Acţiunile "Romcab" Târgu Mureş (MCAB) s-au apreciat cu 14,85%, raportat la euro, în perioada 29 iunie -6 iulie, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti.
Creşterea a venit după ce, recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în procesul intentat de "Sadalbari", acţionarul majoritar de la "Romcab" (MCAB), privind anularea deciziei Autorităţii, prin care acţionarul fusese obligat să facă ofertă publică de preluare obligatorie (OPP) a companiei.
La începutul lui 2014, ASF l-a avertizat pe Zoltan Prosszer, în calitate de acţionar indirect al "Romcab" (simbol MCAB), pentru că nu a făcut OPP, precizând că, în cadrul societăţii "Sadalbari" Târgu Mureş, care deţine 69,02% din drepturile de vot asupra "Romcab", deţinătorul final este Zoltan Prosszer.
Potrivit legii pieţei de capital, un acţionar este obligat să deruleze o ofertă publică de preluare atunci când depăşeşte pragul de deţinere de 33%.
Dar, în 2015, Curtea de Apel a considerat că Zoltan Prosszer are dreptate şi că nu trebuie să facă OPP, ASF făcând recurs.
Între timp, piaţa Rasdaq s-a desfiinţat, prin lege, iar Romcab a ales să se listeze pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, şi nu pe sistemul alternativ AeRO. ASF a considerat că acţionarii care fuseseră obligaţi să facă oferte de preluare, atunci când emitenţii erau listaţi pe Rasdaq, nu mai au aceste obligaţii, la mutarea pe AeRO.
Momentan, ASF nu poate spune dacă Zoltan Prosszer trebuie să facă oferta sau nu. Reprezentanţii Autorităţii ne-au transmis: "Având în vedere că pe rolul instanţelor de judecată sunt încă dosare care nu au fost soluţionate definitiv şi care au legătură cu dezlegarea cauzei care s-a aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ASF nu poate exprima un punct de vedere în acest sens, pentru a nu influenţa soluţiile ce urmează a fi pronunţate".
Topul creşterilor de la BVB a fost completat de titlurile "Turism, Hoteluri, Restaurante marea Neagră" (EFO), cu o apreciere de 14,85%, şi "Tursim Felix" (+9,05%).
Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 1,02%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 0,9%, raportat la euro.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 2,42%. În cadrul BET-FI, cel mai mult au crescut acţiunile SIF Muntenia, cu 4,98%.
În cadrul BET, cel mai mult s-au apreciat, în perioada analizată, acţiunile Fondul Proprietatea, cu 4,8%.
Recent, Fondul a anunţat că va relua procesul de ofertă publică de cumpărare, după ce, în ianuarie, un anunţ similar a fost retras de către emitent, din cauza condiţiilor de piaţă.
Administratorul Fondului a transmis că a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) solicitarea pentru iniţierea unei oferte publice de cumpărare a acţiunilor proprii, în cadrul celui de-al şaselea program de răscumpărare, aprobat prin Hotărârea Acţionarilor nr. 5/27 aprilie 2015.
Prin această ofertă, Fondul intenţionează să răscumpere până la 575.000.000 acţiuni (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri) de la acţionarii Fondului.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile Certinvest BET-FI s-au apreciat cu 4,27%, fiind urmate de "FDI iFond Acţiuni", cu 2,47%, şi "Certinvest BET Index", cu 2,23%.
Cotaţia aurului a crescut cu 4,07%, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,05% faţă de euro.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. mcab
(mesaj trimis de Altul în data de 08.07.2016, 17:04)
ASF nu are voie sa comenteze decat dupa ce iese motivarea.