CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 APRILIE - 5 APRILIE Podiumul creşterilor BVB, ocupat de acţiuni cu un rulaj scăzut

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 aprilie 2018

Podiumul creşterilor BVB, ocupat de acţiuni cu un rulaj scăzut

În condiţiile în care activitatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost întreruptă de Sărbătorile Pascale, iar principalii indici au avut aprecieri de sub un procent, topul celor mai rentabile titluri ale pieţei locale este ocupat, în intervalul 2 - 5 aprilie, de emitenţi cu o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa autohtonă.

Pe primul loc în acest clasament se află acţiunile Prefab (PREH) care au bifat, în perioada menţionată, un avans de 11,2%. Rulajul total realizat cu titlurile PREH, în cele trei şedinţe bursiere în care au avut loc transferuri cu acţiunile producătorului de materiale de construcţii, a fost de doar 432,67 lei.

Trebuie menţionat că această valoare apare în contextul în care emitentul are un free-float foarte redus, de doar 4,02%, ceea ce face ca titlurile PREH să se tranzacţioneze rar şi cu volum scăzut.

În anul trecut, compania a obţinut un profit net preliminar de 1,32 milioane de lei, cu aproape 13% peste cel din anul 2016, de 1,17 milioane de lei.

Din rezultatul anului 2017, conducerea a propus acţionarilor distribuirea sumei de 0,65 milioane de lei sub formă de dividende, ceea ce reprezintă un dividend brut pe acţiune de 0,0134 lei.

Raportat la preţul din data de 23 februarie 2018, de 0,925 lei/unitate, ultima cotaţiei avută de acţiunea PREH înainte de anunţul privind propunerea de dividend, randamentul brut este de 1,45%.

Valorea de piaţă a companiei este de 48,53 de milioane de lei, acţionarul majoritar fiind societatea Romerica International din Bucureşti, cu o deţinere de 83,01%.

Titlurile producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) au urcat cu 5,4%, în intervalul avut în vedere, rulajul fiind, în acest caz, pentru toate şedinţele incluse în perioada 2 aprilie - 5 aprilie, de 278.059 lei.

Pe data de 29 martie, societatea anunţa că Dedeman va achiziţiona produse de la producătorul de cărămizi, în baza unui contract încheiat pe 26 februarie, fără a preciza valoarea acordului.

PIF Industrial, deţinută de proprietarii Dedeman, fraţii Pavăl, cumpărase, cu puţin timp în urmă, un pachet de 5,6% din producătorul de cărămizi la preţul de 0,55 lei/unitate, în cadrul unei ofertei publice obligatorii. Astfel, Dedeman şi PIF Industrial ajungeau să deţină cumulat 50,09% din Cemacon.

Compania a înregistrat un profit de 13,2 milioane de lei, în 2017, cu 58% mai mare faţă de 2016.

Capitalizarea producătorului de cărămizi la BVB este de 84,35 milioane de lei.

Acţiunile Bermas (BRM) au avut o rentabilitate de 4,7%, în perioada 2 aprilie - 5 aprilie, ocupând poziţia a treia în topul randamentelor bursei locale.

În cele patru şedinţe bursiere în care au avut loc transferuri cu acţiuni ale producătorului de bere, rulajul total înregistrat a fost de 5.446,59 milioane de lei.

Pe data de 22 martie, acţionarii aprobau distribuirea sub formă de dividende a unei sume de aproape 1,51 milioane de lei din rezultatul anului trecut, echivalentul unui dividend brut de 0,07 lei/titlu, care, raportat la preţul acţiunii BRM din data de 21 martie, de 1,07 lei/acţiune, conferea un randament brut de 6,54%, data de înregistrare urmând să fie 31 mai 2018.

În perioada 23 februarie - 15 martie, Bermas a achiziţionat 1.293.183 din acţiunile companiei, reprezentând 6% din societate, la preţul de 1,1 lei/titlu, în cadrul unei oferte publice de cumpărare.

Compania a înregistrat, anul trecut un profit net de aproape 1,76 milioane de lei, în creştere cu 15% faţă de cel raportat în 2016, de circa 1,53 milioane de lei.

La finalul anului trecut, cel mai mare acţionar al societăţii era Asociaţia Victoria Bermas, cu o deţinere de 30,87%.

Valorea de piaţă a producătorului de bere este de 23,28 milioane de lei.

Privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor trei societăţi pentru întreaga perioadă avută în vedere a fost de 289.059 de lei. Această sumă reprezintă numai 3,9% din valoarea tranzacţionată cu titlurile OMV Petrom (SNP), pe data de 5 aprilie , de 7,45 milioane de lei.

Astfel, trebuie menţionat că performanţa celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în perioada avută în vedere, apare în contextul în care valoarea de piaţă a acestor emitenţi este relativ redusă, acţiunile având o lichiditate slabă, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

De exemplu, variaţiile cotaţiei CEON, emitentul cu cel mai mare rulaj de pe podiumul aprecierilor de la BVB, au fost cuprinse, în intervalul menţionat, între o scădere de 2,01% şi o creştere de 4,90%.

Spre deosebire, preţul acţiunilor SNP a oscilat procentual, în acelaşi interval, între 0% şi o apreciere de 1,69%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 2 - 5 aprilie, cu 0,9%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a crescut cu 0,71%, în acelaşi interval.

Pe data de 5 aprilie, cotaţia titlurilor SNP, cel mai rentabil emitent din ambele coşuri de acţiuni, urca cu 1,69%, pe fondul unui volum de 22,55 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de 12,39 milioane de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,34%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 aprilie - 5 aprilie.

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar a fost avută de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror avans a fost, în perioada menţionată, de 1,24%.

Pe data de 5 aprilie, cotaţia acţiunii FP urca cu 1,06%, pe fondul unui rulaj de aproape 1,55 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 6,25 milioane de titluri.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 27 martie - 3 aprilie, este condus de titlurile BT Euro Obligaţiuni, cu un randament de 0,49%.

Pe poziţia a doua a acestui top se află FDI MONOLITH, cu o creştere de 0,3%, locul al treilea fiind ocupat de titlurile Certinvest BET Index, cu o rentabilitate de 0,23%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,07%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,14%, în intervalul 2 - 5 aprilie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 4,22%, în intervalul 2 -- 5 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.700 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 114,17 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb