CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 - 29 AUGUST Avans de 4,35% pentru acţiunile Cemacon

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 august 2018

Avans de 4,35% pentru acţiunile Cemacon

Titlurile producătorului de sisteme de zidărie Cemacon (CEON) au bifat un avans de 4,35%, faţă de moneda unică europeană, în intervalul 22 - 29 august, urcând astfel pe poziţia a doua a ierarhiei celor mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Luni, 27 august, Consiliul de Administraţie al companiei a anunţat convocarea acţionarilor pentru data de 28 septembrie 2018 în vederea supunerii la vot a majorării capitalului social al emitentului cu cel mult 2,718 milioane de lei, până la un nivel maxim de 50,57 milioane de lei.

Scopul majorării de capital este finanţarea activităţii societăţii şi compensarea creanţelor directe, se arată în raportul companiei remis bursei.

În cazul aprobării de către acţionari, operaţiunea de piaţă se va desfăşura în două etape, prin emisiunea unui număr de 27,18 milioane de acţiuni, fiecare titlu având o valoare nominală de 0,1 lei/unitate.

În prima etapă se acordă dreptul de preferinţă pentru acţionarii existenţi, proporţional cu cotele de participare deţinute de aceştia la data de înregistrare. Pentru subscrierea unei acţiuni nou-emise este necesar un număr de 17,6 drepturi de preferinţă.

Cea de-a doua etapă are în vedere titlurile care nu sunt subscrise sau plătite în întregime de către acţionari până la expirarea termenului de exercitare a dreptului de preferinţă.

Data de înregistrare propusă de conducerea Cemacon este 12 octombrie 2018.

Pe 27 august, cotaţia CEON a urcat cu 5,17%, pe fondul unui volum de 2,26 milioane de unităţi, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 0,43 milioane de titluri, aceasta fiind cea mai bună evoluţie a acţiunilor emitentului în perioada 22 - 29 august, atât din punctul de vedere al preţului cât şi al volumului.

Pentru restul şedinţelor burisere din intervalul menţionat, cotaţia CEON a oscilat între o scădere de 1,68%, apărută pe data de 22 august, în contextul unui rulaj de 20.932 de unităţi şi o creştere de 0,35%, consemantă pe 24 august, pe fondul unui volum de 53.304 de titluri.

Recent, Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea prin care PIF Industrial şi Dedeman, care fac parte din acelaşi grup de companii, preiau Cemacon şi Cemacon Real Estate.

Astfel, Dedeman are o deţinere concertată (împreună cu PIF Industrial, deţinută de proprietarii Dedeman, fraţii Pavăl), de 50,1% din companie, în urma unei oferte publice de preluare obligatorie.

În ofertă, PIF Industrial a cumpărat un pachet de 5,6% din producătorul de cărămizi Cemacon, la preţul de 0,55 lei/unitate. PIF Industrial a făcut oferta obligatorie la acelaşi preţ la care Dedeman a cumpărat, în decembrie 2017, 11,8% din Cemacon de la Consultanţa Andrei&Andrei SRL. Anterior tranzacţiei din decembrie, Dedeman deţinea concertat 33% din Cemacon.

Pentru primul semestru al acestui an, producătrul de sis­teme de zidărie a raportat un profit net de 13,7 milioane de lei, în creştere cu 160% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul unei cifre de afaceri de 54,85 milioane de lei, cu 41% peste cea obţinută la finalul primelor şase luni ale anului trecut.

Valoarea de piaţă a producătorului de sisteme de zidărie la BVB este de 145,95 milioane de lei.

Topul rentabilităţilor de la BVB, din intervalul 22 - 29 august, este condus de acţiunile Vrancart (VNC), al căror preţ a urcat cu 12,36%, în raport cu moneda europeană, în perioada menţionată, podiumul acestui top fiind completat de titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), care au marcat un randament de 4,14%, în intervalul de timp avut în vedere.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,65%, în raport cu moneda euro, în intervalul 22 - 29 august, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionare 25 de acţiuni ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,4%.

Cea mai bună evoluţie din componenţa celor două coşuri de acţiuni a fost marcată de titlurile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie s-a apreciat cu 4,07%, în perioada menţionată.

Miercuri, 29 august, preţul acţiunii emitentului a coborât cu 0,54%, pe fondul unui volum de 1,76 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 3,59 milioane de titluri.

Tot titlurile FP se situaeză pe prima treaptă în topul rentabilităţilor indicelui financiar BET-FI, care a urcat cu 1,29%, în perioada 22 - 29 august.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 21 - 28 august, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 1,93%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o creştere de 1,68%, în timp ce titlurile BRD Index, care s-au apreciat cu 1,63%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,1%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,09%, în intervalul 22 - 29 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 9,48%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.000 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 121,11 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb