AVAS : Noul RENEL nu va distorsiona piaţa!

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 iulie 2008

AVAS : Noul RENEL nu va distorsiona piaţa!

În nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, AVAS susţine că noua companie va încuraja concurenţa prin serviciile pe care le va presta şi prin preţ

Sindicatele din domeniu au completări ironice la poziţia AVAS

Consiliul Concurenţei avertizează Guvernul să nu aplice operaţiunea concentrării economice până nu va avea un aviz din partea autorităţii de concurenţă

Dacă va fi aprobată, PSD va ataca Hotărârea de Guvern în instanţă

Noua concentrare economică din energie, care ar urma să reunească sub compania "Electrica" atât complexurile energetice de la Rovinari şi Turceni, cât şi "Hidroelectrica" va încuraja concurenţa de pe piaţă, prin serviciile prestate şi preţurile practicate, susţine, în mod straniu, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) în proiectul de act normativ de constituire a noii companii. Proiectul urmează să fie analizat în şedinţa de Guvern, amânată ieri pentru această dimineaţă.

Consiliul Concurenţei susţine, pe de altă parte, că operaţiunea de concentrare economică nu trebuie pusă în practică înainte ca autoritatea de concurenţă să emită o decizie în acest sens. Gheorghe Opres­cu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, ieri, pentru ziarul BURSA, că autoritatea de concurenţă a emis doar un punct de vedere asupra proiectului, în sensul că este esenţial ca Guvernul să obţină avizul concentrării economice. Consiliul Concurenţei nu a emis, până în prezent, un aviz asupra proiectului Guvernului, urmând să analizeze efectele concentrării economice după ce va fi notificat de către AVAS.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, ne-a declarat, ieri, că viitoarea companie energetică naţională nu va primi niciodată avizul favorabil al Consiliului Concurenţei şi nici pe cel al Ministerului Justiţiei.

Domnia sa ne-a explicat: "Constituirea unei astfel de structuri este anticoncurenţială şi neconstituţională. Noua companie este un monopol pe piaţă întrucât AVAS a strâns producătorii celei mai ieftine energii de pe piaţă, care concentrează jumătate din consumul naţional şi 80% din capacitatea instalată. Proiectul AVAS este şi neconstituţional. O astfel de companie nu are cum să nu zdrobească aproape toată concurenţa de pe piaţă, poate dispune discreţionar de energia produsă şi poate stabili după cum va dori preţul energiei livrate atât populaţiei, cât şi marilor consumatori".

Deputatul Iancu susţine că PSD (partid din care face parte) va ataca în instanţă hotărârea dacă va fi aprobată de Guvern în şedinţa din această dimineaţă. În acest fel, constiturea companiei va fi blocată. PSD va depune şi o moţiune de cenzură în care va arăta caracterul de monopol al structurii propuse de avas, care poate acţiona discreţionar pe piaţă, în detrimentul consumatorilor. Un asemenea colos energetic ce aminteşte de vechiul RENEL va distruge producţia de energie în cogenerare aflată în administrarea primăriilor, dar şi Complexul Craiova, Termoelectrica şi alţi producători de pe piaţă. Aceste unităţi produc o energie scumpă din lipsa investiţiilor, dar joacă un rol cheie în siguranţa sistemului energetic naţional, a subliniat Iulian Iancu. Domnia sa susţine că statul trebzuie să investească masiv în modernizarea producţiei acestor unităţi neperformante, nu să le distrugă periclitând siguranţa energetică.

Deocamdată, însă, AVAS are bătăi de cap cu evaluarea pachetelor de acţiuni deţinute de stat la complexurile Turceni, Rovinari şi la Hidrolectrica. Proiectul AVAS prevede ca statul să opereze o majorare de capital la "Electrica", în care AVAS să participe cu aport în natură constând în valoarea pachetelor deţinute de Autoritate la cei trei producători de electricitate. Până la stabilirea clară a valorii cu care va fi majorat capitalul social al "Electrica", AVAS propune ca dreptul de vot în noua companie să fie împărţit între "Electrica" şi AVAS. Prima va avea drept de vot în cazul adunărilor generale odinare, iar AVAS în cadrul celor extraordinare, păstrându-şi, astfel, dreptul să ia deciziile importante în companie.

Reprezentanţii sindicatelor din domeniul hidroelergetic se declară şi ei uimiţi de poziţia AVAS faţă de efectele concurenţiale ale apariţiei noii companii energetice de stat, completând ironic chiar pe marginea textului notei de fundamentare: "Este o axiomă a ştiinţei economice că orice concentrare economică are efecte negative asupra concurenţei. Numai în viziunea AVAS, competitorii din piaţă vor fi foarte fericiţi că apare o companie foarte puternică pe piaţă".

Ţelul pentru care AVAS susţine că a propus noua concetrare economică este acela de a crea un jucător regional pe piaţa euopeană, care să poată participa la proiecte internaţionale în beneficiul pieţei energetice din România.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asa nene Iancule; punei la punct. AVAS si asa nu mai are de trait decat pana la urmatoarele alegeri. Vor sa faca compania ca apoi sa o vanda lui Patriciu, Rusanu, etc. dupa care sa se duca eventual la Gazmunaigaz. Cu ce gandeste actualul guvern Strategia energetica a Romaniei? In nici un ca zcu capul.

    Asa nene Iancule; punei la punct. AVAS si asa nu mai are de trait decat pana la urmatoarele alegeri. Vor sa faca compania ca apoi sa o vanda lui Patriciu, Rusanu, etc. dupa care sa se duca eventual la Gazmunaigaz. Cu ce gandeste actualul guvern Strategia energetica a Romaniei? In nici un ca zcu capul.

    Dar in perioada 90-96 PDSR-PSD a facut ceva pentru splitarea colosului RENEL? Nimic! Cum se schimba vremile. A trebuit sa vina dreapta in 96 ca sa mai intre restructurarea si reforma pe la Renel ca daca era dupa PSD... Si uite ca dupa ani si ani hotii ajung sa strige hotii si cei cu economia centralizata nu mai stiu cum sa protejeze chipurile economia de piata. Ce vremuri domle!

    Dar in perioada 90-96 PDSR-PSD a facut ceva pentru splitarea colosului RENEL? Nimic! Cum se schimba vremile. A trebuit sa vina dreapta in 96 ca sa mai intre restructurarea si reforma pe la Renel ca daca era dupa PSD... Si uite ca dupa ani si ani hotii ajung sa strige hotii si cei cu economia centralizata nu mai stiu cum sa protejeze chipurile economia de piata. Ce vremuri domle!

    Pai cum sa le convina sa se infinteze compania PSD-ului PC-ului vreti sa le ia painea de la gura.Voiculescu ar muri de foame.Are acaparata toate contractele cu energie spre marii consumatori.Sa nu uitam ci a inpartit HIdroelectrica in doua(mentenata de exploatare) PSD-ul si clanurile de pe langa ei.Acum sa taca din gura si sa ne lase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb