Poliţiştii de frontieră au reţinut, anul trecut, 11,1 milioane de pachete de ţigări, cu o valoare aproximativă de 105 milioane lei, şi 1.271 kg tutun. De asemenea, au fost depistate 28 de grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 294 persoane, ne-au spus reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
Aceştia au subliniat: "Traficul cu ţigări de contrabandă şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii la graniţele României, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări, după cum rezultă din analiza fenomenelor infracţionale transfrontaliere înregistrate la nivelul frontierei dintre România şi ţările vecine".
Conform surselor citate, în majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Ţigările sunt achiziţionate fără documente legale, cu intenţia să fie comercializate pe pieţele din interiorul ţării.
• Modalităţi de acţiune ale traficanţilor
Din cazuistica înregistrată la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, au fost constatate mai multe modalităţi de acţiune la care recurg traficanţii de ţigarete. Dintre acestea, principalele constau în:
- folosirea containerelor şi a serviciilor unor firme de transport pentru introducerea şi transportul ţigărilor de contrabandă pe teritoriul României;
- traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea poliţiei de frontieră;
- disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării.
Reprezentanţii IGPF ne-au spus că, printre cele mai utilizate metode folosite de traficanţi pentru trecerea peste frontieră a ţigărilor se numără:
- metoda "capac", care constă în disimularea pachetelor de ţigarete printre alte categorii de mărfuri - îndeosebi cu baza de impozitare mică - tranzitate în mod legal prin punctele de trecere a frontierei;
-"antifonarea" autoturismelor cu ţigarete, care presupune ascunderea pachetelor în diverse părţi componente ale acestora (cauciucuri, lonjeroane, portiere etc.), ori utilizarea pereţilor dubli;
-disimularea ţigaretelor în îmbrăcăminte sau lipite pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genţi cu fund dublu;
- metoda "cablului", folosită în zona frontierei riverane, care prevede trecerea baxurilor cu ţigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă.
-tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor;
-folosirea unor aparate de zbor - motodeltaplan/planor/dronă - care sunt modificate pentru transportul baxurilor de ţigări peste frontieră.
• Nord, Est şi Sud-Vest - frontierele cele mai utilizate de către contrabandişti
Din punct de vedere al rutelor folosite, cele mai multe încercări de introducere a ţigărilor în ţara noastră sunt înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest, potrivit reprezentanţilor IGPF.
La frontiera de Nord (în judeţele Maramureş, Suceava şi Satu Mare) sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării, ne-au spus sursele citate, adăugând: "Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera «verde», în special noaptea. În această zonă sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale".
La frontiera de Est (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani) predomină ţigările de origine din Republica Moldova (de calitate inferioară - Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici - încadrate plafonului vamal - de către persoane fizice.
În judeţele din Sud-Vestul ţării, (Caraş-Severin, Mehedinţi, Timiş) sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de către persoane fizice.
Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii provin, preponderent, din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Serbia şi România.
Cele mai traficate mărci de ţigări au fost L&M, Plugarul, Doina, Jin Ling, Ronson, Marble, Monte Carlo, Marlboro.
• Măsuri pentru combaterea contrabandei
Complexitatea sub care se manifestă fenomenul infracţional transfrontalier impune, pe lângă luarea unor măsuri de natură organizatorică, instituţională, legislativă, acţională şi logistică, şi intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a fenomenului infracţional, pe plan intern, susţin sursele citate.
Acestea remarcă: "Poliţia de Frontieră Română acţionează în sistem integrat alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cum ar fi Poliţia Română şi DIPI (prin suportul de specialitate al acestora), precum şi cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii şi comerţului ilegal cu produse de tutun".
Acţiunile integrate se derulează inclusiv în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră, puncte de trecere a frontierei şi zona de frontieră (30 km), fiind adoptate mai multe măsuri:
u intensificarea acţiunilor informativ-operative şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, fără a se limita doar la captura propriu-zisă, în vederea depistării întregii reţele de traficanţi;
-continuarea acţiunilor pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu bunuri şi în special al celui cu ţigări, prin implicarea mai activă a tuturor factorilor responsabili;
-monitorizarea continuă de către factorii de conducere a tuturor aspectelor ce au legătură cu fenomenul contrabandei, sub toate formele, care se manifestă în zonele de responsabilitate.
"În acest an vor fi continuate campaniile de informare a opiniei publice cu privire la riscurile implicării cetăţenilor în contrabanda cu ţigarete, precum şi la importanţa, civică şi socială, a susţinerii poliţiştilor de frontieră în activitatea pe care aceştia o desfăşoară, din partea persoanelor care domiciliază în zona de frontieră", au conchis reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.
Aceştia au menţionat că, având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv ţigări), precum şi a reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.