TABAC 2015 MFP: "Industria tutunului depinde de politicile fiscale şi de capacitatea de combatere a contrabandei"

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 26 martie 2015

MFP: "Industria tutunului depinde de politicile fiscale şi de capacitatea de combatere a contrabandei"

Evoluţia industriei tutunului depinde de politicile fiscale, de cadrul de reglementare şi de capacitatea autorităţilor de combatere a contrabandei, ne-au spus oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Aceştia ne-au explicat că, potrivit prevederilor actuale, nivelul de accizare a ţigaretelor, stabilit în lei, va fi ajustat anual, începând cu data de 1 aprilie, prin actualizarea cu rata inflaţiei.

"Măsura a fost adoptată în vederea prevenirii fluctuaţiilor veniturilor din accize la bugetul de stat în funcţie de variaţiile de curs valutar lei/euro, stabilite de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an, pe baza căruia se stabilea nivelul în lei al accizelor pentru anul următor, precum şi pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri şi a predictibilităţii atât pentru bugetul de stat, cât şi pentru mediul de afaceri", ne-au precizat reprezentanţii MFP.

"Prin proiectul de lege privind rescrierea Codului Fiscal nu se aduc modificări faţă de reglementările actuale, din punct de vedere al accizelor aplicabile ţigaretelor", au punctat sursele citate, menţionând: "Modificările efectuate începând cu 1 ianuarie 2015, prin stabilirea nivelului de impozitare în lei/unitatea de măsură, au fost discutate şi agreate cu producătorii de ţigarete.

Pentru anul 2014, valoarea în lei a accizelor s-a realizat prin transformarea nivelurilor exprimate în euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul 2012, actualizat cu media anuală a indicelui preţurilor de consum (n.r. rata inflaţiei), calculată în luna septembrie a anului 2013. Pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2015, s-a menţinut nivelul în lei aplicat ţigaretelor în anul 2014. Începând cu 1 aprilie 2015, se are în vedere calendarul de creştere graduală a accizei minime la 90 euro/1000 ţigarete şi stabilirea în lei a accizei utilizate pentru anul 2014. În situaţia statistică de raportare transmisă Comisiei Europene, valoarea în euro a accizei minime pentru ţigarete, utilizând cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul 2014, este de 90,65 euro/1000 ţigarete. Corelativ, s-a preluat şi procentul legal aferent accizei ad-valorem de 14%, aferent datei de 1 ianuarie 2018".

Potrivit prevederilor actuale, nivelurile de impozitare stabilite în lei/unitatea de măsură vor fi ajustate anual, prin actualizarea cu creşterea preţurilor de consum (rata inflaţiei) din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie.

Oficialii MFP ne-au declarat: "Această problematică a contrabandei cu ţigarete este una foarte complexă, având în vedere că ţara noastră este situată la intersecţia rutelor de comerţ rutier care leagă Uniunea Europeană de state terţe. Ocupăm o poziţie geostrategică importantă, deţinând cea mai extinsă frontieră externă a UE - peste 2.000 de km - cu ţări nemembre, care au sisteme de taxare diferite. De aceea, avem în vedere, printre altele, diferenţele dintre preţul ţigaretelor de la noi şi cele din alte state şi puterea de cumpărare din ţara noastră".

ANAF, prin Direcţia Generală a Vămilor, a propus celor trei producători de ţigarete - Japan Tobacco International, British American Tobacco şi Philip Morris International - elaborarea unei Strategii Naţionale de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete pentru perioada 2015-2018, în vederea îmbunătăţirii cadrului de reglementare şi măsurilor concrete ce trebuie implementate în mod concertat de către toate instituţiile responsabile. Strategia naţională este în faza de proiect şi urmează să fie transmisă industriei producătoare de ţigarete spre consultare, după cum ne-au spus reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Industria de profil consideră necesară şi posibilă iniţierea unui document de lucru la nivel naţional, care să cuprindă principalele direcţii de acţiune şi măsurile concrete naţionale de implementat de către toate instituţiile din domeniu.

"ANAF va continua să acţioneze ferm în vederea reducerii contrabandei şi va identifica măsurile administrative, organizatorice şi operaţionale care să contribuie la diminuarea traficului ilicit de ţigarete, inclusiv cu sprijinul industriei.

Obiectivul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este asigurarea unei colectări optime a taxelor, în scopul creşterii veniturilor la bugetul de stat şi, în acest context, autorităţile vamale joacă un rol esenţial, misiunea lor fiind să asigure în orice moment echilibrul dintre protecţia societăţii şi facilitarea comerţului prin controlul lanţului de aprovizionare, atât la graniţa externă, cât şi în interiorul UE. Pentru facilitarea comerţului legitim şi pentru lupta împotriva fraudei sunt necesare proceduri şi procese vamale simple, rapide, uniformizate. Este, prin urmare, oportun să fie utilizate toate instrumentele, tehnologiile moderne, să se promoveze în continuare aplicarea uniformă a legislaţiei vamale şi a abordărilor moderne ale controlului vamal", au conchis sursele citate.

Ministerul Finanţelor Publice a menţinut valoarea de anul trecut a accizelor, care vor fi calculate de acum înainte în lei - nu în euro la cursul BCE de la 1 octombrie, ca până în prezent -, din 2016 urmând să fie indexate cu rata inflaţiei. Specialiştii susţin că îngheţarea accizei la valoarea de anul trecut reprezintă, de fapt, creşterea acestei taxe, în contextul în care, dacă ar fi fost păstrată vechea formulă de calcul, valoarea accizei ar fi trebuit să scadă, întrucât cursul de schimb anunţat de BCE a scăzut.

Codul Fiscal încă în vigoare prevede că accizele sunt determinate în baza cursului de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent celui pentru care se calculează valoarea accizei.

Potrivit reglementărilor fiscale, prin excepţie de la prevederile menţionate anterior, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoare actualizată cu media anuală a inflaţiei, calculată în luna septembrie din anul precedent.

În baza acestor dispoziţii şi ţinând cont de faptul că valoarea cursului de schimb leu/euro la 1 octombrie 2014 (4,4093 lei/euro) a fost mai mică decât cea din 1 octombrie 2013 (4,4485 lei/euro), cursul de schimb în baza căruia ar fi trebuit calculate accizele pentru 2015 ar fi fost cel din 2013, de 4,4485 lei/euro. Acesta ar fi urmat să fie actualizat cu media anuală a inflaţiei, calculată în septembrie 2014, potrivit aceloraşi norme în vigoare.

Pe aceleaşi considerente, anul trecut Guvernul a luat în considerare cursul BCE din 2012, de 4,5223 lei/euro, care a fost indexat cu rata inflaţei, de 4,77%, ajungându-se, astfel, la un curs de 4,7380 lei/euro, la care a fost calculată acciza din 2014.

Opiniile reprezentanţilor industriei faţă de nivelul accizei la tutun sunt diferite. În timp ce unii susţin că politica societăţilor pe care le conduc este să respecte reglementările din domeniu şi nu comentează pe marginea modului de calcul al acestei taxe, reprezentanţii JTI se arată deranjaţi de nivelul la care a ajuns acciza şi de modul în care aceasta a fost stabilită.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, ne-a spus: "De anul acesta, denominarea a fost schimbată în lei, dar conversia s-a făcut la cursul artificial de 4,74 lei/euro, raportarea la UE făcându-se, însă, la cursul BCE corespunzător anului 2015, de 4,41 lei/euro. Prin urmare, acciza totală, care, potrivit calendarului, ar fi trebuit să fie 86,96 euro în aprilie curent, este de fapt 93,46 euro.

86,96 euro x 4,74 = 412,19 lei (noua acciză totală efectivă)

412,19 lei : 4,41= 93,46 euro

În concluzie, 86,96 euro = 93,19 euro (!?), o aberaţie pentru care doamna Postolache, profesoara mea de matematică din şcoala generală, m-ar fi lăsat repetentă, chiar dacă ştiam "puntea măgarului" (teorema lui Pitagora)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb