Circa 80% din suprafaţa agricolă calamitată ar fi putut fi irigată

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 13 iulie 2007

Circa 80% din suprafaţa agricolă calamitată de secetă beneficia de sisteme de irigaţii, iar fermierii care au refuzat să irige şi-au asumat anumite ris­curi, printre care să nu primească despăgubiri, a declarat, ieri, fostul director al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Ioan Nastea. Potrivit lui Nastea, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) a eliberat adeverinţe fermierilor, din care să rezulte dacă au avut sau nu contract pentru irigaţii. Însă aceste adeverinţe s-au dovedit "ne­potrivite" în raport cu cerinţele Mi­nisterului Agriculturii, informează NewsIn.

"Noi am eliberat adeverinţe prin care precizam dacă fermierul a avut contract sau nu pentru irigaţii. Ieri (miercuri, n.r.), am primit o notă de la Ministerul Agriculturii în care se solicita ca adeverinţele să arate dacă suprafaţa de teren a fost sau nu irigată", a spus Nastea. Acesta a menţionat că solicitarea, ambiguă, are menirea să acopere "eventualele nereguli privind acordarea despăgubirilor".

"Nu ţăranii vor primi despăgubirile, ci băieţii deştepţi vor lua adălmaşul, primarii şi prefecţii implicaţi în tot felul de afaceri", a explicat Nastea.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş a anuntaţ, recent, că de despăgubirile pentru culturile afectate de secetă nu vor beneficia fermierii care nu şi-au irigat culturile, deşi în zonă existau sisteme amenajate de irigaţii.

Peste 60 % din culturile agricole din toamna lui 2006 au fost afectate de secetă, dar despăgubiri primesc doar cei care aveau culturile asigurate. Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despăgubiri acordate fermierilor a căror culturi agricole au fost afectate de secetă. Astfel, fermierul poate să primească o despăgubire de 600 de lei pentru un hectar de rapiţă şi până la 750 de lei pentru hectarul de grâu şi de secară.

Nivelul maxim al despăgubirilor va fi de aproximativ 70% din valoarea cheltuielilor efectuate până la declararea stării de calamitate. Fermierii vor primi aceşti bani până la sfârşitul lunii iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb