CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 IULIE - 22 AUGUST Brokerii pun aprecierea "Transelectrica" pe seama îmbunătăţirii datelor fundamentale

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 august 2014

Brokerii pun aprecierea "Transelectrica" pe seama îmbunătăţirii datelor fundamentale

Mihai Căruntu, BCR: "Rezultatele Transelectrica în primul semestru confirmă trecerea la un nou profil de profitabilitate"

Creşterea titlurilor "Banca Carpatica", datorită speculaţiilor privind schimbările de acţionariat

Cotaţiile acţiunii "Transelectrica" (TEL) sunt conduse de elemente fundamentale, care s-au îmbunătăţit major, este de părere Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţă de Capital din cadrul BCR, care explică astfel avansul acţiunii cu aproape 50% de la începutul anului şi respectiv cu peste 65% pe parcursul ultimului an calendaristic.

"În acest context, trebuie să fie privit şi avansul cotaţiilor din ultima lună ce au fost susţinute de rezultatele totuşi peste aşteptări ale Transelectrica de la şase luni, în condiţiile în care oricum rezultatele la trei luni au fost considerate excepţionale raportate la istoricul rezultatelor companiei", ne-a spus domnul Căruntu.

Titlurile TEL au urcat cu 8,17%, în perioada 22 iulie - 22 august, raportat la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la Bursă.

Rezultatele Transelectrica la trei şi (recent) la şase luni au semnalizat că 2014 va fi un an financiar mai bun decât 2013, care oricum a fost cel mai bun an de la listarea Transelectrica la BVB în 2006, a precizat analistul BCR, adăugând: "Practic, rezultatele Transelectrica în primul semestru vin să confirme trecerea sustenabilă a companiei la un nou profil de profitabilitate, mult mai atractiv începând cu 2013. Cu alte cuvinte, performanţa financiară din 2014 este replicabilă în continuare. Astfel, de la un profit anual volatil de maximum 100 milioane lei, considerăm că societatea a trecut la o profitabilitate ce se va stabiliza sistematic peste 200 milioane lei pe an, nivelul de referinţă din 2013. Fără a intra în detalii, explicaţia principală pentru îmbunătăţirea profitabilităţii constă în reducerea substanţială începand cu 2013 a cheltuielilor cu mentenanţa şi cu consumul propriu tehnologic (datorită scăderii abrupte a preţului curentului electric), în condiţiile în care ANRE nu a redus, ci a sporit tariful de transport, fapt ce s-a reflectat direct în avansul substanţial al rezultatului din exploatare".

Potrivit domnului Căruntu, aprecierea din acest an a acţiunii TEL trebuie văzută în contextul dinamicii percepţiei investitorilor în legătură cu trecerea la un alt model de profitabilitate al companiei, care practic se translatează într-un randament actual al dividendului pe 2014 de aproximativ 9% în condiţiile în care nivelul dobânzilor este sub 3%: "Această comparaţie explică într-un mod mai practic cum acţiunile Transelectrica au devenit tot mai atractive pentru investitori începând de la mijlocul anului trecut, pe măsură ce nivelul dobânzilor a intrat pe un trend descendent susţinut de deciziile BNR de reducere a dobânzii cheie".

Transelectrica a înregistrat, în primul semestru, un profit net de 226,2 milioane lei (50,91 milioane euro), de 2,2 ori mai mare decât cel din S1 2013 (102,74 milioane lei).

Statul deţine 58,6% din titlurile Transelectrica, restul aparţinând altor acţionari, după ce Fondul Proprietatea a renunţat, în luna iulie, la pachetul de 13,5%.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" a comentat: "Avansul titlurilor Transelectrica din ultima lună este consecinţa rezultatelor bune raportate de companie pentru trimestrul al doilea al acestui an. După o scurtă perioadă de stagnare (după ce Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariat), acţiunile TEL au revenit în atenţia investitorilor. Compania are indicatori financiari atractivi, capitalizarea acesteia fiind sub valoarea capitalului propriu, iar multiplicatorul PER (raportul price per earnings care reflectă numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) după anunţul privind rezultatul pe T2 este abia 5,19".

Şi Georgiana Androne, analist Tradeville, leagă evoluţia acţiunilor TEL de cifrele semestriale raportate recent: "Transelectrica a confirmat că rezultatele spectaculoase de anul trecut nu au fost un eveniment izolat şi că se transformă cu adevărat, dintr-o companie cu profituri imprevizibile, care dezamăgeşte periodic investitorii, într-o companie clasică de utilităţi, cu rezultate stabile. În urma creşterii tarifelor reglementate, veniturile din exploatare s-au majorat cu 18% faţă de primul semestru din 2013, marcând aprecieri la nivelul tuturor segmentelor de activitate.

Profitul operaţional a urcat puternic, iar per total, semestrul s-a încheiat cu un avans impresionant de 120% al profitului net, care a depăşit deja de două ori ţinta bugetată pentru întreg anul. Ne aşteptăm ca şi următoarele rezultate trimestriale să se înscrie în acelaşi trend pozitiv şi să ofere un impuls de creştere titlurilor TEL".

Căruntu: "Motivaţia pentru creşterile sau scăderile preţurilor acţiunilor TEL şi BCC este realmente divergentă"

Acţiunile Băncii Carpatica (BCC) s-au apreciat cu 22,29%, între 22 iulie şi 22 august, având cea mai mare creştere din indicele extins BET-XT.

În ceea ce priveşte acţiunile BCC, avansul preţului este cel mai probabil consecinţa unui factor mai vechi, anume speculaţiile privind schimbările în cadrul acţionariatului, este de părere Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", care adaugă: "Banca a anunţat de ceva vreme că există demersuri în acest sens, însă deocamdată nu sunt informaţii privind stadiul acestora".

Şi în opinia lui Mihai Căruntu, preţul BCC la bursă se dovedeşte foarte sensibil la "speculaţiile mai mult sau mai puţin întemeiate în legătură cu preluarea băncii de către un investitor strategic".

Analistul citat subliniază că motivaţia pentru creşterile sau scăderile preţurilor acţiunilor TEL şi BCC este "realmente divergentă": "Dacă în cazul Băncii Carpatica avem de-a face cu o argumentaţie cu o nuanţă ce ţine puternic de natura speculativă a mizei pe un eveniment, în cazul acţiunii TEL, argumentaţia ţine de elemente de natură intrinsecă a business-ului, iar investitorii mai mult sau mai puţin sofisticaţi trebuie să facă distincţia clară între astfel de acţiuni cu un profil diferit şi implicit cu riscuri investiţionale sensibil diferite".

Pe prima poziţie în topul celor mai mai randamente de la Bursă s-a clasat "Amonil" Slobozia (AMO), ale cărei acţiuni au urcat cu 60,80%, în perioada analizată. Acestea au fost urmate de titlurile Siretul (+35,48%) şi "MJ Maillis" (+33,6%).

În perioada 22 iulie - 22 august 2014, indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi listate la BVB, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 2,34%. BET-FI, care urmăreşte cele cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a fost pe plus, cu 1,04%. În indicele BET-FI, acţiunile care au performat cel mai bine au fost cele ale SIF Moldova, care au crescut cu 8,05%.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, în intervalul analizat, "Erste Equity România" s-a clasat pe prima poziţie, cu un plus de 4,11%, raportat la moneda euro, urmat fiind de "BT Maxim", cu o apreciere de 3,81%, şi "FDI Napoca", cu o creştere de 3,72%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb