BOGDAN AURESCU: "Scutul antirachetă este defensiv"

Valentin Busuioc
Companii #Apărare / 1 aprilie 2015

Ministrul de Externe: "Ameninţările legate de scut sunt inacceptabile"

Scutul antirachetă de la Deveselu are o natură defensivă, vizând "legitima apărare a NATO, în deplină conformitate cu dreptul internaţional", iar ameninţările legate de acest sistem sunt "inacceptabile", a declarat azi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la o întrevedere cu generalul Phillip M. Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), conform unui comunicat remis redacţiei.

Cei doi oficiali au trecut în revistă subiectele aflate pe agenda politico-militară a NATO, cu accent asupra implementării deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie din septembrie 2014, pe fondul evoluţiilor de securitate din vecinătatea estică a Alianţei Nord-Atlantice.

Şeful diplomaţiei române a mulţumit generalului Breedlove pentru angajamentul său personal privind securitatea Aliaţilor, inclusiv a noastră.

În plus, Bogdan Aurescu a făcut o evaluare asupra evoluţiilor crizei din Ucraina şi a subliniat importanţa asigurării unei prezenţe NATO consolidate în ţara noastră, prin stabilirea celor două structuri de comandă şi control, precum şi necesitatea continuării măsurilor Aliate de reasigurare pentru întreg flancul estic, inclusiv în raport cu România. Oficialul de la Bucureşti a pledat pentru menţinerea atenţiei Aliate asupra Mării Negre, parte esenţială a securităţii euro-atlantice, şi a exprimat aprecieri atât pentru prezenţa forţelor Aliate în regiune, cât şi pentru exerciţiile şi antrenamentele comune în domeniul naval, derulate cu SUA.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016, Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea pentru dezvoltarea parteneriatelor NATO, ca dimensiune strategică a abordării cuprinzătoare în domeniul securităţii, în special în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Totodată, Aurescu a subliniat importanţa Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, iniţiată de România încă din 2012, mai ales în actualul context de securitate din vecinătăţile estică şi sudică ale NATO.

La rândul său, Philip Breedlove şi-a exprimat satisfacţia pentru contribuţia concretă a ţării noastre la consolidarea apărării colective, prin implicarea activă în stabilirea centrelor de comandă şi control pe teritoriul României, prin dezvoltarea proiectului apărării împotriva rachetelor balistice, precum şi pentru asumarea angajamentului de alocare a până la 2% din PIB pentru apărare.

De asemenea, Breedlove a asigurat că NATO îşi menţine atenţia sporită faţă de securitatea Aliaţilor estici, inclusiv a României, "în contextul de securitate actual generat de acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", conchide comunicatul MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb