Comisia Europeană analizează contractul dintre "Hidroelectrica" şi "Arcelor Mittal"

ALINA TOMA VEREHA, BOGDAN CHIRIŢOIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 februarie 2010

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

Consiliului Concurenţei i-au fost solicitat date de către Comisia Europeană cu privire la contractul încheiat între "Hidroelectrica" şi "Arcelor Mittal" pentru furnizarea de energie electrică. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: "Acest lucru nu înseamnă că a fost declanşată o investigaţie la nivelul Comisiei pe această temă. Ni se solicită tot timpul date despre companii private sau de stat din toate domeniile, precum şi despre acţiuni ale Guvernului. Dacă va considera necesar, Comisia Europeană va anunţa începerea unei investigaţii pentru a analiza dacă au fost încălcate regulile privind ajutorul de stat sau legea concurenţei".

Tranzacţia prin care "Hidroelectrica" a vândut către "Arcelor Mittal" Galaţi, la finele anului trecut, 1,73 milioane MWh, la un preţ de 138 de lei/MWh, a avut loc pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), administrată de OPCOM. Pe 23 decembrie, "Arcelor Mittal" Galaţi a lansat un ordin de cumpărare pentru energia necesară în 2010, cu un preţ maxim ofertat de 138 de lei/MWh. "Hidroelectrica" a fost singurul participant la licitaţie.

Furnizorii de energie au spus, la data respectivă, că tranzacţia a fost transparentă, dar discriminatorie, precum şi că s-a încheiat la un preţ cu 20-30 de lei/MWh mai mic decât media pieţei din decembrie.

Într-un interviu acordat recent ziarului "Bursa", Mihai David, directorul general al "Hidroelectrica", ne-a declarat: "Tranzacţia a fost transparentă şi reprezintă o decizie a proprietarului Hidroelectrica, respectiv statul român, analizată cu atenţie în Consiliul de Administraţie. Este o piaţă liberă, concurenţială, iar Hidroelectrica are dreptul de a câştiga noi clienţi importanţi, la fel ca orice alt furnizor din piaţă, în condiţii de profitabilitate. Decizia pe care am luat-o este strategică, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, din mai multe puncte de vedere: sectorul siderurgic este, astfel, sprijinit de stat, într-un moment de criză, având ca scop crearea premiselor unei creşteri economice, care va genera, în timp, o majorare a consumului de energie". Domnia sa a mai precizat că "Arcelor Mittal" nu are voie să revândă energia livrată de "Hidroelectrica".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb