CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 MARTIE - 8 APRILIE 2014 "Transelectrica", locomotiva indicelui BET

Adrian Drăghici
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 aprilie 2014

"Transelectrica", locomotiva indicelui BET

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Titlurile TEL au în continuare potenţial de creştere"

Titlurile companiei "Transelectrica" (simbol TEL) au înregistrat o apreciere de 6,89%, raportat la moneda europeană, în perioada 7 martie - 8 aprilie 2014, reprezentând cel mai bun plasament atât din indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la BVB, cât şi din indicele BET-XT.

Conducerea "Transelectrica" propune acţionarilor un dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Suma totală care ar urma să fie distribuită este de 163.319.400 lei.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a declarat: "Dividendul foarte ridicat propus de companie a surprins pe toată lumea, acesta fiind motivul principal al acestei creşteri a titlurilor TEL. De asemenea, perspectivele societăţii pentru anul acesta sunt bune, iar asta oferă încredere investitorilor. Pentru primul trimestru din 2014 se anunţă rezultate pozitive".

Domnia sa este de părere că acţiunile "Transelectrica" mai au încă potenţial de creştere, chiar dacă sunt deja la un nivel ridicat.

"Până la acordarea dividendelor, mă aştept la o stagnare a acţiunilor, iar imediat după AGA preţul va suporta probabil o corecţie, însă din a doua jumătate a anului prevăd o evoluţie pozitivă a titlurilor TEL", a completat Ion Milea, care a concluzionat: "Sunt semnale în economie care spun că este posibil să avem o creştere a consumului la energie anul acesta, ceea ce nu poate fi decât bine pentru «Transelectrica»".

Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat, în anul 2013, un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.

Conducerea "Transelectrica" afirmă că societatea este preocupată de valorificarea potenţialului energetic al României în contextul european şi va realiza investiţii semnificative în sistemul de transport al energiei electrice.

Statul controlează 58,68% din capitalul "Transelectrica".

Indicele BET a crescut cu 1,97% în aceeaşi perioadă, în schimb BET-XT s-a depreciat cu 0,21%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 5,87%, raportat la moneda euro.

Fondul Proprietatea a obţinut cel mai bun randament de pe BET-FI, după o apreciere de 1,02%.

Acţiunile "Calipso" Oradea continuă să ofere cel mai bun randament de pe Bursă

Titlurile companiei "Calipso" Oradea (CAOR) au înregistrat un avans de 60,26%, raportat la moneda europeană, în perioada 7 martie - 8 aprilie 2014, având cel mai bun randament de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Compania a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012.

În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013 pentru companie, ajungând la 12,5 milioane lei.

În urma titlurilor CAOR, s-au situat acţiunile companiei "Alumil" (ALU), care s-au apreciat cu 52,53%, raportat la moneda europeană, în perioada analizată.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul Alumil din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

Titlurile "Altur" (ALT) au au crescut în perioada 7 martie - 8 aprilie 2014 cu 32,80%, raportat la moneda euro, completând podiumul companiilor de pe BVB.

Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.

De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, "Certinvest BET Index" a înregistrat în perioada analizată o creştere de 2,01%, raportat la moneda europeană, fiind urmat de "FDI Carpatica Global" care s-a apreciat cu 1,95% şi "Acţiuni Europa Regional", cu un plus de 1,42%.

"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,21%), în perioada 7 martie - 8 aprilie 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (1,17%).

Metalul preţios a înregistrat o scădere de 1,66% faţă de moneda europeană în perioada 7 martie - 8 aprilie 2014, continuându-şi trendul descendent pe care se află. În schimb, moneda naţională s-a apreciat faţă de euro cu 0,83% în aceeaşi perioadă de timp, cotaţia eur/ron ajungând la valoarea de 4,4561.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb