CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 IANUARIE - 15 IANUARIE  Turbomecanica - din nou printre performerii bursei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 ianuarie 2018

Turbomecanica - din nou printre performerii bursei

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Mediul general propice şi atenţia primită de sectorul aerospaţial şi de apărare au făcut ca acţiunile TBM să redevină atractive"

După creşterea spectaculoasă din anul trecut, acţiunile Turbomecanica (TBM), care au urcat cu 7%, în raport cu moneda euro, în intervalul 8 ianuarie - 15 ianuarie, revin printre cele mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Mai mult decât atât, acestea reprezintă acţiunile cu cel mai bun randament din cadrul indicelui BET-XT, în ultima săptămână.

Pentru perioada avută în vedere, cotaţia TBM a variat între o creştere de 3,6%, pe data de 11 ianuarie, când au fost transferate circa 2 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anteriore, de aproximativ 645.000 de titluri şi o scădere de 0,71%, consemnată pe 10 ianuarie, în contextul unui volum de circa 330.000 de acţiuni.

Referitor la aprecierea acţiunilor TBM, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, ne-a transmis: "Bursa locală a început anul bine, pe fondul unui debut în forţă pe marile pieţe internaţionale.

Suntem de părere că acest mediu propice, cuplat cu faptul că sectorul aerospaţial şi de apărare de la BVB, din care face parte şi Turbomecanica, a primit o atenţie mai mare pe fondul mediului geopolitic tensionat, au făcut ca acţiunile TBM să redevină atractive pentru investitori".

În raportul de analiză al societăţii Prime Transaction, publicat pe data 12 ianuarie, brokerii punctează: "Turbomecanica a avut, în anul 2017, cea mai mare creştere dintre toate acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, triplându-şi valoarea pe care o avea la începutul anului. La baza acestei performanţe au stat rezultatele financiare foarte bune ale companiei, profitul la nouă luni fiind mai mare cu 138,6% în 2017, faţă de 2016. Chiar şi în aceste condiţii, emitentul are unul dintre cei mai mici indicatori P/E (n.r. indicator ce arată numărul de ani în care se poate recupera investiţia într-o acţiune a societăţii pe baza câştigurilor prezente) din piaţa locală de capital".

De asemenea, în raportul societăţii publicat la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, analiştii estimau, pentru anul 2018, o rată de distribuţie a dividendului din profitul anului 2017 de 25%, valoarea preconizată a acestuia fiind de 0,0175 lei/titlu.

Anul trecut, valoarea dividendului pentru TBM a fost de 0,0105 lei/acţiune, iar randamentul total al acţiunilor, incluzând şi dividendele, a fost de 205,27%.

În primele nouă luni ale lui 2017, TBM bifa un profit de 17,86 milioane de lei, în creştere faţă de cel din aceeaşi perioadă din anul 2016, când acesta se situa la 7,48 milioane de lei.

De asemenea, compania a obţinut venituri de 73,53 milioane lei, cu 61,88% mai mult decât în primele nouă luni ale lui 2016, când acestea erau în cuantum de 45,42 milioane de lei.

În plus, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, la 30 septembrie 2017, s-a înregistrat o scădere de aproape 34% a altor cheltuieli operaţionale, până la 2,74 milioane de lei, iar capitalurile proprii au însumat peste 60,25 milioane de lei, cu 30% mai mult în comparaţie cu intervalul similar din 2016.

Ponderea acţiunilor TBM în indicele extins, care a urcat cu 3,39%, în perioada 8 ianuarie - 15 ianuarie, este doar de 0,14%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 8 ianuarie - 15 ianuarie, cu 3,61%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile MedLife (M), a căror cotaţie a urcat cu 6,02%, în raport cu moneda euro.

Luni, 15 ianuarie, acţiunile prestatorului de servicii medicale creşteau cu 0,29%, în contextul unui rulaj de 2.125 de titluri, inferior mediei celor 20 de zile anterioare, de aproape 3.070 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 2,94%, în intervalul 8 ianuarie - 15 ianuarie, în raport cu moneda euro.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), a căror avans a fost de 6,03%, în perioada menţionată.

Pe data de 15 ianuarie, cotaţia SIF5 a urcat cu 0,85%, pe fondul unui volum de 69.264 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 217.000 de unităţi.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 8 ianuarie - 15 ianuarie, de acţiunile Electrocontact (ECT), care au crescut cu 13,27%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Bucovina - Club de Munte (BCM) a căror apreciere, în perioada menţionată, a fost de 8,55%, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile OIL Terminal (OIL), a căror cotaţie a crescut cu 7,18%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 ianuarie - 12 ianuarie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, cu o apreciere de 3,6%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ce a înregistrat o creştere de 3,38%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest XT Index, care au urcat cu 3,34%.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,56%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,2%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 8 ianuarie - 15 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,24%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 11,26%, în perioada 8 ianuarie - 15 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 12.300 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 200,96 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb