Acţiunile "Nuclearelectrica" (SNN) s-au apreciat cu 2,88% raportat la euro, în perioada 10-17 septembrie, având cel mai bun randament din cadrul indicelui BET.
În general, indicii bursieri au avut scăderi uşoare, în intervalul analizat.
BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,46%, în timp ce indicele extins BET-XT a coborât cu 0,55%. Totodată, indicele SIF-urilor şi FP, BET-FI, s-a depreciat cu 0,74%, în condiţiile în care titlurile SIF5 Oltenia au avut cea mai mare creştere în cadrul acestuia.
Acţionarii "Nuclearelectrica" (SNN) vor fi convocaţi pe 22 octombrie 2015 să aprobe Memorandumul de Înţelegere cu China General Nuclear Power Corporation (CGN), privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, conform unui comunicat de presă.
Memorandumul presupune formarea noii companii de proiect - un joint-venture în care CGN va deţine cel puţin 51% din capitalul social (vezi detalii în articolul "Acţionarii Nuclearelectrica, chemaţi să aprobe cooperarea cu chinezii pentru Unităţile 3 şi 4", din pagina 2).
Recent, reprezentanţii statului în AGA Nuclearelectrica s-au abţinut să voteze raportul asupra activităţii de administraţie aferent trimestrului I al acestui an. În AGA din 14 septembrie, acţionarii au avizat BVC-ul pe 2015 şi indicatorii anuali pentru membrii CA.
Nuclearelectrica SA a obţinut un profit net de 2.902.000 lei în primele şase luni, de cinci ori mai mic faţă de perioada similară a anului trecut, când a înregistrat 15,4 milioane lei.
La Bursa de Valori Bucureşti, cele mai bune randamente au fost înregistrate de companii mai puţin lichide, precum "Comelf" Bistriţa (+13,29%), "Teraplast" Bistriţa (+11,12%) şi iFond Gold (+11%).
Anul trecut, Comelf, care activează în producţia din domeniul industriei constructoare de maşini, a înregistrat o cifră de afaceri de 199 milioane de lei, faţă de 154,1 milioane de lei, în 2013. Producţia societăţii este livrată la export/intracomunitar direct sau prin comisionari, în proporţie de peste 95%, anual.
Recent, conducerea "Teraplast" a decis participarea la constituirea unei societăţi cu răspundere limitată, care urmează să dezvolte prezenţa grupului pe pieţele externe.
Grupul Teraplast, procesator de PVC şi producător de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, a înregistrat un profit net, în primele şase luni, de 14,06 milioane lei, faţă de 4,52 milioane lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Deşi titlurile ifond Gold au fost în topul creşterilor bursiere, aurul a scăzut cu 0,23%, raportat la euro, în perioada analizată.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, topul aprecierilor a fost condus de FDI Audar Piscator, cu un plus de 1,1%, în intervalul analizat, fiind urmat de FDI Monolith (+0,09%) şi Erste Bond Flexible România EUR (+0,04%).
Totodată, depozitele la Millenium Bank ar fi adus cele mai bune randamente, atât în lei, cât şi în euro, iar leul a scăzut cu 0,1% faţă de moneda europeană.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.