CONFERINŢA "COMPETITIVITATE, INTELIGENŢĂ ŞI VALOARE ADĂUGATĂ PRIN SERVICII PRIVATE - SERVICII ENERGETICE" / EMIL CALOTĂ, VICEPREŞEDINTE ANRE "Piaţa de energie va intra în era microcapacităţilor pe biomasă şi biogaz"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 februarie 2015

"Piaţa de energie va intra în era microcapacităţilor pe biomasă şi biogaz"

Schema de sprijin a acestor capacităţi, prin tarife reglementate, aplicată din martie

Era marilor proiecte de producţie a energiei din surse regenerabile a trecut, iar piaţa noastră de energie va intra în era microcapacităţilor de generare pe biomasă şi pe biogaz, a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), în cadrul conferinţei "Competitivitate, inteligenţă şi valoare adăugată prin servicii private - servicii energetice".

Domnia sa a anunţat că autorităţile vor susţine prin preţ reglementat ("feed-in-tarif") capacităţile de producţie de energie regenerabilă, inclusiv pe biomasă şi biogaz, care au puteri instalate de până la 0,5 MW: "Sprijinul va fi aplicat pentru o perioadă de 15 ani, începând din luna martie a acestui an, conform estimărilor noastre. Ţara noastră s-a angajat ca, până în 2020, să aibă instalate centrale din surse regenerabile cu o putere instalată totală de 5.500 MW. Numai că acest potenţial a fost valorificat disproporţionat, prin construcţia multor ferme eoliene şi solare, în timp ce biomasa este sub 100 MW instalaţi la ora actuală. Biomasa şi biogazul sunt surse de energie de care ţara noastră dispune din plin şi trebuie încurajate în perioada următoare".

Despre micii producători de energie din surse regenerabile, domnul Calotă a afirmat că au fost "puşi la pământ" de desele modificări legislative şi de obligaţia de a valorifica energia şi certificatele verzi pe piaţa OPCOM. "Din circa 700 producători de energie regenerabilă, 600 deţin unităţi mici. Aceştia trebuie să primească un tratament adecvat, să fie scoşi din piaţa centralizată de energie şi de certificate verzi", a mai spus Emil Calotă.

Oficialul ANRE susţine că eliminarea energiilor regenerabile din piaţă ar majora cu 50% preţul angro al electricităţii (n.r. preţ de producţie): "Simulările noastre, plecând de la mixul energetic pe care îl avem, arată că, dacă mâine am scoate regenerabilele din piaţă, preţul angro al energiei ar creşte cu 50%, de la 40 la 60 euro/MWh. Acum, impactul certificatelor verzi în facturi este de 35 lei (8 euro) pe MWh. Deci prezenţa în piaţă a regenerabilelor este benefică pentru consumatori şi acoperă costurile suplimentare cu certificatele vezi".

Despre fuziunea producătorului de energie electrică şi termică ELCEN Bucureşti cu RADET (distribuitorul şi furnizorul de agent termic), Emil Calotă spune că nu va rezolva peste noapte probleme din sistemul centralizat de încălzire. Domnia sa a declarat că este nevoie de integrare şi eficientizare, dar şi de existenţa unei legi speciale dedicate sectorului: "Parlamentul a anunţat o lege a energiei termice, pentru că este domeniul cel mai deficitar şi cu cele mai mari pierderi la nivelul consumului de energie finală din România. În această lege, trebuie să plecăm de la directiva privind eficienţa energetică, ce a fost adoptată recent în legislaţia naţională. Blocurile unde stau 6 milioane de oameni sunt cele mai mari surse de pierderi. Legea trebui să favorizeze formule noi de încălzire urbană, fie microcapacităţi, fie remodelarea sistemelor existente".

Piaţa de energie, dintr-o extremă în alta

Piaţa de electricitate a trecut de la o extremă la alta atunci când modificările legislative împiedică încheierea contractelor bilaterale pe termen lung pe bursa de energie, esenţiale pentru realizarea de investiţii în domeniu, a mai declarat Emil Calotă.

Domnia sa a explicat: "Dintr-o extremă, adică acele contracte directe discutabile, încheiate de producătorii de stat cu aşa-numiţii băieţi deştepţi, suntem în altă extremă, în care legea luată ad literam împiedică realizarea contractelor bilaterale pe termen lung, care sunt esenţiale investiţiilor. Va trebui să ne aplecăm serios asupra problemei împreună cu parlamentarii, pentru a rezolva cumva problema contractelor tip PPA, care se fac pentru contractarea energiei înainte ca un proiect să fie finalizat. Toate problemele instabilităţii legislative pornesc de la lipsa unei strategii pe termen lung în domeniu".

Vicepreşedintele ANRE a declarat că modul cum se încheie contractele pe OPCOM şi ingerinţelor politice în activitatea ANRE au fost subiecte discutate cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI). "În discuţiile cu FMI am arătat că încercăm să oprim toate ingerinţele politice în activitatea ANRE, ceea ce s-a şi întâmplat", a subliniat domnul Calotă.

În opinia vicepreşedintelui, piaţa de energie este cel mai bine reglementată şi funcţionează aproape independent, iar în viitor ANRE va trebui să ofere predictibilitatea preţurilor şi tarifelor pe minim 4-5 ani, la toate tipurile de energie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb