Firmele private de transport încasează, zilnic, peste 60.000 de lei din cursele pe ruta Bucureşti-Constanţa, în condiţiile în care lucrările de reabilitare a căii ferate obligă mulţi pasageri să meargă cu autocarul, şi nu cu trenul, care, deşi mai ieftin, ajunge cu aproape două ore mai târziu.
Deşi Compania Naţională de Căi Ferate Bucureşti a anunţat, pe 20 mai, că timpul de călătorie spre litoral se va reduce cu aproximativ 30-35 de minute, datorită terminării lucrărilor la infrastructură pe tronsonul Băneasa, mulţi pasageri apelează, în continuare, la transportul cu autocarele şi microbuzele firmelor private.
În prezent, din cauza lucrărilor de reabilitare a căii ferate, călătoria cu trenul pe ruta Bucureşti-Constanţa durează aproape cinci ore. Cu autocarul însă, aceeaşi distanţă se parcurge în aproximativ trei ore şi 15 minute. Economia de timp este, astfel, principalul motiv pentru care, zilnic, sute de oameni preferă autocarul trenului, în ciuda preţului mai mare al călătoriei. Cu trenul accelerat, un bilet la clasa a doua costă 36,7 lei, în timp ce, pentru un loc în autocar, se plătesc 50 de lei.
Un calcul simplu arată că firmele private de transport pe ruta Constanţa-Bucureşti, care efectuează curse în intervalul 5:30-20:30, cu plecări la fiecare 45 de minute, încasează, zilnic, peste 60.000 de lei, în condiţiile în care un autocar are minimum 60 de locuri. Iar asta, fără a lua în calcul şi cursele retur.
Lucrările de reabilitare pe relaţia Bucureşti Nord-Băneasa, demarate în 2006 şi având termen de finalizare în 2008, au impus ca circulaţia feroviară să se desfăşoare pe ruta ocolitoare Bucureşti Nord-Chitila-Mogoşoaia-Voluntari-Pasărea-Fundulea-Constanţa. În prezent, spre litoral, pe relaţia Feteşti-Constanţa se desfăşoară în continuare lucrări de reabilitare, traficul feroviar fiind permis doar pe un singur fir de circulaţie.
Potrivit CFR Infrastructură, lucrările de reabilitare pe tronsonul Feteşti-Constanţa se vor încheia în iunie 2009.