Grupul Reglementatorilor Europeni pentru Comunicaţii Electronice (BEREC) a publicat astăzi Ghidul adresat autorităţilor de reglementare naţionale pentru punerea în aplicare a noilor reguli privind neutralitatea internetului -"Net Neutrality", informează un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), trimis redacţiei.
BEREC a elaborat acest Ghid ca urmare a adoptării Regulamentului privind accesul la internetul deschis din Pachetul legislativ "Piaţa Unică a Telecomunicaţiilor". Ghidul oferă sprijin autorităţilor naţionale de reglementare din Uniunea Europeană în implementarea regulilor privind "Net Neutrality" şi în analizarea unor cazuri specifice.
După consultări la nivel european desfăşurate în decembrie 2015 şi găzduirea unui atelier cu participarea unor experţi din mediul academic, juridic şi tehnic la nivel înalt, în februarie 2016, BEREC a supus proiectul ghidului unei consultări publice pe parcursul a 6 săptămâni, consultare încheiată pe 18 iulie anul acesta.
În această perioada, s-au primit 481.547 de contribuţii, număr record pentru o consultare derulată de BEREC.
La consultare au contribuit reprezentanţi ai societăţii civile, instituţii publice şi experţi independenţi, furnizori de servicii de internet, furnizori de conţinut şi aplicaţii şi alte entităţi interesate.
Oficiul BEREC a procesat contribuţiile primite, iar după analizarea acestora, aproximativ un sfert din paragrafele ce compun varianta finală a Ghidului au fost actualizate.
Ghidul este publicat împreună cu un raport al consultării ce sintetizează observaţiile respondenţilor şi modul în care acestea au fost luate în considerare. Având în vedere numărul foarte mare de contribuţii, raportul se concentrează pe un inventar al principalelor subiecte şi comentarii primite. Toate răspunsurile care nu au fost marcate că fiind confidenţiale vor fi publicate separat până pe 30 septembrie.
La finalizarea Ghidului, BEREC a luat în considerare numeroasele contribuţii primite, care conţineau adesea puncte de vedere opuse.
"Pe anumite subiecte, în funcţie de perspectiva adoptată, unii respondenţi doreau că BEREC să între mai mult în detaliu, în timp ce alţii doreau că BEREC să aibă o abordare mai generală. BEREC consideră acest fapt un semnal că, în multe domenii, abordarea să iniţială a fost echilibrată, în concordanţă cu interpretarea Regulamentului de către BEREC", precizează comunicatul.
Printre paragrafele amendate, BEREC le-a clarificat pe acelea care au dat naştere unor neînţelegeri sau neclarităţi în consultare, furnizând şi exemple acolo unde a fost cazul şi aducând textul mai aproape de litera Regulamentului.