CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 SEPTEMBRIE SIF Moldova - cel mai bun randament din BET-FI

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 septembrie 2019

SIF Moldova - cel mai bun randament din BET-FI

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 4,45%, în raport cu moneda euro, în intervalul 6 - 13 septembrie, reprezentând titlurile cu cel mai bun parcurs din cadrul indicilor BET-FI şi BET-XT, care au înregistrat aprecieri, în perioada analizată, spre deosebire de referinţa pieţei, indicele BET.

Este o evoluţie ce se datorează îndeosebi saltului de 5,22% avut de preţul SIF2 în şedinţa bursieră din data de 10 septembrie, când problema pragului de deţinere a reapărut în prim-planul pieţei în condiţiile în care, în ziua de luni, 9 septembrie, senatorii au avut pe masă, în procedură de urgenţă, proiectul de lege privind reglementarea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) ce cuprinde, printre altele, eliminarea pragului la SIF-uri.

În plus, volumul tranzacţionat marţi, de 973.610 unităţi, s-a situat cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce reflectă interesul sporit din acea zi bursieră din partea participanţilor pieţei pentru acţiunile SIF2.

De altfel, în perioada analizată, toate cele cinci SIF-uri au marcat aprecieri ale cotaţiilor, acestea fiind cuprinse între o creştere de 0,89% pentru SIF Oltenia (SIF5) şi avansul SIF2. Restul celor trei societăţi de investiţii financiare au marcat şi ele creşteri de peste două procente ale cotaţiilor, în intervalul analizat..

Eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, poveste veche a bursei noastre, este percepută de analişti şi brokeri ca fiind benefică pentru piaţă în condiţiile în care s-ar crea premisele ca investitori puternici să concentreze în mod legal pachete mari de acţiuni la societăţile de investiţii financiare, pentru ca apoi să înceapă un proces de restructurare şi eficientizare a activităţii.

În restul celor cinci şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada 6 - 13 septembrie, cotaţia SIF2 a oscilat între o scădere de 1,48%, apărută în prima şedinţă a intervalului menţionat, pe fondul unui volum de 19.803 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 46.993 de acţiuni, şi o creştere de 0,75%, înregistrată în data de 9 septembrie, în condiţiile unui rulaj de 29.158 de acţiuni.

Totuşi, aprecierea din 10 septembrie a fost caracteristică unui entuziasm de scurtă durată, în contextul în care, în următoarea şedinţă, preţurile tuturor SIF-urilor au cunoscut deprecieri, pe volume relativ modeste, iar ulterior interesul pentru titlurile SIF a rămas la niveluri scăzute în piaţă.

Ieri, la ora redactării, senatorii aveau înscris pe ordinea de zi a plenului acelaşi proiect din săptămâna anterioară, tot în procedură de urgenţă, aşteptările fiind că aceştia vor vota favorabil proiectul de lege. În condiţiile în care actul normativ nu va fi însă aprobat prin vot, iar senatorii nu resping proiectul, acesta va fi adoptat tacit de Senat în data de 21 septembrie şi va merge la Camera Deputaţilor.

Pentru primul semestru al acestui an, SIF Moldova a raportat un profit net de 102,63 milioane de lei, cu 91,3% peste cel înregistrat la finele lunii iunie 2018, în condiţiile obţinerii unor venituri brute din dividende de 96,35 milioane de lei, cu 41,4% peste cele raportate pentru primele şase luni din 2018.

La finele lunii august, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) era de 2,0844 lei, ceea ce faţă de preţul acţiunii SIF2 din data de 13 septembrie, de 1,395 lei, oferea un discount de tranzacţionare de 33,07%.

Valoarea de piaţă a SIF Moldova este de 1,41 miliarde de lei.

Ponderea acţiunilor SIF2 în indicele BET-FI, a cărui cotaţie a urcat cu 1,84%, în perioada avută în vedere, este de 19,09%, a doua cea mai mare după Fondul Proprietatea (FP).

La rândul său, indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut un avans de doar 0,17%, în perioada menţionată. Ponderea acţiunilor SIF2 în indicele extins este de 3,59%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,19%, în intervalul 6 - 13 septembrie.

Acţiunile operatorului pieţei Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ce au marcat o creştere de 3,8%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul principalului indice al bursei noastre, în perioada menţionată. Topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Erste Group Bank (EBS), a căror cotaţie a urcat cu 5,27%, în intervalul 6 - 13 septembrie.

Pe poziţia a doua în clasamentul rentabilităţilor bursei noastre, în intervalul analizat, se află acţiunile TMK - Artrom (ART), cu o creştere de 5,21%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile SIF2.

Clasamentul fondurilor de investiţii, din intervalul 5 - 12 septembrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, ce au raportat o creştere de 2,66%.

Unităţile fondului FDI Omnivest au avut un plus de 0,8%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile FDI Star Next, care au avut un randament de 0,69%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,52%, în perioada 6 - 13 septembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,05%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,02%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 1,25%, în intervalul menţionat. Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.330 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 185,89 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb