Aurul şi-a temperat scăderile în ultima lună

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 1 noiembrie 2010

Aurul şi-a temperat scăderile în ultima lună

Metalul galben şi-a frânat scăderile în ultima vreme, preţul acestuia revenind uşor, în perioada 28 septembrie - 28 octombrie, cu 0,01%, investitorii reorientându-se tot mai mult către acest tip de plasament. În ţara noastră, un gram de aur valorează în prezent peste 132 lei, potrivit datelor BNR.

Titlurile "Erste Group Bank" (simbol EBS) au adus cele mai bune randamente de pe Bursă în perioada analizată, cotaţia acestor acţiuni înregistrând un avans semnificativ, depăşind 13,84%, până la preţul de 136 lei/unitate.

Plasamentele în unităţile fondului "KD Maximus", administrat de KD Investments România, s-au apreciat şi ele semnificativ, comparativ cu moneda europeană, reprezentând cea mai bună ofertă de pe piaţă, din sectorul fondurilor mutuale. Astfel, cei care ar fi achiziţionat astfel de instrumente, luna trecută, ar fi obţinut un plus de 3,32% peste suma investită, dacă s-ar fi hotârât, joi, să-şi retragă banii.

Ceva mai puţin ar fi câştigat tradiţionaliştii care au pariat, în intervalul 28 septembrie - 28 octombrie, pe depozitele în euro la "ATE Bank" sau Banca Comercială Carpatica. Persoanele care s-au orientat către aceste bănci au obţinut un plus de 0,29% la suma depusă, cel mai mult comparativ cu restul băncilor.

Tot pe plus s-au găsit, la 28 octombrie, şi cei care au făcut, în urmă cu o lună, depozite în lei la "Credit Europe Bank sau Emporiki Bank. Investitorii au putut obţine un profit de 0,68% din suma depusă, în cazul în care şi-ar fi retras banii cu trei zile în urmă.

Persoanele care au preferat, luna trecută, să îşi păstreze banii "la ciorap" au înregistrat un câştig de 0,01%, în contextul în care moneda naţională şi-a majorat considerabil terenul câştigat în faţa monedei europene.

Au raportat câştiguri şi cei care au ales ca plasament indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, acesta consemnând o apreciere de 1,40%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a câştigat 2,83%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursă, a urcat cu 2,28%, în perioada analizată.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb