Autostrada către Bucureşti şi aeroportul, obiective prioritare pentru dezvoltarea Braşovului

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 28 august 2019

Autostrada către Bucureşti şi aeroportul, obiective prioritare pentru dezvoltarea Braşovului

Autostrada Comarnic- Braşov constituie una dintre problemele de infrastructură nerezolvate de guvernele care au condus ţara noas-tră în ultimii 30 de ani. Traficul infernal de pe DN 1 şi lipsa oricărei alte legături rapide spre judeţul Braşov au determinat autorităţile din zonă să demareze, pe fonduri proprii construcţia unui aeroport internaţional în apropierea localităţii Ghimbav. Deşi aeroportul face parte din masterplanul de trans-port al ţării noastre, construcţia lui nu a putut fi finanţată până acum din fonduri europene, dar finalizarea acestui obiectiv este necesară, deoarece reprezintă una dintre cele două priorităţi ale autorităţilor judeţene.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată împreună cu Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene, prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu a declarat: "Traficul rutier dinspre Bucureşti spre Braşov este infernal, iar acest lucru nu mai poate continua. Fără aeroport şi fără autostradă nu putem să dezvoltăm judeţul Braşov, nici măcar din punct de vedere turistic, deoarece accesul este extrem de greoi din punct de vedere al infrastructurii. Avem două mari obiective la nivelul judeţului Braşov: construirea aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav şi construirea celor 52 de kilometri de autostradă între Braşov şi Comarnic. Odată ce vom debloca aceste două mari obiective de infrastructură, putem să considerăm că deschidem foarte mult activitatea economică şi comercială din judeţul Braşov. Nu se poa-te dezvolta o zonă, o anumită arie, fără ca infrastructura să fie foarte bine pusă la punct".

În privinţa finanţării lucrărilor de la aeroport, ministrul fondurilor europene susţine că a găsit soluţii. Roxana Mînzatu a precizat: "Ne-am uitat la progresul proiectului în ultimii ani. Autorităţile judeţene au început investiţiile din resurse proprii, fără niciun sprijin guvernamental până în acest an. Abia în martie 2019, prin bugetul de stat s-au alocat 23 de milioane lei pentru aeroportul Braşov. Am găsit două posibilităţi de decontare a inves-tiţiilor de la aeroportul Braşov. Proiectul este avansat, a generat cheltuieli din partea administraţiei judeţene, iar acum lucrăm la partea de eligibilitate pentru a reuşi să acoperim decontarea cheltuielilor respective din fondurile europene. Încercăm să obţinem finanţare în actualul exerciţiu bugetar multianual 2014-2020, pentru că respectivele contracte de finanţare trebuie semnate până la sfârşitul anului viitor, iar lucrările trebuie finalizate la sfârşitul anului 2023. Este necesar să acţionăm rapid deoarece Consiliul Judeţean a semnat contractul pentru construirea terminalului, pe 20 august, iar investiţia respectivă este majoră pentru aeroportul Braşov. Este necesar ca aeroportul să fie finalizat cât mai repede, să se găsească rapid sursele de finanţare, deoarece Braşov şi-a depus candidatura pentru organizarea ediţiei din anul 2024 a Jocurilor Olimpice pentru Tineret".

Menţionăm că aeroportul Braşov este prevăzut în masterplanul de trans-port al României. Conform acestui document, aeroportul ar trebui construit între anii 2020-2030, dar autorităţile judeţene au urgentat ridicarea acestui obiectiv foarte important pentru Braşov. Până acum, Consiliul Judeţean Braşov a cheltuit 33 milioane euro pentru aeroport, aproape 5 milioane euro a primit în acest an de la Guvern şi ar mai avea nevoie de aproximativ 38 de milioane euro pentru finalizarea terminalului şi a tuturor lucrărilor necesare.

În privinţa autostrăzii către Comarnic, ministrul Roxana Mînzatu a amintit că în acest moment, din fonduri europene, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a demarat construirea tronsonului dintre Predeal şi Cristian, de 6,3 kilometri şi că lucrările se derulează în graficul prevăzut.

Ministrul fondurilor europene a mai precizat că o altă investiţie importantă în judeţul Braşov este reabilitarea drumurilor judeţene 104A, 105C şi 105P, care vor ajuta la dezvoltarea turismului din Ţara Făgăraşului. Roxana Mînzatu a declarat: "Este o investiţie care va moderniza un traseu paralel cu munţii Făgăraş - aşa numitul drum de sub munte, care va fi o alternativă la DN1 şi care va traversa satele din Ţara Făgăraşului. Este o investiţie de 115 milioane lei, din fonduri europene şi lucrările vor începe foarte curând".

Până acum, pe exerciţiul bugetar multianual 2014-2020, în judeţul Braşov se află în derulare 163 de proiecte publice şi private, pentru care a fost acordată o finanţare europeană totală de 1,5 miliarde lei.

În perioada următoare, se doreşte atragerea de finanţare externă pentru ridicarea unui spital regional în Braşov. Roxana Mînzatu a declarat: "Lucrăm cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru cofinanţarea spitalului regional Braşov, a cărui construire nu este cuprinsă în actualul exerciţiu bugetar european 2014-2020. Avem terenul pentru spital, 12 hectare, şi avem un scenariu de construire prin intermediul parteneriatului public privat pe baza unui studiu de fezabilitate realizat de BERD. Am dori ca partea de cofinanţare care ne revine să o facem din fonduri europene pe viitorul cadru financiar multianual european 2021-2027. Ne gândim să aplicăm aceeaşi soluţie şi pentru alte spitale regionale ce urmează a fi ridicate în ţară".

Ministrul fondurilor europene a mai menţionat că în perioada următoare va pune accentul pe realizarea investiţiilor în reţelele de apă şi canalizare, care sunt prioritare şi vitale în mediul rural şi nu numai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb