CEO RĂSPUNDE ACUZAŢIILOR ÎN CAZUL UNITĂŢII 7 TURCENI: "Nu ignorăm legea şi nu sfidăm Garda de Mediu"

B.P
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 februarie 2016

Actualizare 10:07 Nicolae Grigorescu: "Consider de la sine înţeles că programele de sponsorizare ale CEO să se suspende"

Ministrul Energiei, Nicolae Grigorescu, a scris pe pagina sa oficială de Facebook că programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia vor fi suspendate.

"În urma rezultatelor financiare care prevăd o potenţială pierdere record, consider de la sine înţeles că programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia să se suspende. Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, un club profesionist de fotbal, nu face excepţie de la această regulă. Vom avea grijă ca la aprobarea bugetului companiei să nu avem surprize neplăcute în care să descoperim posibile sponsorizări ascunse la categoria «şi alte plăţi»", scrie ministrul energiei pe pagina de socializare.

(I.D.)

-----

Complexul Energetic Oltenia susţine că unitatea 7 din cadrul Termocentralei de la Turceni nu a fost repornită, aşa cum au acuzat reprezentanţii Greenpeace, reprezentanţii companiei declarând că "nu ignoră legea şi nu sfidează Garda de Mediu".

"Grupul energetic nr.7 de la Turceni a fost oprit în data de 31.01.2016 pentru lucrări de revizii la turbină şi la excitaţia generatorului. Lucrările fiind în curs de derulare, grupul nu putea fi funcţional în data de 17.02.2016, aşa cum "au observat" reprezentanţii Greenpeace. Fără turbină şi fără generator, un grup energetic nu poate funcţiona.

CE Oltenia va notifica Garda de Mediu asupra datei la care va fi repornit grupul nr. 7 de la Turceni, conform prevederilor legislative", se arată într-un comunicat al CEO.

Reprezentanţii Complexului Energetic reiterează faptul că unitatea7 de la Turceni a fost pusă în funcţiune la solicitarea Dispecerului Energetic Naţional, prin Hotărăre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă.

"Lucrările de reabilitare efectuate la acest grup au inclus toate investiţiile necesare pentru încadrarea în parametrii de mediu impuşi de normele europene, inclusiv modernizarea electrofiltrului şi racordarea la instalaţia de desulfurare realizată iniţial pentru grupul nr. 6", au adăugat oficialii CEO, menţionând: "La finalizarea lucrărilor, SE Turceni a solicitat revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu. În urma verificării amplasamentului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a comunicat companiei că solicitarea va fi supusă evaluării în cadrul următoarei şedinţe a Comisiei de Avizare Tehnică ce va avea loc în data de 19.02.2016".

Reprezentanţii Greenpeace şi Bankwatch au sesizat miercuri Garda de Mediu Gorj în legătură cu funcţionarea blocului energetic nr.7 al termocentralei Turceni, care aparţine Complexului Energetic Oltenia, după ce aceştia susţin că unitatea ar fi fost repusă în funcţiun,e deşi Garda de Mediu a sancţionat CEO şi a impus, în luna ianuarie, oprirea activităţii pânâ la obţinerea unei noi autorizaţii de mediu.

La începutul lunii februarie, Complexul Energetic a fost amendat cu suma de 60.000 de lei pentru operarea blocurilor energetice 1 şi 7 de la Termocentrala Turceni, fără respectarea prevederilor legale privind emisiile industriale, potrivit Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), care a făcut un control în urma sesizărilor venite din partea organizaţiilor non-guvernamentale Greenpeace şi Bankwatch.

Complexul Energetic Oltenia a depus o solicitare pentru revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru sucursala Electrocentrale Turceni, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul companiei.

La începutul lunii ianuarie, cele două ONG-uri au semnalat activitatea grupului energetic 7 al Termocentralei Turceni, în ciuda faptului că acesta îşi epuizase perioada de funcţionare la începutul anului 2014, conform activiştilor.

Reprezentanţii ONG-urilor au explicat atunci că unitatea energetică 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcţiona doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015: "Conform acestei derogări, timp de 5-6 ani, grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau faţă de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014. În urma sesizării transmise de către Greenpeace România şi Bankwatch România către Garda de Mediu Gorj, aceasta din urmă a dispus "sancţionarea contravenţională a operatorului economic, [...] respectiv suspendarea activităţii la blocul energetic nr.7, [...] până la revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu nr.1/10.03.2014".

Activiştii spun că, potrivit legislaţiei aplicabile, grupul 7 de la Turceni nu mai poate fi pus în funcţiune decât dacă au loc investiţii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi şi numai după revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu.

Trei mii de angajaţi ai CEO ar urma să fie disponibilizaţi în 2016

Trei mii de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia ar urma să fie disponibilizaţi în 2016, au anunţat, după negocieri cu administraţia CEO, sindicaliştii, concedierile fiind confirmate de conducere, care nu a precizat si dimensiunea lor, potrivit Mediafax.

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a participat joi, la o întâlnire cu sindicatele, în cadrul căreia au fost stabilite câteva măsuri de eficientizare a companiei. Printre acestea se numără un program de restructurare şi o perioadă de cinci zile de şomaj tehnic, în zona Rovinari şi la Cariera Husnicioara, începând cu data de 22 februarie.

Liderul de sindicat din zona Rovinari, Gheorghe Peptan, a declarat, la final, că la negocieri s-a stabilit ca aproximativ 3.000 de persoane să fie disponibilizate în 2016.

"Începând cu luna martie va începe programul de restructurare. În primă fază, pleacă cine doreşte, cu plăţi compensatorii. Colegii au solicitat cinci salarii. Nu cred că se îngrămădeşte nimeni să plece. Anul acesta trebuie să se ajungă la 3.000 de salariaţi disponibilizaţi. Se vorbeşte şi de partea economică, pentru că sunt vreo 300 de economişti", a precizat Gheorghe Peptan, liderul de sindicat din zona Rovinari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb