Comisia Europeană aprobă achiziţionarea "Smatrics" de către "OMV"

GABRIEL TĂNASE
Internaţional #Energie / 2 decembrie 2017

Comisia Europeană aprobă achiziţionarea "Smatrics" de către "OMV"

Comisia Europeană a aprobat, ieri, achiziţionarea "Smatrics GmbH & Co KG" şi a partenerului său "E-Mobility Provider Austria GmbH", de către "OMV" şi "Verbund AG", toate companiile fiind din Austria, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

"Smatrics" furnizează servicii de e-mobilitate în Austria şi va funcţiona în mod autonom pe piaţă, ca societate mixtă. Serviciile de e-mobilitate sunt necesare pentru operarea vehiculelor electrice.

Comisia Europeană a stabilit că propusa achiziţie nu ridică temeri privind concurenţa din cauza suprapunerii limitate între activităţile actuale sau cele viitoare ale companiilor în Spaţiul Economic European.

În aprilie, grupul austriac de petrol şi gaze "OMV", proprietarul "Petrom", a anunţat că urmează să preia o participaţie de 40% în "Smatrics", un furnizor de staţii de încărcare pentru automobilele electrice.

"Smatrics" gestionează aproximativ 400 de staţii de încărcare în Austria pentru care producătorul de energie hidroelectrică "Verbund" furnizează energie. De asemenea, compania "Smatrics" se ocupă şi de construcţia şi gestionarea staţiilor de încărcare la benzinării, pentru gospodării private şi companii, pentru hoteluri şi companii de transport.

Cele două companii au informat că prioritatea "Smatrics" este extinderea în Austria şi Germania, urmând ca ulterior să analizeze şi o pătrundere pe pieţele din Cehia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Obiectivul este creşterea numărului şi calităţii staţiilor de încărcare rapidă, astfel încât automobilele electrice să poată parcurge o distanţă de 100 de kilometri după cinci minute de încărcare, a declarat directorul general de la "Verbund", Wolfgang Anzengruber, potrivit Agerpres.

Companiile nu au dezvăluit preţul plătit de "OMV" pentru pachetul de 40% din acţiunile "Smatrics", preţ care va fi achitat în numerar. După această tranzacţie, "OMV" şi "Verbund" vor deţine fiecare 40% din acţiunile "Smatrics", iar "Siemens" restul.

În Austria, la finele lui 2016, erau înregistrate 13.000 de vehicule electrice. Comparativ, în ţara noastră, conform unui raport APIA, numărul maşinilor electrice noi comercializate în 2016 a crescut cu 237% faţă de 2015, până la 167 de unităţi. Mărcile care au vândut cele mai multe modele electrice sunt "BMW", "Mercedes Benz" şi "Volkswagen", potrivit raportului.

"OMV", cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile "OMV Petrom", iar statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, "Fondul Proprietatea" - 18,99%, în timp de 9,36% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate sa cumpere ce vrea?

    In Romania electricele sunt de vis? De ce nu fac si aici? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb