CE a deschis o anchetă complexă privind achiziţia Sun Microsystems de către Oracle

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 4 septembrie 2009

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că a deschis o anchetă complexă asupra achiziţiei Sun Microsystems de către Oracle şi trebuie să prezinte o decizie finală privind această tranzacţie până pe 19 ianuarie 2010, potrivit unui comunicat transmis de forul european.

"Ancheta iniţială derulată de CE în acest domeniu a arătat că tranzacţia ridică temeri serioase privind compatibilitatea cu piaţa unică, deoarece tranzacţia ar uni doi mari competitori de pe piaţa bazelor de date", se mai arată în comunicatul de la Bruxelles.

Oracle deţine prima poziţie pe piaţa de baze de date comerciale, în vreme ce produsul de baze de date MySQL al companiei Sun este lider pe piaţa bazelor de date open source.

Programele comerciale sunt dezvoltate contra cost de companii, în vreme ce produsele open source sunt dezvoltate de o comunitate de programatori în mod benevol, acestea fiind disponibile publicului larg în mod gratuit în majoritatea cazurilor, utilizatorii putând să le modifice la rândul lor. De obicei, costurile programelor open source sunt percepute în operaţiunile de suport şi implementare.

Astfel, până pe 19 ianuarie 2010 Executivul european trebuie să ia o decizie definitivă privind preluarea de către Oracle a Sun Microsystems pentru 7,4 miliarde dolari, incluzând datoriile producătorului limbajului de programare Java. Acţionarii Sun Microsystems au aprobat preluarea la mijlocul lunii iulie, iar justiţia americană şi-a dat acordul în august, însă tranzacţia trebuie să fie aprobată şi de serviciile de concurenţă ale UE.

"CE trebuie să examineze foarte atent efectele asupra concurenţei din Europa ale acestei tranzacţii, în care cel mai mare dezvoltator de baze de date comerciale încearcă să preia cel mai important producător de baze de date open source de pe piaţă. Astfel, Comisia trebuie să se asigure în primul rând că utilizatorii nu se vor trezi cu posibilităţi de alegere mai reduse sau cu preţuri mai mari ale produselor după această preluare. Bazele de date reprezintă elemente cheie ale sistemelor IT ale unei companii", a precizat comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes.

În plus, dată fiind conjunctura economică actuală, Comisia trebuie să se asigure că astfel de alternative vor continua să existe.

Principalii competitori de pe piaţa bazelor de date - Oracle, IBM şi Microsoft - controlează circa 85% din piaţă, în funcţie de venituri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb