroase abateri de la lege. Pe baza cercetărilor efectuate în cadrul operaţiunii "Gaterul" au fost întocmite 31 de dosare penale şi aplicate 352 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 448.000 RON. Totodată, au fost confiscaţi 734 metri cubi de material lemnos în valoare de 1.031.000 RON, iar pentru 24 de gatere s-a dispus întreruperea activităţii. Vasile Blaga a precizat că cele mai multe gatere din ţara noastră funcţionează în judeţele afectate de inundaţii: Harghita - 1.402, Suceava - 952, Bacău - 611, Alba - 506, Neamţ - 492, Argeş - 489, Maramureş - 453, Bistriţa Năsăud - 405, Vrancea - 307.
În opinia ministrului Blaga, apariţia unor astfel de situaţii are drept cauze nerespectarea legislaţiei privind împroprietărirea, modul de reconstituire şi validare a dreptului de proprietate şi punerea în posesie a terenurilor forestiere; exploatarea ilegală a masei lemnoase din fondul forestier naţional etc. Dat fiind caracterul complex al unor asemenea evaluări şi verificări, datele prezentate de Vasile Blaga conţin rezultatele activităţilor desfăşurate pe parcursul a numai cinci zile. Verificările, care vor continua şi în perioada următoare, sînt efectuate de echipe mixte cu reprezentanţi din Poliţia Română, Garda Financiară, Garda Naţională de Mediu, Regia Naţională a Pădurilor "Romsilva", Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi Vînătoare, SC "Electrica" SA, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Inspectoratul de Stat pentru Construcţii. Controlul a fost realizat de reprezentanţii de la centru ai instituţiilor menţionate, pentru că la nivel local există "o bună înţelegere între primari, poliţişti şi pădurari", a mai spus Vasile Blaga.
• Posesorii de gatere, amendaţi de Garda Naţională de Mediu
Inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au aplicat, în urma controalelor efectuate, amenzi în valoare de peste 504.400 RON pentru activităţi ilegale de debitare şi prelucrare a materialului lemnos şi de nerespectare a legislaţiei privind mediul la nivelul judeţelor Bacău, Neamţ, Suceava şi Vrancea, a declarat ieri, Silvian Ionescu, comisar general al GNM.
"În perioada 19 iulie-2 august 2005, am controlat doar 204 de agenţi economici, care deţineau gatere, deşi numărul lor este în realitate mult mai mare. Din păcate, mulţi dintre cei care îşi desfăşurau activitatea au plecat de lîngă utilaj pentru a nu fi sancţionaţi", a precizat Silvian Ionescu.
În urma controalelor, a fost sistată activitatea la 40 de agenţi, iar pentru trei a fost începută acţiunea de urmărire penală.
În cele patru judeţe controlate au fost identificate 1.139 de balastiere, dintre care au fost controlate 603, aplicîndu-se sancţiuni contravenţionale în valoare de 156.500 RON. În 21 de cazuri a fost începută acţiunea de urmărire penală. "Cifrele acestea reflectă doar în mică măsură activitatea inspectorilor Gărzii de Mediu, aceasta urmînd să fie extinsă. La ora actuală, valoarea maximă a unei amenzi este, conform legislaţiei, de 22.500 RON", a mai spus domnul Ionescu.
Domnia sa a precizat că, în prezent, lucrează împreună cu ministrul mediului, Sulfina Barbu, la modificarea Legii mediului, urmărind majorarea substanţială a amenzilor.
Anchetele efectuate pînă în prezent de autorităţi scot la iveală numeroase nereguli în funcţionarea instalaţiilor de prelucrare a lemnului, aşa numitele gatere. Ancheta autorităţilor a fost demarată abia după dezastrul provocat de inundaţii, însă ziarul "BURSA" a semnalat în nenumărate rînduri în ultimii ani, jaful din pădurile noastre. Numai deputatul UDMR, Garda Deszo, a avut aproape zece intervenţii în ziarul nostru asupra jafului din Harghita, unde, deşi există chiar decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile, hoţii de păduri sînt în continuare în libertate. Controlul scoate la iveală că, în Harghita, sînt cele mai multe gatere din ţară, peste 1400, în timp ce în zonele inundate recent se află aproape jumătate din gaterele ţării.