Avansul la lună al acţiunilor societăţii "Electroputere" Craiova (simbol EPT) a fost, în perioada 8 noiembrie - 9 decembrie, de 145,91%, raportat la moneda europeană, potrivit unei analize a ziarului BURSA. Progresul EPT a adus investitorilor cel mai bun randament din rândul tuturor plasamentelor existente în piaţă.
Astfel, pe 8 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni EPT a fost de 0,0056 lei/unitate, în timp ce, pe 9 decembrie, a fost de 0,0138 lei/unitate.
La BVB, a doua creştere în perioada analizată a fost înregistrată de "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP), care s-a clasat la o diferenţă de 37,4 de puncte procentuale de EPT. Astfel, acţiunile IMP au crescut de la 0,2336 lei/unitate, pe 8 noiembrie, până la 0,4881 lei/unitate, pe 9 decembrie.
La o distanţă de încă 8,93 puncte procentuale, al treilea avans în topul acţiunilor a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei companiei "MJ Maillis România" (simbol MJM), care a urcat cu 99,58%, de la 0,023 lei/unitate, pe 8 noiembrie, la 0,046 lei/unitate, pe 9 decembrie.
Creşterile au rezultat în baza specuţiilor pe Bursă, potrivit lui Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest". Domnia sa a adăugat: "Preţul acţiunilor EPT este foarte mic, dar este o creştere destul de serioasă. Nu pot să îmi închipui ce s-a întâmplat acolo. Probabil că au un program de redresare a companiei care ar putea da rezultate. Sunt multe companii cum sunt < Electroputere >, < Impact > şi < MJ Maillis România >, care au creşteri necontrolate, surprinzătoare. Nu ai cum să prevezi sau să conştientizezi care ar fi cauza. Creşterile nu au fost înregistrate pe baza vreunui fundament, ci au avut caracter speculativ. Este o lege nescrisă în piaţa de capital: nimic nu creşte peste noapte datorită unor date fundamentale ale companiei, cel puţin nu atât de mult. De obicei, o situaţie financiară, care începe să fie bună, se anticipează. Nu se întâmplă dintr-o dată".
Marian Lupu, director adjunct la casa de brokeraj "Estinvest", ne-a spus că nu există nicio informaţie în piaţă care să justifice avansul generos al "Electroputere", "Impact" şi "MJ Maillis România". Domnia sa ne-a transmis: "EPT, IMP, MJM au crescut pur speculativ. Nu s-a întâmplat nimic care să justifice evoluţia acestor acţiuni. Au fost într-adevăr creşteri de 15%, însă, probabil, vor urma şi corecţii pe măsură. Nu cred că aceste evoluţii sunt specifice sfârşitului de an. Dacă ar fi fost, ar însemna că şi alte companii ar trebui să înregistreze evoluţii pozitive. Acest lucru nu s-a întâmplat".
Ieri, cotaţiile celor trei societăţi emitente aflate în top au înregistrat creşteri în a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii. Astfel, EPT a urcat cu 14,39%, la 0,0159 lei/unitate, fiind realizate tranzacţii de 57.936,4 lei cu aceste titluri, IMP a avansat cu 2,18%, la 0,5055 lei/unitate, fiind realizate tranzacţii de 198.569 lei, iar MJM a crescut cu 13,04%, la 0,052 lei/unitate, tranzacţionându-se, în total, de 3.122,6 lei cu aceste titluri. În total, cu aceste acţiuni, s-au efectuat tranzacţii de 259.628 lei, reprezentând mai puţin de 0,5% din întreg rulajul de ieri de la BVB, care s-a ridicat la 58,28 milioane lei.
La polul opus avansului consemnat de acţiunile de la BVB, s-au aflat plasamentele în aur, care, în perioada 8 noiembrie - 9 decembrie, au avut randament negativ, de -8,15%. Acestea au avut de suferit, din cauza faptului că investitorii au fost mai interesaţi de Bursă, potrivit lui Claudiu Cazacu, analist-şef în cadrul "XTB România". Domnia sa ne-a declarat: "Aurul a avut de pierdut, în condiţiile în care interesul pentru active de refugiu a fost diminuat de apetitul în creştere pentru asumarea de poziţii cu randament potenţial mai mare, pe piaţa de capital. De asemenea, perspectivele pe termen lung ale metalului preţios au fost privite cu mai multă sobrietate ţinând seama de probabila reducere a injecţiilor de lichiditate în SUA, care diminuează, la rândul lor, riscurile inflaţioniste. Interesul pentru aur, reprimat în Vest, se menţine, însă, la cote ridicate în Asia. Replierea cumpărătorilor se va putea observa cel mai probabil pe termen mediu".
Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.263,43 dolari, pe pieţele internaţionale.
Cei care ar fi preferat investiţiile în fonduri ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "Certinvest BET-FI Index", care a urcat, în perioada 8 noiembrie - 9 decembrie, cu 8,32%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei şi cele în euro.
În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, în intervalul 8 noiembrie - 9 decembrie, "Erste Equity România", care a crescut cu 4,39%, şi "FDI Zepter Acţiuni", care a progresat cu 3,99%.
Investitorii care au preferat, pe 8 noiembrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 9 decembrie.
În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat aprecieri de numai 0,18%, raportat la moneda unică europeană.
În intervalul 8 noiembrie - 9 decembrie, leul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,21%.
Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 8,46% în perioada analizată. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 4,59%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 2,38%.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.