ARMAMENT: PE FONDUL CRIZEI Din ce în ce mai multe voci vorbesc despre război

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 22 septembrie 2011

Criza economică actuală a dus la opinii din ce în ce mai clare privind declanşarea unor revolte locale sau chiar a unor războaie de mare amploare. Informaţiile vin în valuri şi au acoperire în realitatea istorică, iar constatarea este simplă: tabloul a fost creat, mai lipseşte un singur cadru, cel al confruntării militare. Tensiunea pluteşte în aer, iar părerile specialiştilor nu fac decât să o mărească.

Prestigioasa bancă elveţiană UBS (Union des Banques de Suisse), aflată în pre­zent pe locul al trei­lea în topul mondial, o instituţie cunoscută pentru analizele sale sobre, a avertizat că, din punct de vedere istoric, uniunile monetare nu se prăbuşesc fără un război civil sau alte forme de reacţii autoritare.

Economistul UBS, Stephane Deo, a precizat: " Fragmentarea zonei euro ar genera şi costuri politice. Influenţa internaţională a Europei ar înceta. De asemenea, merită menţionat că aproape nicio uniune monetară din perioada modernă nu s-a desfiinţat fără o formă de conducere militară sau autoritară, ori chiar război civil".

Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe, spune că ideea declanşării unui război, în momentul de faţă, este naturală, normală, aproape logică. Domnia sa adaugă: "Lumea a consumat mai mult decât a produs, iar cineva a acoperit pentru unii acest consum. Dacă va fi nevoie să-şi ajusteze consumul cei care consumă mai mult decât produc, atunci va trebui găsită o cale. Tăierea salariilor şi a pensiilor poate să funcţioneze o dată, însă nu poate să fie făcută în mod constant într-o democraţie. Ţara noastră a trecut printr-o perioadă de ajustare dramatică a consumului individual în anii '81-'89, însă a făcut-o în condiţii non-democratice. În prezent nu mai există societăţi atât de controlate. Iar dacă nu poţi să controlezi în interior, atunci o soluţie ar fi introducerea în interior a unor restricţii generate de nişte acţiuni externe, cum ar fi un război major undeva. Când, unde, cum - sunt doar scenarii".

Ministru polonez: Prăbuşirea zonei euro ar putea conduce la un război în Europa

Ministrul polonez de Finanţe, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE, a avertizat asupra producerii unui război pe continent în următorii zece ani, dacă zona euro se prăbuşeşte. El i-a avertizat pe europarlamentarii de la Strasbourg că trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni un pericol major pentru UE. Referindu-se la raportul UBS, el a declarat: " Fără îndoială suntem în pericol. Europa este în pericol".

Ministrul polonez a mers până la a avertiza asupra dublării ratei şomajului în doi ani "chiar şi în ţările bogate". El le-a relatat europarlamentarilor o conversaţie recentă cu un vechi prieten care conduce în prezent o bancă mare: "Vorbeam despre criza din zona euro. El mi-a spus: Ştii, toate aceste şocuri politice, economice, ar fi foarte neobişnuit ca în următorii zece ani să evităm un război. Un război, doamnelor şi domnilor. Mă gândesc într-adevăr să obţin carte verde pentru copiii mei în Statele Unite".

Roubini prezice revolta mondială după criza mondială

Economistul Nouriel Roubini, cel care a vorbit prima dată despre actuala criză economică, a adus în discuţie recent declanşarea unei revoluţii mondiale, în contextul agravării crizei globale.

Din cauza scăderii nivelului de trai al majorităţii oamenilor, Roubini spune că ar putea urma convulsii sociale şi proteste de stradă: "Recentele demonstraţii populare, de la cele din Orientul Mijlociu şi Israel şi până la cele din Marea Britanie, precum şi nemulţumirile tot mai pronunţate din China, se vor generaliza în curând, atât în ţările cu economii avansate, cât şi în cele emergente. Iar toate acestea vor avea un singur punct de plecare: sărăcia în cereştere, şomajul ridicat, inegalitatea şi lipsa de speranţă. Chiar şi clasele de mijloc din lume simt cum le scad veniturile şi nivelul de trai".

Wikileaks: Băsescu se temea că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia

Preşedintele Traian Băsescu l-a întrebat pe senatorul american Richard Lugar, într-o întâlnire avută în august 2008, în contextul războiului dintre Rusia şi Georgia, dacă NATO şi UE ar susţine România în cazul unei provocări ruseşti în Transnistria, conform unei telegrame Wikileaks.

Potrivit ambasadorului american Nicholas Taubman, Traian Băsescu i-a spus senatorului Richard Lugar că se teme că recunoaşterea de către Rusia a Osetiei de Sud şi a Abhaziei, ce vine în contextul recunoaşterii de către SUA şi a ţărilor europene a Kosovo, a declanşat un proces ce ameninţă să destrame arhitectura internaţionala legală şi să creeze instabilitate pe scară largă în Europa.

Traian Băsescu a mai vorbit atunci despre vulnerabilităţile de securitate ale României la Marea Neagră şi despre implicaţiile evenimentelor din Georgia pentru Moldova/Transnistria, spunând că orice provocare a Rusiei împotriva "celor 4,5 milioane de cetăţeni români" din Moldova ar pune România într-o dilemă serioasă.

Preşedintele a mai spus că acţiunile NATO şi UE în contracarea Rusiei trebuie să meargă dincolo de "declaraţii" şi că o politică mai robustă legată de regiunea Mării Negre ar trebui să includă repoziţionarea forţelor militare ale NATO.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Razboi! Razboi! Ce linistit si confortabil vorbesc ei/voi despre razboi! Aveti idee ce lasa in urma un razboi? dar, mai mult decat atat, noi, societatea civila, pana cand sa ne lasam tarati in mocirla de niste nemernici prosti sau orgoliosi? de ce sa mergem la razboi pentru ca asa ni se spune de unul sau altul?

    in plus e net superior fata de F 16. E facut de nemti intr-un consortiu european, la fel ca AIrbus.In plus, noi ne-am integrat in USA sau in UE ?!! Ce vom g\face noi cand UE va demara fortekle de interventie rapida ale UE?? vom lua alte aparate suplimentare care vor ingloda alte costuri??? Ma intreb legumele astea din Parlamentul Romaniei de ce nu spun articulat ca daca este sa facem o investitie/cheltuiala, macar sa o facem integrat ptr UE . Altfel sa nu ne miram ca nu ne agreaza sefii UE, vazand ca noi asiguram locuri de munca americane....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb