Arabia Saudită vrea să producă gaze de şist şi energie solară

A.T
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 octombrie 2013

Arabia Saudită se va alătura Statelor Unite ale Americii (SUA) în producţia de gaze neconvenţionale. "La doi ani după lansarea programului nostru pe gaze neconvenţionale în nordul Arabiei Saudite, ne pregătim să asigurăm aprovizionarea cu aceste gaze a unei centralei electrice de 1.000 MW, construite să alimenteze cu energie o mină de fosfat şi sectorul manufacturier", a declarat, ieri, directorul executiv al companiei Aramco, Khalid al-Falih, citat de gulfbusiness.com.

Prezent la World Energy Congress din Coreea de Sud, domnia sa a menţionat că Arabia Saudită este pregătită să livreze consumatorilor gaze de şist în următorii câţiva ani. Strategia Arabiei Saudite este să alimenteze consumul local din gaze neconvenţionale, ca să poată să menţină exporturile de petrol.

Aramco este cel mai mare exportator de ţiţei din lume şi a demarat explorările pentru gaze de şist în trei locaţii din nord-vestul ţării, potrivit sursei citate. Aramco investeşte masiv în creşterea exportului de ţiţei, majorând bugetul anual de investiţii la 40 miliarde de dolari, în efortul de a deveni companie energetică integrată.

Publicaţia Platts notează că Arabia Saudită vrea să devină un producător global important de energie solară, direcţie în care investeşte masiv. Al-Falih a declarat că rolul energiei regenerabile pe termen lung este indiscutabil şi că industria petrolieră nu este duşmanul energiei curate: "Cu toate acestea, lumea nu îşi permite subvenţii masive pentru energia regenerabilă, cu orice cost, inclusiv al dezvoltării economice. În loc să ne gândim la scheme suport costisitoare, mai bine investim în tehnologii şi lăsăm piaţa să aleagă care este cel mai bun mix de resurse. Goana după biocombustibil a condus la efecte neprevăzute precum creşterea preţurilor alimentelor".

Platts mai notează că directorul executiv al Aramco a mai spus că ţările mari consumatoare de petrol nu ar trebui să fie paranoice în privinţa securităţii aprovizionării când au atâtea probleme cu infrastructura. "În multe cazuri, problema asigurării fondurilor de investiţii este la ţările consumatoare, nu cele producătoare de energie", a subliniat domnia sa.

Experţii internaţionali au semnalat că şi Argentina şi China şi-au înteţit eforturile pentru a prinde SUA din urmă în domeniul producţiei gazelor de şist, atrase în principal de preţul mic al acestei resurse, care stă la baza reindustrializării americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb