Cisco România a încheiat un nou studiu local, având ca tinta companiile de marime mijlocie din România (cu mai mult de 100 de angajati). Studiul a constat în intervievarea telefonica cu privire la situatia si tendintele de dezvoltarea a infrastructurii de IT&C, si a acoperit un numar de aproximativ 1.200 de companii, din cele mai reprezentative domenii de activitate din România. Dintre companiile respondente, 30% au un numar de 250 - 499 de angajati, 20% un numar de 500-999 de angajati, iar restul între 100 si 250 de angajati.
Potrivit acestui studiu, multe companii au investit recent în tehnologie IT&C: mai mult de 50% dintre respondenti si-au upgradat infrastructura LAN (Local Area Network), iar mai mult de 30 % au facut upgrade la infrastructura WAN (Wireless Area Network) cu mai putin de un an si jumatate în urma. Aceste proiecte fac parte din strategia companiilor de a dezvolta o infrastructura moderna, cu scopul de a-si mari productivitatea, de a-si utila forta de munca cu cele mai noi tehnologii de comunicatii, pentru a face fata cât mai bine competitiei pe piata locala si internationala dupa aderarea României la UE, la începutul anului 2007. Ianuarie 2007 a adus schimbari majore în economia româneasca, accelerând ritmul investitiilor straine în România, ceea ce a dus la o cerere mai mare de tehnologie moderna din partea companiilor care doresc sa depaseasca deficitul de infrastructura existent.
Cu toate acestea, un procent de aproximativ 20 % dintre companiile intervievate au înca o infrastructura LAN mai veche de 4 ani. Pentru aceste companii, o infrastructura de retea upgradata ar deschide posibilitatea de a integra traficul de voce si date într-o singura infrastructura si de a utiliza reteaua ca o platforma pentru o gama larga de aplicatii si servicii, cum ar fi comunicatiile si aplicatiile de colaborare. Cu o platforma de retea integrata, bazele de date, sistemul de mamagement financiar si sistemul de management al relatiei cu clientii pot fi conectate cu usurinta, permitând utilizarea la maxim a resurselor umane si IT.
Tehnologile care îmbunatatesc productivitatea lucratorilor mobili sunt considerate o investitie utila de catre companiile care îsi planifica sa acorde angajatilor acces de la distanta. Totusi, numarul acestor companii este înca semnificativ mai mic (cu 60-70%) fata de companiile de acceasi dimensiune din vestul Europei, care considera accesul de la distanta la reteaua companiei ca fiind o tehnologie care trebuie implementata cu prioritate. Pentru a acorda angajatilor accesul de la distanta este necesara o securitate ridicata a retelei, posibil de asigurat prin tehnologiile VPN (Virtual Private Network), acest tip de achizitie fiind planificat pentru anul urmator de catre aproximativ 15 % dintre respondentii la studiul efectuat de Cisco în România.
Studiul a relevant de asemenea faptul ca doar 18% dintre respondenti considera migrarea comunicatiilor catre VoIP (Voice over IP) în urmatoarele 12 luni ca fiind o solutie utila prin reducerea de costuri si deschiderea catre posibilitatea unor noi cai de comunicatii, cum ar fi video conferintele, Unified Communications, etc.
Conform aceluiasi studiu, interesul respondentilor pentru solutiile de administrare si stocare a datelor, precum si pentru centrele de date virtuale este relativ scazut, un procent de numai 11% dintre companiile intervievate având planificata o investitie in retele SAN (Storage Attached Network) în urmatoarele 12 luni.
Potrivit studiului, companiile cu un numar mai mare de angajati au resurse dedicate si personal calificat în domeniul IT&C, ceea ce înseamna ca pot planifica si dezvolta proiecte mai ample si mai structurate, având o viziune pe termen mediu si lung în concordanta cu strategia companiei de crestere a operatiunilor comerciale.
Potrivit unui alt studiu, desfasurat de curând de catre IDC în 8 tari central si est europene, sectorul IMM asigura în prezent mai mult de doua treimi din totalul locurilor de munca si obtine venituri semnificative. Studiul arata ca investitiile în IT&C variaza de la o industrie la alta: cele cca 500.000 de companii de marime mica si mijlocie implicate în activitati de productie cheltuiesc de doua ori mai mult pentru a implementa tehnologii IT noi decât cele cca 1,5 milioane de companii de aceeasi dimensiune care activeaza în domeniul vânzarilor en gross sau cu amanuntul.
Cu toate acestea, schimbari semnificative sunt asteptate în viitorul apropiat în sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, schimbari care vor determina companiile, mai ales cele din domeniul productiei si al serviciilor financiare, sa continue investitiile în infrastructura IT&C (este asteptata o crestere se aproximativ 12%). În concluzie, într-o perioada în care tehnologiile trec prin schimbari dramatice, Cisco dezvolta în continuare solutii adaptate pentru intreprinderile mici si mijlocii, proiectate pentru a raspunde imediat obiectivelor de afaceri cu solutii integrate, care sa vina în sprijinul companiilor pentru a afla cum sa utilizeze solutiile tehnologice noi pentru a asigura succesul afacerilor lor, atât pe termen scurt, cât si pe termen lung.