CEL MAI BUN PLASAMENT / ÎN PERIOADA 26 FEBRUARIE - 5 MARTIE Acţiunile Socep - apreciere de 11,59%

Mihaela Furdui
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 martie 2015

Acţiunile Socep - apreciere de 11,59%

Acţiunile Socep (simbol: SOCP) au înregistrat o apreciere de 11,59%, raportat la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 26 februarie - 5 martie 2015.

Acţiunile SOCP au trecut de pragul de 0,2 lei la începutul lunii februarie. Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare "Intercapital Invest", observă volumul mare de acţiuni tranzacţionate, după depăşirea cotaţiei de 0,2 lei pe acţiune. "Este posibil ca acest trend ascendent să continue până la sfârşitul anului", a declarat domnia sa.

Pe 5 martie, au fost tranzacţionate 311.452 acţiuni SOCP, pentru 69.829 lei, reprezentând aproape 90% din volumul ultimei săptămâni.

Socep este unul dintre cei mai importanţi operatori din Portul Constanţa cu o activitate structurată pe două terminale de operare distincte, terminalul de containere şi terminalul de mărfuri generale. Societatea este listată la BVB, categoria I.

Socep a înregistrat, la 31 decembrie 2014, datorii totale în valoare de 7,85 milioane de lei, faţă de 6,98 milioane de lei în 2013, potrivit BVB.

Cifra de afaceri a operatorului portuar a crescut în 2014 până la 63,08 milioane de lei, de la 54,32 milioane de lei, în 2013, iar veniturile totale s-au mărit până la aproximativ 67,70 de milioane de lei, de la 59,21 de milioane de lei.

Pe piaţa de capital, locul secund în topul creşterilor acţiunilor a fost ocupat de Electroputere (simbol: EPT), care s-au apreciat cu 8,03%, în timp ce titlurile Casa de Bucovina - Club de Munte (simbol: BCM) au urcat cu 5,77%.

Indicii bursieri au înregistrat scăderi

Indicele extins BET-XT a scăzut în perioada 26 februarie - 5 martie cu 0,69%, raportat la euro, în timp ce BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 0,64%. BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,56%.

Cea mai bună evoluţie din cadrul BET-FI au avut-o acţiunile Fondul Proprietatea, care s-au apreciat cu 0,70%.

"FP a avut o evoluţie negativă de la începutul anului, însă de câteva săptămâni s-a observat o uşoară revenire care va putea continua în perioada următoare", a declarat Nicu Grigoraş.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, consideră că acţiunile Fondului Proprietatea au avut o evoluţie mai mult laterală în ultima săptămână: "Aprecierea nesemnificativă şi o lichiditate în scădere au încadrat bine titlurile Fondul Proprietatea în peisajul pieţei locale din ultima săptămână, care în lipsa unor catalizatori, a fost apatică".

Simion Tihon consideră că acţiunile Fondului Proprietatea vor evolua sub egida posibilei listări la Londra, aspect care va cântări destul de mult la reacţiile investitorilor.

În cadrul BET-XT, titlurile Alumil au crescut cel mai mult, cu 4,21%, în timp ce acţiunile Banca Transilvania au urcat cu 2,04%, reprezentând cea mai bună evoluţie din BET.

Alumil este filială a companiei Alumil Aluminium Industry din Grecia, un grup ce activează în industria de extrudare a aluminiului la nivel internaţional. ALUMIL Salonic deţine 55,90% din acţiunile ALU.

Pe segmentul fondurilor de investiţii s-au apreciat cel mai mult titlurile FDI Audas Piscator, cu 5,74%, raportat la moneda euro, în perioada 26 februarie - 5 martie 2015.

Oficialii companiei ne-au declarat că fondul a avut şi are o expunere pe instrumente financiare (acţiuni româneşti, eurobonduri româneşti şi instrumente financiare derivate pe cursul de schimb, pe valute G7) care au avut o evoluţie pozitivă în contextul poziţionării pentru politica de quantitative easing (n.r. relaxare cantitativă) care urmează a fi implementată de Banca Centrală Europeană începând cu luna martie a acestui an.

"Referitor la evoluţia viitoare a fondului, ne aşteptăm la continuarea de acumulări pozitive ale randamentului, în contextul menţionat mai sus, fără a putea însă să ne hazardăm prin înaintarea unor cifre, întrucât nu dorim să creăm aşteptări bazate pe performanţele istorice ale fondului", ne-au mai spus reprezentanţii fondului.

FDI Audas Piscator este un fond cu o politică de investiţii diversificată şi cu un grad de risc ridicat, administrat de SAI Atlas Asset Management. Acesta investeşte în acţiuni cotate la BVB şi în instrumente financiare derivate tranzacţionate pe pieţele financiare din România, dar şi internaţionale, potrivit site-ului companiei.

Pe locul următor în topul fondurilor s-a clasat FDI Monolith, cu o creştere de 0,74%, fiind urmat de Raiffeisen Confort Euro, cu o apreciere de 0,42%.

FDI Monolith este un fond administrat de SAI Atlas Asset Management, cu o politică de investiţii diversificată, denominat în euro. Acesta se adresează persoanelor fizice şi juridice care sunt dispuse să işi asume un risc scăzut al investiţiei prin plasarea resurselor financiare preponderent într-un mix de instrumente ale pieţei monetare, în instrumente cu venit fix, potrivit site-ului companiei.

Fondul Deschis de Investiţii Raiffeisen Confort Euro urmăreşte valorificarea unei evoluţii favorabile a pieţelor de acţiuni, locală şi internaţională. Fondul este administrat de SAI Raiffeisen Asset Management şi are ca scop protejarea banilor investiţi dacă pieţele de acţiuni nu au o evoluţie favorabilă, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,15% raportat la euro, în perioada 26 februarie - 5 martie, timp în care moneda naţională s-a depreciat cu 0,45% faţă de moneda europeană.

Cea mai bună dobândă bancară în aceeaşi perioadă a fost înregistrată la Millennium Bank, un depozit în lei la această instituţie înregistrând o depreciere de -0,41% faţă de euro, iar unul în euro având un câştig de 0,03%. La începutul anului, Millennium Bank a fost achiziţionată de OTP Bank.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb