Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la postul public de radio, că propunerea liberală de retragere a trupelor româneşti din Irak a fost un puci anti-România, nu anti-Băsescu, un puci care a vizat să afecteze o relaţie construită greu, o relaţie care a costat mulţi bani, având în vedere că România este angajată în baza parteneriatului strategic cu SUA nu numai în Irak, ci şi în Afganistan, Bosnia, Kosovo, Sudan şi în multe alte locuri.
"Un puci anti-România şi atât. Aşa îl etichetez, ceea ce nu înseamnă că mi se pare anormal să existe o dezbatere publică", a spus preşedintele.
În opinia sa, trebuie să existe o dezbatere publică dar a criticat modul în care ea a fost lansată, ceea ce, în opinia sa, arată "incapacitatea de a înţelege politica externă în profunzimea ei".
"Nu se pot face adiţionări de simpatie lovind în lucruri fundamentale care, spre exemplu, ţin de siguranţa naţională. Pentru România, relaţia strategică cu SUA şi Marea Britanie are, în primul rând, conotaţia siguranţei naţionale. A fost un puci anti-România şi nu anti-Băsescu", a subliniat preşedintele.
Traian Băsescu a arătat că, deşi România este stat independent, suveran, care îşi poate lua deciziile în funcţie de interesele pe care le are, totuşi, în momentul de faţă, o dezangajare fără discuţii prealabile cu partenerii, fără pregătirea unui astfel de eveniment ar fi o mare eroare.
"România nu se va dezangaja nici din Afganistan, nici din Irak, nici din Kosovo, nici din Bosnia-Herţegovina şi nici din Africa, fără să discute cu partenerii ei. Ceea ce, repet, este cu totul altceva decât dezbaterea publică pe care o consider necesară", a arătat Băsescu. Şeful statului a menţionat că s-ar putea să ajungem la concluzia că România nu are nici un fel de pericole în jurul ei, s-ar putea să ni se pară că vecinătatea de est este una foarte sigură pentru România, în acest caz, dacă românii vor considera aşa, autorităţile de la Bucureşti vor trebui să ţină seama de acest lucru.
"Dar în lipsa unor analize clare, limpezi, care să dea liniile strategice în politica externă de acum pentru mulţi ani înainte, orice discuţii despre schimbarea liniei de politică externă a României nu au valoare. Eu susţin că a avea parteneri faţă de care îţi respecţi cuvântul în momente dificile pentru ei înseamnă că, la rându-ţi, ai certitudinea că şi atunci când tu vei fi în dificultate, vei fi ajutat. Nimeni nu face cadouri, totul în lumea aceasta înseamnă un schimb, ajută-mă când mi-e greu, ca să te ajut când ţi-o fi greu", a conchis şeful statului.