CAZUL OTRĂVIRII CU ALCOOL METILIC DIN DRAGALINA Alexandrion: "Contrabanda cu produse contrafăcute înseamnă o lume brutală şi periculoasă"

Alexandru Costea
Companii #Contrabanda / 14 ianuarie 2015

Alexandrion Grup România (Distileriile Alexandrion) îşi exprimă "întreaga compasiune şi îngrijorare faţă de pierderile de vieţi omeneşti şi marea suferinţă generate de tragicul incident" petrecut recent în judeţul Călăraşi, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Este extrem de dureros să fim, iarăşi (a cîta oară?) martori la derularea unor momente atît de dramatice. Reluate, parcă la nesfîrşit, dintr-un film de coşmar, aceleaşi fapte teribile şi aducătoare de moarte sau de suferinţe cronice iremediabile ne trimit într-o lume tenebroasă, unde dictează interesele meschine, lipsa de scrupule şi falsul. Chiar dacă multora le va displace această abordare tranşantă, contrabanda cu produse falsificate, false şi contrafăcute înseamnă tocmai această lume brutală şi periculoasă, unde viaţa şi sănătatea semenului tău nu contează.

Alexandrion Grup România (Distileriile Alexandrion) a atras atenţia în numeroase rînduri asupra marilor pericole induse de existenţa unei active pieţe negre a alcoolului care, sub aparenţa unui comerţ casnic nevinovat, bulversează consumatorii şi anihilează orice încercare a autorităţilor de a reglementa şi a asigura monitorizarea adecvată a comerţului cu băuturi alcoolice", potrivit comunicatului.

Sursa mai arată că circa 90% din piaţa alcoolului din România este nefiscalizată, "aspect care exprimă, poate, cel mai convingător gradul avansat de dezvoltare al contrabandei şi activităţii ilicite de comercializare a băuturilor. Se estimează că, anual, pe piaţă ajung aproximativ 500.000 de litrii de alcool contrafăcut iar această cantitate se concretizează, pe taraba improvizată a comerciantului ambulant sau la marginea drumului, în peste 3 milioane de sticle cu tărie de 30 de grade alcoolice sau 2-3 milioane de peturi de vin, la doi litrii. Este un adevărat pericol public cu consecinţe greu de imaginat pentru sănătatea consumatorilor! Dacă în ceea ce priveşte procesarea şi comercializarea cărnii provenite din gospodăriile individuale, în special în ultimii ani, au survenit schimbări benefice şi controlul autorităţii sanitar-veterinare este prezent şi poate asigura, cît de cît, un control preventiv satisfăcător, în cazul producţiei şi comercializării alcoolului, din păcate, nu s-a făcut nici un progres.

Pe de altă parte, cazul din judetul Călăraşi evidenţiavă o mare lacună în activitatea de educare a consumatorilor de alcool. Compania noastră a militat, dintotdeauna, pentru desfăşurarea unor activităţi, cu o mare arie de adresabilitate, menite nu numai să confirme încrederea fiecărui consumator în produsele noastre dar, în acelaşi timp, să stimuleze preocuparea de a fi informat corect, pentru a acţiona cu discernământ în momentul cînd se decide să achiziţioneze un sortiment de băutură, indiferent de preferinţe. Această strategie, din punctul nostru de vedere, trebuie preluată de toate companiile din industria băuturilor şi printr-o asociere pragmatică să contribuim la schimbarea situaţiei din acest domeniu. Pe firul acestor principii şi idei menite să fundamenteze modernizarea pieţei băuturilor, compania noastră a luat act de propunerea Guvernului României privind înfiinţarea Consiliului naţional pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool. Salutară şi promiţătoare prin intenţiile sale, iniţiativa guvernului îşi va putea atinge scopurile în măsura în care acesta va acţiona consecvent pentru extinderea şi întărirea măsurilor de monitorizare şi contracarare a contrabandei cu alcool, principala cauză a fluctuanţei şi deteriorării echilibrului pe piaţa băuturilor. Alexandrion Grup România (Distileriile Alexandrion) oferă întreg sprijinul său şi va face toate eforturile pentru a sprijini orice iniţiativă menită să definească o politică naţională în domeniul protecţiei consumatorilor şi eliminării efectelor nocive ale menţinerii unei pieţe paralele de alcool, la discreţia falsificatorilor, falsificărilor cu generice înşelătoare de pretinse băuturi destinate consumului uman şi contrabandei cu alcool.

Evenimentele ultimelor zile, în opinia noastră, trebuie analizate şi cercetate cu atenţie de toţi actorii implicaţi în piaţa de băuturi pentru a descoperi şi elimina premisele ce au condus la această tragedie. Nu sunt lucruri noi, desigur! Însă se impune să ne schimbăm atitudinea şi să acţionăm concret, eficient pentru ca asemenea situaţii să nu se mai repete.

Este inadmisibil să avem asemenea cazuri într-o economie aflată în proces de modernizare şi integrare în piaţa Uniunii Europene! Este intolerabil ca, mai departe, comercializarea nesupraveghetă a alcoolului să producă victime şi traume în existenţa atîtor familii. Şi în cazul din judetul Călăraşi, în absenţa unei culturi a consumului moderat şi cunoaşterii cerinţelor minime de calitate, a contat chilipirul, ocazia de a procura un alcool de consum ieftin, la un preţ atractiv. Dar, în condiţiile unei informări corecte privind problematica protecţiei consumatorilor şi unei minime cunoaşteri a pericolului expunerii la consumul de băuturi contrafăcute, nemonitorizate instituţional, oare, se mai întîmpla această nenorocire?

În sensul acestor exigenţe, chemăm pe toţi colegii şi partenerii noştrii, pe toţi cei dornici să lucreze împreună cu noi pentru protecţia sănătăţii consumatorilor, să facem pasul decisiv în atingerea dezideratului ce vizează reducerea efectelor consumului dăunător de alcool, pe baza modernizării şi reformării pieţei interne a băuturilor alcoolice", a mai transmis producătorul de alcool Alexandrion.

Patru bărbaţi din judeţul Călăraşi care s-ar fi intoxicat cu alcool metilic au fost internaţi la Spitalul Floreasca, în stare gravă.

Alţi doi bărbaţi, unul în vârstă de 45 de ani si celălalt în vârstă de 58 de ani, ambii din localitatea Drăgălina, au murit în spitale din Bucureşti şi Călăraşi, unde ajunseseră în stare gravă, existând suspiciunea că s-ar fi intoxicat după ce au consumat alcool metilic.

Dosarul în cazul persoanelor care s-ar fi intoxicat cu alcool metilic a fost preluat de Parchetul Tribunalului Călăraşi, care încearcă să stabilească provenienţa substanţei consumate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb