CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 SEPTEMBRIE - 5 OCTOMBRIE  Cemacon, printre performerii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 octombrie 2018

Cemacon, printre performerii bursei

În contextul unei lichidităţi reduse înregistrate în ultima săptămână de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în care rulajul înregistrat în fiecare şedinţă de tranzacţionare din intervalul 28 septembrie - 5 octombrie s-a situat sub valoarea medie a acestui an, acţiunile producătorului de sisteme de zidărie Cemacon (CEON), care au avut un randament de 4,65%, în raport cu moneda europeană, se clasează pe poziţia a doua în clasamentul rentabilităţilor de la bursa noastră, în perioada menţionată.

Luni, 1 octombrie, emitentul a anunţat aprobarea de către acţionariatul Cemacon, pe 28 septembrie, a majorării capitalului social al societăţii cu cel mult 2,718 milioane de lei, până la un nivel maxim de 50,57 milioane de lei, în scopul finanţării activităţii societăţii şi a compensării creanţelor directe.

Operaţiunea de piaţă se va realiza în numerar, în două etape, prin emisiunea unui număr de 27,18 milioane de acţiuni, fiecare titlu având o valoare nominală de 0,1 lei/unitate, conform raportului emitentului remis către operatorul de piaţă.

În prima etapă se acordă dreptul de preferinţă pentru acţionarii existenţi, proporţional cu cotele de participare deţinute de aceştia la data de înregistrare. Pentru subscrierea unei acţiuni nou - emise este necesar un număr de 17,6 drepturi de preferinţă.

Cea de-a doua etapă are în vedere titlurile care nu sunt subscrise sau plătite în întregime de către acţionari până la expirarea termenului de exercitare a dreptului de preferinţă.

Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii asupra cărora se răsfrâng efectele hotărârilor adoptate în AGEA este de 12 octombrie 2018.

În acest context, în şedinţa tranzacţionare din data de 1 octombrie, acţiunile emitentului au cunoscut o creştere de 4,07%, pe fondul unui rulaj de 305.140 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 89.354 de unităţi, aceasta fiind cea mai importantă creştere a cotaţiei CEON din intervalul 28 septembrie - 5 octombrie.

Totodată, volumul tranzacţionat cu titlurile CEON în şedinţa de pe 1 octombrie reprezintă al doilea cel mai ridicat rulaj al emitentului de la sfârşitul lunii august încoace.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare din perioada avută în vedere, preţul acţiunilor producătorului de sisteme de zidărie a oscilat între o scădere de 0,34%, înregistrată pe data 28 septembrie, pe fondul unui volum de 8.424 de titluri şi o creştere de 1,13%, consemnată pe 5 octombrie, în contextul unui rulaj de 183.180 de unităţi.

Pentru primul semestru al acestui an, Cemacon a raportat un profit net de 13,7 milioane de lei, în creştere cu 160% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unei cifre de afaceri de 54,85 milioane de lei, cu 41% peste cea obţinută la finalul primelor şase luni ale anului trecut.

Valoarea activelor totale se ridica, la data de 30 iunie 2018, la 193,29 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de cea înregistrată la finalul anului trecut, în timp ce datoriile totale au scăzut cu 2%, până la 70,3 milioane de lei, pentru acelaşi interval de raportare.

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl deţin, prin intermediul PIF Industrial SRL şi Dedeman SRL, 59,44% din producătorul de sisteme de zidărie.

Valoarea de piaţă a producătorului de sisteme de zidărie la BVB este de 148,3 milioane de lei.

Pe primul loc în clasamentul rentabilităţilor de la BVB, din intervalul 28 septembrie - 5 octombrie, se află acţiunile lanţului farmaceutic Ropharma (RPH), care au marcat un avans de 9,12%, în raport cu moneda euro, în timp ce acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP), care au consemnat o apreciere de 4,59%, în intervalul menţionat, completează podiumul celor mai rentabile societăţi de la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa noastră, a înregistrat, în perioada avută în vedere, un avans de 1,58%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 1,38%, acţiunile SNP consemnând cea mai bună evoluţie din cadrul ambelor coşuri de acţiuni.

În şedinţa bursieră de vineri, 5 octombrie, emitentul a înregistrat o apreciere a cotaţiei de 1,89%, pe fondul unui rulaj de 14.560.375 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 17.860.000 de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a înregistrat, în perioada 28 septembrie - 5 octombrie, o apreciere de 0,37%.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF Banat - Crişana, a căror cotaţie a urcat cu 3,16%, în raport cu moneda europeană.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 27 septembrie - 4 octombrie, este condus de titlurile FDI Omnivest, care au raportat o creştere de 0,78%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Audas Piscator, cu un avans de 0,69%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeville, care s-au apreciat cu 0,63%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 2,44%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 28 septembrie - 5 octombrie, cu 0,1%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,32%, în intervalul 28 septembrie - 5 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.612 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 114,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb