Ministerul Energiei a solicitat conducerii Electrica să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administraţie (CA) prin metoda votului cumulativ, potrivit unui raport remis aseară BVB.
Evenimentul a stârnit rumori în piaţă cum că statul vrea să schimbe tot CA-ul Electrica şi să acapareze mai multe posturi de administratori, mai ales că în AGA din 10 noiembrie Ministerul Energiei a solicitat majorarea numărului de administratori de la 5 la 7 membri.
Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, ne-a declarat: "Nu am decis încă să ne schimbăm reprezentanţii din CA-ul Electrica. Vom vedea atunci (n.r. la AGA). În orice caz, noi vom respecta proporţia dintre reprezentanţii statului şi cei ai investitorilor privaţi, aşa cum se întâmplă şi acum".
Despre trecerea la un CA cu şapte membri domnul Badea ne-a spus că ministerul doreşte să întărească societatea, propunerea fiind agreată şi de alţi acţionari: "Eu am încredere că propunerea noastră pentru AGA din 10 noiembrie va fi aprobată. Am cerut convocarea AGA pentru alegerea CA prin vot cumulativ ca să câştigăm timp. Altfel, ar fi trebuit să aşteptăm 45 de zile după data de 10".
Surse din piaţă susţin că BERD, care este acţionar minoritar semnificativ, va vota, alături de minister, pentru mărirea membrilor CA-ului Electrica.
Sunt şi voci din piaţă care susţin că, dimpotrivă, AGA Electrica din 10 noiembrie se anunţă incendiară, întrucât convocatorul a fost completat cu propuneri din partea Ministerului Energiei, dar şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP şi Fondul de Pensii Administrat Privat ING.
Subiectul principal al Adunării este aprobarea începerii negocierilor cu Fondul Proprietatea (FP) în vederea achiziţionării de către grup a întregii participaţii deţinute de FP la filialele de distribuţie şi furnizare.
AGEA a fost convocată la solicitarea acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deţinând împreună peste 15% din capitalul social al Electrica.
Pe ordinea de zi, se regăseşte împuternicirea Consiliului de Administraţie pentru încheierea tuturor documentelor şi contractelor necesare şi îndeplinirea oricărui act, în relaţia cu orice parte, în vederea finalizării, implementării şi executării achiziţiei. Acţionarii vor, însă, să aprobe direct contractul, în cazul achiziţiei.
Ministerul Energiei a solicitat, recent, completarea convocatorului AGA Electrica din 10 noiembrie, propunând trecerea la un Consiliu de Administraţie (CA) format din şapte membri în loc de cinci. La numai două zile distanţă de la propunerea de majorare a numărului de administratori ai Electrica SA în AGA din 10 noiembrie, Ministerul Energiei s-a răzgândit asupra textului înaintat conducerii companiei. Potrivit unui raport remis BVB, autorităţile vor ca şedinţele Consiliului de Administraţie (CA) al Electrica SA să fie ţinute în mod valabil în prezenţa a cel puţin cinci membri, nu patru aşa cum transmiseseră iniţial. Din cei cinci, doi membri CA vor fi obligatoriu independenţi.
În cazul în care acţionarii, la data de 10 noiembrie, adoptă una dintre cele două propuneri de a mări numărul membrilor Consiliului de la 5 la 7, BERD propune aprobarea de către acţionari a unui set de criterii de eligibilitate pentru membrii CA înainte de alegerea noului Consiliu.
În ultima perioadă, prin minister au circulat intens zvonuri că statul vrea să-i înlocuiască, în acest mod, pe Victor Cionga şi pe Victor Vlad Grigorescu din CA-ul Electrica şi să impună trei oameni noi. Cei doi au fost susţinuţi anul trecut de fosta conducere a ministerului.
În prezent, CA-ul Electrica SA este format din cinci membri neexecutivi: Victor Cionga - ales preşedinte al CA până în ianuarie 2016, Arielle Malard de Rothschild, Michael Boersma, Cristian Buşu şi Victor Vlad Grigorescu.