CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / MIHAI BĂLAN, ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU ENERGIE EOLIANĂ: "Ţara noastră nu stă rău la producţia eoliană"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 septembrie 2018

"Ţara noastră nu stă rău la producţia eoliană"

Ţara noastră nu stă chiar atât de rău pe cât este acuzată la nivelul lanţului de producţie în industria energiei eoliene, a declarat Mihai Bălan, policy officer, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană. Domnia sa a precizat: "Ultimii zece ani au fost de fapt primii ani ai unei noi industrii, pentru că până acum zece ani nu exista o industrie eoliană în România. Industria a fost creată, au fost făcute investiţii mari.

Au fost creaţi trei GW noi (n.r. capacitate de producţie) de energie eoliană, care au adus beneficii semnificative la nivelul comunităţilor locale şi la nivel naţional. România nu stă chiar atât de rău pe cât este acuzată, la nivelul lanţului de producţie în industria eoliană. Existăm, fie că este vorba despre operare şi mentenanţă, producători de subansamble, chiar proiectare de componente ale turbinelor".

Mihai Bălan a continuat: "Este un moment interesant, pentru că preţul energiei eoliene scade, ceea ce pune mare presiune pe producătorii consacraţi, care se află concentraţi în Vestul Europei de zeci de ani. Preţul energiei scăzând, industria trebuie să urmeze forţa de muncă ieftină, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru România".

Potrivit domnului Bălan, energia eoliană a ajuns să fie a doua din Uniunea Europeană din punctul de vedere al capacităţii instalate şi se estimează să devină prima până în anul 2030, potrivit International Energy Agency.

Oficialul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană a subliniat: "În momentul de faţă, trebuie să recunoaştem că energia eoliană este cea mai ieftină nouă formă de generare (n.r. de energie). Aceasta creează o serie de perspective foarte bune pentru România, iar noi estimăm că, pentru perioada 2020 - 2030, costul total mediu de instalare al energiei eoliene, inclusiv racordare, va fi undeva la 1.050 de euro/KW de energie eoliană, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă comparativ cu perioada anterioară de boom în România". Referindu-se la rezultatele intermediare ale unui studiu pe care asociaţia sa urmează să-l prezinte, Mihai Bălan a spus: "În funcţie de strategia pe care o adoptă România în sectorul energetic, şi aici mă refer la cum se joacă cu toate sectoarele de producţie: cărbune, nuclear, gaz natural, fotovoltaic şi hidro, coroborat cu o creştere estimată a consumului de energie electrică în următorii zece ani dată, în principiu, de apariţia vehiculelor electrice, se creează spaţiu pentru noi capacităţi instalate de energie eoliană în România - între 3.000 şi 4.000 de Megawaţi, până în 2030".

Mihai Bălan a punctat că, în următoarea perioadă, beneficiile pe care le vor aduce aceşti trei sau patru GW noi de energie eoliană în România sunt de atât de natură economică, cât şi legate de mediu, adică de calitatea vieţii.

Domnul Bălan a estimat că impactul total generat atât prin investiţii directe, cât şi indirecte în parcurile eoliene se va cifra la o valoare adăugată de totală de cel puţin cinci miliarde de euro, în economia României între 2020 şi 2030, sumă care nu ia în calcul sectoarele adiacente tranziţiei energetice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb