Hidroelectrica a inaugurat astăzi primele Hidrocentrale cu pompaj din ţara noastră, care sunt situate pe râul Olt şi au o capacitate totală instalată de circa 200 MW.
Remus Borza, administratorul judicial al Hidroelectrica, a declarat: "Procesul de retehnologizare al acestor hidrocentrale a început prin 2011 şi s-a încheiat în acest an. Valoarea totală a lucrărilor executate de consorţiul Andritz & Voith a fost de 400 de milioane de euro, de trei ori mai mare decât costurile reale de piaţă. Din acest motiv, aceste hidrocentrale nu sunt rentabile dacă vor funcţiona în regim de generare pompaj".
Domnul Borza a subliniat că o astfel de investiţie trebuie amortizată, în mod normal, în 22 de ani, şi susţine că funcţionarea în regim de generare-pompaj are un cost mediu de producţie de 450lei/MWh, care este enorm de mare în comparaţie cu media actuală a pieţei (160-170 lei/MWh).
Administratorul judiciar a Hidroelectrica a anunţat că, începând de astăzi, timp de o lună de zile, hidrocentralele Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni vor funcţiona în regim de generare-pompaj pentru ca societatea să poată să facă o analiză asupra costurilor de producţie şi timpilor de amortizare.
Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, astăzi, că hidrocentralele de pompaj sunt necesare pentru sistemul nostru energetic, întrucât acesta trebuie să preia o cantitate foarte mare de energie regenerabilă, cu o producţie imprevizibilă. Domnia sa a precizat că vor fi realizate analize ample asupra modului de funcţionare şi asupra preţului de vânzare de la hidrocentralele de pe râul Olt, pentru ca Guvernul să poată lua o decizie în cazul proiectului Tarniţa, hidrocentrală de pompaj evaluată la 1,2 miliarde de euro.