Uniunea Europeană a decis, vineri, să îngheţe, până în 2020, 900 de milioane de tone de CO2 reprezentând cote de emisii poluante într-o tentativă de a salva sistemul de tranzacţionare a cotelor de emisii de CO2 (ETS), au anunţat preşedinţia lituaniană a Consiliului UE şi comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard, potrivit France Presse.
Măsura a fost aprobată cu majoritate de către reprezentanţii statelor membre UE la Bruxelles, informează Agerpres. Parlamentul European a aprobat decizia de îngheţare a cotelor de CO2 la data de 3 iulie. "În cele din urmă, bunul simţ a prevalat în privinţa îngheţării cotelor. Practic un sprijin unanim al statelor pentru un sistem de tranzacţionare a cotelor de emisii (ETS) mai solid", a comentat Connie Hedegaard pe contul său de pe Twitter.
"Măsura va fi luată o singură dată. Aceasta ar trebui să ajute la reducerea preţului unei tone de CO2 între 8 şi 12 de euro", a explicat pentru AFP o sursa apropiata dosarului. Preţul unei tone de CO2 s-a redresat, vineri, dimineaţă la 4,88 de euro la anunţul deciziei statelor UE, dar acest preţ este în continuare inferior nivelului de 30%.
"Nu ne aşteptăm la o creştere spectaculoasă, ci doar la o stabilizare a preţului", a mai spus interlocutorul agenţiei franceze de presă, indicând că măsura ar trebui să ajute la salvarea ETS.
Piaţa europeană a cotelor de CO2 înregistrează un excedent de 2 miliarde de tone CO2, un adevărat "tezaur" deţinut de cele mai multe companii poluante din UE. Circa 8,5 miliarde de tone de CO2 reprezentând cote de emisii urmează să fie vândute până în 2020.